Home Basgitaar Fender Basgitaar kopen? Lees eerst deze tips

Fender Basgitaar kopen? Lees eerst deze tips

0
Fender Basgitaar kopen? Lees eerst deze tips

In de jaren vijftig van de vorige eeuw bracht Fender zijn eerste van vele typen basgitaren op de markt, die standaard zijn geworden in de muziekindustrie. Fender basgitaren zijn populair vanwege hun geschiktheid voor het maken van muziek in elke muzieksoort. Muzikanten die hun zinnen gezet hebben op een Fender basgitaar moeten meer weten over belangrijke factoren bij de aanschaf, voordat ze een besluit tot aankoop nemen.

» bekijk hier de beste modellen

 

Soorten Fender Basgitaren

Fender ontwerp en fabriceert verscheidene soorten basgitaren. De meest populaire basgitaar van Fender, de Precision gitaar, heeft een split humbucking element, dat bestaat uit twee half coils, gewonden in tegenovergestelde richting, om de brom te onderdrukken. De Fender Jazz basgitaar is uitgerust met twee single coil elementen die een levendig geluid produceren, speciaal voor de hoge tonen. Fender biedt ook Custom basgitaren aan. Custom gitaren hebben eigenschappen die bepaalde muzikanten graag willen om de tonale rijkheid en  klankweergave te veranderen.

 

Materialen van Fender basgitaren

Fender Basgitaar kopen tipsFender construeert zijn serie basgitaren met een grote verscheidenheid aan houtsoorten, zoals essenhout, esdoornhout en mahonie. Het soort hout van een Fender basgitaar bepaalt zowel het uiterlijk als de duurzaamheid. Essenhout en mahonie hebben de langste duurzaamheid.

Maar kopers van een Fender basgitaar hebben ook de keuze andere houtsoorten waarbij de gitaar bekleed is met een coating of laminaat om aantasting door vocht te voorkomen. Het laminaat bevat gewoonlijk een exotische houtsoort of plastic. De toets, met of zonder fretten, bestaat vaak uit ebbenhout of esdoorn om een mooie uitstraling te krijgen.

 

De conditie van de Fender basgitaar

Omdat de meeste te koop aangeboden Fender basgitaren tweedehands zijn,  moet de koper de conditie van de bas goed kunnen bepalen. Kopers moeten zoeken naar indicaties van het gebruik, zoals slappere snaren dan normaal en onvolkomenheden in de constructie van het hout. De hals moet niet gedraaid zijn of tekenen vertonen van gerepareerde breuken. Een kromme basgitaar of één met een breuk of reparatie heeft een slechtere klankkwaliteit. Basgitaren van Fender in een goede conditie hebben een stevig gemonteerde kop en stemsleutels.

 

De lengte van de mensuur van de bas.

De mensuur van de bas is de afstand tussen de kam en de brug, waar de snaren zijn vastgemaakt aan het eind van de body van de gitaar. De kam, met inkepingen, zit tussen het fretboard en de kop. Hoewel een lengte van 85 centimeter het meest voorkomt bij Fender basgitaren, heeft de fabriek ook exemplaren met een korte lengte van 75 centimeter in het assortiment. Kortere bas lengtes zijn geschikt voor basspelers met kleine handen die moeite hebben alle snaren te bespelen op een instrument van normale grootte. Fender produceert ook elektrische basgitaren die een mensuur hebben van 90 centimeter, waardoor gitaristen meer fretten kunnen bespelen.

» bekijk hier de nieuwste modellen

 

Lees ook:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in