Home Ukelele kopen tips + TOP 10

Ukelele kopen tips + TOP 10

ukelele kopen gids tips

De ultieme ukelele koopgids met tips

Ukeleles zijn snaarinstrumenten – door spelers ook ukes genoemd – die een holle klankkast hebben en vier snaren. Ze lijken op kleine gitaren vanwege hun zandlopervormige klankkast en hals met toets. Vaak worden de snaren gemaakt van staal of nylon en de stemming is in de noten G, C, E en A. De meeste ukeleles zijn gemaakt van hout, maar er zijn ook goedkopere exemplaren van plastic.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte ukuleles volgens:

 

Ukelele soorten

De muzikant die op zoek gaat naar de beste ukelele zal een grote variëteit aan modellen tegenkomen, zoals de sopraan-, concert-, armadillo, pineapple (ananas) en banjo ukelele, en ook de tenor– en baritonukelele.

Sopraan

Als kopers een sopraan-ukelele kiezen, krijgen ze een instrument van 53 centimeter lang. Het heeft de hoogste toonhoogte die een ukelele kan hebben. Omdat het instrument maar een beperkt volume heeft, gebruiken de meeste muzikanten hem alleen maar in kleine zalen. Vaak spelen kinderen op sopraanukeleles vanwege het lichte gewicht en de af te reiken hals.

Concert

Met een concertukelele zijn artiesten in staat voor een groter publiek spelen omdat hij een grotere klankkast heeft met meer resonantie. Het instrument heeft dezelfde toonhoogte als de sopraanukelele en is 58,5 cm lang. Het instrument wordt door muzikanten veel gebruikt, zowel in ensembles als solo.

Armadillo

Als muzikanten de voorkeur geven aan een uniek instrument dan is een armadillo ukelele kopen een mogelijkheid. Ze zijn wel duur, en zeldzaam. De ukelele is uitgerust met het schild van het dier (armadillo = gordeldier), en zorgt er voor dat het instrument een flinke resonantie afgeeft. De klank is van topkwaliteit.

Pineapple

Met hun doosvormige basis, rechte zijkanten en diepe achterblad hebben pineapple (ananas) ukeleles een heel herkenbaar model. De klankkast van de ukelele biedt luisteraars een aantrekkelijk geluid, want hij een volle, krachtige toon.

Banjo

Banjo ukeleles hebben een ronde, banjo-vormige klankkast, waarop de bouwers een strak vel hebben gespannen. De meeste muzikanten stemmen hem op dezelfde manier als een standaardukelele en spelen er op met een groter volume. In muziekwinkels heten ze ook wel banjoleles.

Tenor en Bariton

Als muzikanten kiezen voor een tenor- of baritonukelele krijgen ze een instrument van 66 tot 76 cm lang. Fabrikanten maken hem in vier-, zes en achtsnarige exemplaren. Als de ukelele een groter aantal snaren heeft speelt hij meestal een octaaf hoger dan de G en C snaren.

 

soorten ukelele gitaren koopgids

 

Suggesties voor als je een ukelele kopen gaat 

Met de grote variëteit aan ukeleles die er te koop zijn, is het muzikanten aan te raden een ukelele te kopen met een licht gebogen achterkant omdat het plezierig resoneert en een groter volume geeft. Vaak hebben ukeleles met een vlakke achterkant een mindere klankkwaliteit. Maar deze vorm is speciaal voor kinderen wel beter.

Als het gaat om de keuze van het materiaal kunnen muzikanten het beste kwaliteitsukeleles van koa of mahoniehout uitproberen. Met een instrument van deze houtsoorten krijgen spelers een soepele, rijke klank. In feite gaat een ukelele vaak beter klinken als hij ouder wordt. Voor kopers die op zoek zijn naar een ukelele is de beste optie er een te proberen vinden uit één stuk hout. Daarbij zijn roestvrij stalen snaren het beste materiaal voor de professionele muzikant die regelmatig optreedt. Maar voor hun ukelele-spelende kinderen kunnen ouders beter nylon snaren kopen, omdat ze veiliger zijn.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte ukuleles volgens:

 

Ukelele Accessoires

accessoire ukelele kopen gidsHebben muzikanten eenmaal een model ukelele gekozen dan kunnen ze denken aan het investeren in verscheidene accessoires die hun prestaties verbeteren en om hun instrument onderhouden. Ukelele bezitters kunnen accessoires kopen als plectrums, bevochtigers en hangers.

Ukelele Capo

Met een capo kan de muzikant in verschillende toonsoorten spelen. Het apparaatje klemt alle snaren op een bepaalde fret, waardoor de artiest makkelijker kan spelen. Ukelelespelers hebben de keus uit elastische en hefboom capo’s. De elastische is een goedkope versie van stof, terwijl de hefboom versie werkt als een klem op het instrument.

Vilten plectrums

Muzikanten moeten geen plectrums voor klassieke gitaar gebruiken want die zijn zwaar en kunnen de nylon snaren van een ukelele beschadigen. Met vilten plectrums hebben ze een zachter, onschadelijk materiaal. Daarbij geeft het vilten plectrum een betere klank. Spelers kunnen plastic plectrums gebruiken, maar dan is het het beste voor een heel dunne kiezen.

