Home Gitaar accessoires Beste gitaarversterker kopen tips

Beste gitaarversterker kopen tips

3
Beste gitaarversterker kopen tips

Een gitaarversterker is een elektronisch apparaat dat het elektrische signaal van een elektrische of akoestische gitaar versterkt. Het signaal wordt daarna naar de luidspreker gestuurd. Veel gitaarversterkers kunnen bepaalde frequenties benadrukken of juist minder doorgeven om de klank van het instrument te veranderen en elektronische effecten toe te voegen.

Net zoals er veel verschillende soorten gitaren zijn, is er ook een grote verscheidenheid aan gitaarversterkers, die niet alleen verdeeld worden naar type maar ook naar classificatie. Sommige gitaarversterkers zijn meer geschikt voor kleinere kamers of locaties en andere meer voor grotere locaties.

Gitaarversterkers bestrijken ook het hele gebied van geluidsproductie van enkelvoudige geluiden tot meer complexe met toegevoegde effecten. Kortom, er zijn gitaarversterkers voor alle wensen en voor alle portemonnees.

Enkele van de meest belangrijke factoren die in acht moeten worden genomen zijn: hoe goed is het geproduceerde geluid en hoe gemakkelijk of moeilijk is het voor de gitarist om het geluid te regelen. Serieuze gitaristen zullen deze factoren in meer detail bekijken als ze een gitaarversterker kopen gaan.

»» Winkel voor de beste gitaarversterkers »

 

Soorten gitaarversterkers.

Er zijn vier soorten gitaarversterkers. De keuze voor een gitaarversterker hangt af van het soort gitaar dat versterking nodig heeft en van het eigenlijke geluid dat wordt gewenst. Ze verschillen in grootte, geluid, versterker technologie en configuratie.

Beste gitaarversterker kopen

Transistorversterkers

Transistorversterkers gebruiken, de naam zegt het al, transistors voor hun voorversterking en stroomspanning secties, in plaats van buizen. Deze versterkers zijn in het algemeen betrouwbaarder en hebben heel weinig onderhoud nodig. Hoewel er veel transistorversterkers zijn met “distortion” (vervorming) kanalen hebben ze vaak een erg zuivere toon. Gitaristen op tournee neigen naar deze versterkers om hun stevigheid en betrouwbaarheid. Algemeen wordt erkend dat transistorversterkers een superieure, zuivere klank hebben tegen een betaalbare prijs.

 

Buizenversterkers

Buizenversterkers geven een warm, vet geluid en een “organische” verdeling, en dat maakt dit type ook tot een favoriete keuze bij veel serieuze gitaristen. Vergeleken met transistorversterkers hebben buizenversterkers een ander “gevoel” en ze klinker luider. Gitaristen kunnen simpel een schakelaartje omdraaien om de klank van helder in vervormd te veranderen. In tegenstelling tot transistorversterkers hebben buizenversterkers regelmatig onderhoud nodig. De prestaties van buizen kunnen in de loop der tijd verminderen en de buizen moeten dan mogelijk vervangen worden. Buizenversterkers zijn meestal duurder omdat er schaarste is aan fabrikanten van vacuümbuizen.

Modelingversterkers

Modelingversterkers, ook wel digitale versterkers genoemd, gebruiken digitaal geluid om dezelfde klank voort te brengen als buizen- of andere versterkers. Modelingversterkers zijn programmeerbaar en kunnen digitale effecten hebben. Sommige modelingversterkers hebben digitale of analoge outputkanalen met luidspreker simulatie. Deze outputs maken het mogelijk om de versterker te verbinden met een opnameapparaat of een PA-system.

Hybride versterkers

Hybride versterkers combineren buizen- en transistortechnologie om de beste kenmerken van elk type te verenigen.

»» Winkel voor de beste gitaarversterker »

 

De configuratie van de versterker

Gecombineerd met de verschillende soorten versterkers hebben de apparaten ook verschillende configuraties.

Beste gitaarversterker kopen tips inspiratie

Combinaties

Combinaties, of combo’s, hebben de versterker en de luidspreker in één kast. Versterkers zijn er ook als een aparte hoofdeenheid en speakers, zodat de gitarist elke hoofdeenheid met bijna elke willekeurige luidspreker kan gebruiken. Omdat ze gescheiden zijn, zijn ze lichter en makkelijker te verplaatsen.

Constructie

De kwaliteit van het geluid wordt sterk beïnvloed door het hout dat gebruikt wordt voor de constructie van de kast. Een luidspreker van dunner hout zal waarschijnlijk meer trillen, met het risico dat onderdelen los raken. Speakers van kwaliteitshout van ten minste 4 cm dik zullen een goed, stevig geluid voortbrengen en houdt de luidspreker op zijn plaats. Ook geven versterkers met een gesloten achterkant meestal een betere basrespons dan versterkers met een open achterkant.

Advies aan gitaristen die veel toeren of zich verplaatsen: kijk naar een versterker met hoekbeschermers, omdat dat de plekken zijn waar vaak beschadigingen optreden tijdens het transport.

Kracht en grootte van de luidsprekers

Op dit gebied zijn budget en eisen de belangrijkste overwegingen. Modeling combo of transistor units met een laag wattage tussen de 10 en 30 watt met kleine speakers, gewoonlijk tussen de 20 en 25 cm worden vaak gebruikt als oefenversterkers.

Gitaristen die in kleinere locaties spelen kiezen vaak voor een buizenversterker of modeling combo van 50 watt en een speakergrootte van 30 cm omdat die meestal een voller geluid geven. Kies voor een gitaarversterker van 100 watt of meer voor het gebruik op grotere locaties of wanneer een groot volume vereist is. In dit geval is een veel gemaakte keus een combo versterker die een paar luidsprekers heeft van 30 cm, maar een gescheiden versterker eenheid en boxen zijn het meest effectief.

Op het gebeid van wattage kunnen gitaarversterkers variëren van 5 tot 400 watt.

Beste gitaarversterker gitarist spelen

 

Bijkomende eigenschappen

Gitaarversterkers kunnen nog een verscheidenheid aan andere eigenschappen hebben. Gitaristen moeten de volgende mogelijkheden bekijken:

 • Reverb units gebruiken spring of digitale reverb. Reverb is de echo die geluid maakt als het geproduceerd wordt in een afgesloten ruimte.
 • Effectieve loops zijn aansluitingen waarmee de muzikant stampende boxen of rack units kan verbinden om het versterken van bijkomende ruis te vermijden.
 • Versterkers met kanaalschakelaars maken het de gitarist mogelijk te wisselen tussen verschillende voorversterker-kanalen, in het bijzonder van een vervormde klank naar een heldere. Sommige versterkers hebben een voetpedaal voor deze functie en sommige digitale versterkers hebben een apart aan te schaffen voetpedaal nodig.
 • Veel digitale versterkers op de markt bevatten ingebouwde geluidseffecten om in de muziek op te nemen.
 • Een equalizer stelt de gitarist in staat om bepaalde frequenties naar voren te halen of weg te filteren, om de klank van het instrument te veranderen. Sommige versterkers hebben vooraf ingestelde frequentie-instellingen en andere geven de muzikant de controle over het aanpassen van frequenties.
 • Toonregelaars omvatten meestal lage, midden- en hoge frequenties, presence, gain en reverb. Sommige versterkers hebben toonregelaars die nuttig zijn, andere hebben deze regelaars alleen maar voor de show.

»» Winkel voor de beste gitaarversterkers »

 

Klassen van gitaarversterkers

Gitaarversterkers worden geclassificeerd met verschillende letters. De beschrijvingen hieronder definiëren de verschillen in klassen van gitaarversterkers.

Beste gitaarversterker kopen tips

Klasse A

Een Klasse A aanduiding wordt gegeven aan een gitaarversterker, wanneer zijn podium apparatuur altijd op spanning is, zelfs als die niet actief is of er geen muziek gespeeld wordt. De constante spanning resulteert in een “snel” geluid, omdat de stroom direct naar de speakers wordt gestuurd. Er zijn “zuivere klasse A” modellen en hybriden, die hieronder worden beschreven. De zuivere versies zijn duurder om te maken en worden voornamelijk gevonden in chique topsegment van versterkers.

Klasse B

In Klasse B modellen is er geen spanning, wanneer de output apparaten niet actief zijn. Klasse B ontwerpen hebben meestal een lagere doorgiftesnelheid, of een minder groot vermogen snel het niveau van een signaal te wijzigen en meer cross-over vervorming. Maar ze vereisen minder hoge wattages en zijn meestal minder duur.

Klasse AB

Dit model is een mengvorm tussen de Klasse A en de Klasse B uitvoering van een versterker. De Klasse AB aanduiding betekent dat een versterker voor een deel van zijn output werkt op de manier van Klasse A maar moet overschakelen op extra spanning in de apparaten om zijn output uit te balanceren. Het is de categorie waarin de meeste versterkers vallen. Klasse AB en B versterkers zijn meestal langzamer dan Klasse A apparaten, maar ze zijn veel efficiënter en hebben een minder sterke stroomvoorziening nodig.

Klasse D

In Klasse D versterkers werken output transistors als schakelaars. Er is geen spanning als de transistor uit staat, maar wanneer hij aanstaat, is het voltage dat er doorstroomt, laag. Hij is zeer efficiënt en vraagt minder stroom dan andere versterkers. Dit is in het bijzonder een belangrijk voordeel voor versterkers die ontworpen zijn als draagbare versterkers of werken op een accu.

Klasse H

Klasse H versterkers hebben meer dan één soort stroomvoorziening