Externe elementen

Als muzikanten het geluid van hun akoestische ukelele willen versterken zijn er externe elementen. Bij sommige instrumenten is het element al ingebouwd, bij andere kan die toegevoegd worden. Ze zijn eenvoudig aan te brengen en laten geen sporen op het instrument achter. ook is het zo, dat muzikanten niet beperkt zijn tot het gebruik van een specifiek ukelele element, want een gitaarelement werkt even goed.

Ukelele hanger

 

Als muzikanten een ukelele kopen dan kopen ze er waarschijnlijk meer. Daarom willen ze wellicht een ukelele hanger hebben. Met een hanger kan men het instrument veiliger en schoner opbergen. Als ze besluiten er in één te investeren, kunnen ze het beste een kopen die speciaal bestemd is voor ukeleles om schade of ongelukken te voorkomen.

Stemfluitje

Ondanks modernere stemtechnologieën voor ukeleles is het kopen van een stemfluitje het overwegen waard. Een ukelele stemfluitje heeft 4 fluitjes en elk fluitje heeft de toon die overeenkomst met een van de snaren van het instrument. Het is een goedkope manier om het instrument te stemmen. Maar het kan zijn dat muzikanten het stemmen moeten oefenen om een goed resultaat te krijgen.

Draag-banden

De meeste spelers kunnen hun ukelele goed vasthouden, maar een draagband om extra zeker te zijn is te overwegen. Als artiesten moeilijke stukken spelen kunnen ze worstelen met het tegelijk vasthouden van het instrument en het spelen van lastige passages. Ukelele bouwers monteren geen knop voor een draagband. Daarom zijn er voor muzikanten ukelele riemen te koop die rond de nek van de speler lopen en onder de ukelele door. Spelers kunnen ze vasthaken in het klankgat.

Bevochtigers

Als muzikanten in een gebied wonen met een lage luchtvochtigheid is het aan te raden een kleine instrumentbevochtiger te kopen om barsten te voorkomen. Het apparaatje is niet duur en de investering waard, want het verlengt het leven van het instrument.

Standaards

Wanneer artiesten hun ukelele vaak gebruiken, is het handig om een standaard voor hun instrument aan te schaffen. De standaard beschermt de ukelele tegen krassen en houdt het instrument speelklaar.

Stem-apparaten

Muzikanten kunnen uit verschillende soorten stemapparaatjes kiezen, zoals speciale ukelele stemapparaten, chromatische en opklembare stemapparaatjes. Met een speciaal ukelele stemapparaatje hebben artiesten voor elke snaar apart een toon, terwijl chromatische stemapparaten werken voor alle snaarinstrumenten en daarom zijn ze wellicht meer kosten effectief. Kiezen artiesten een opklembaar apparaatje dan hebben ze een handig toestelletje dat ze in elke optreedlocatie kunnen gebruiken.

De beste ukelele kopen: maak de goeie keuze

Beginnende ukelele spelers kunnen het beste een concert- of sopraan ukelele kopen, omdat ze een eenvoudig halsdeel hebben en een kleinere klankkast. Ze zijn ook beter betaalbaar. Een optie voor kopers is een ukelele met een mahoniehouten hals, zijdeglans lak en aangepaste stemsleutels. Als de artiest een concertukelele wil, is de beste keuze een instrument met een rozenhouten toets en brug, gecombineerd met klankkast binding en inlegsels op de toets.

ukelele kopen tips gidsOp het moment dat de artiest hun beginners-ukelele meester zijn, willen ze wellicht een instrument van betere kwaliteit. Met een instrument uit het topsegment kunnen artiesten hun eigen stijl en sound ontwikkelen. Daarbij komt dat de betere instrumenten de beste soorten klankhout hebben en andere onderdelen van hoge kwaliteit. Muzikanten kunnen bijvoorbeeld een model kopen dat gebouwd is van acaciahout.

Als ukelelespelers een akoestisch-elektrisch instrument willen gebruiken dan krijgen ze een unit met een element in het instrument, gecombineerd met een kwart-inch output, die past op gitaarversterkers. Wanneer je een ukelele kopen gaat in de lokale winkel dan is een instrument met bijvoorbeeld Afrikaans mahoniehouten zijkanten, matte lak en een abalone rozet een mooie keus.

Muzikanten kunnen zelfs stijlvolle ukeleles kopen met geschilderde versieringen en uniek gevormde klankkasten. Het moderne aanbod aan ukeleles kent instrumenten beschilderd met een golf motief en gestileerde ukeleles zijn er onder andere met bijzondere klankkastmodellen, die doen denken aan een elektrische gitaar. Een stijl-instrument heeft een populieren klankkast, een esdoornhouten hals en een rozenhouten fretboard.

Conclusie

Ukeleles hebben een kenmerkend geluid en wanneer muzikanten het instrument leren bespelen vergroten ze hun totaal aan vaardigheden. Bouwers van muziekinstrumenten maken ukeleles in verscheidene modellen zoals de pineapple, concert-, en sopraanukelele. Als muziekliefhebbers een ukelele horen, zal er zeker een glimlach op hun gezicht verschijnen omdat de herkenbare toon vriendelijk en vrolijk is.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte ukuleles volgens: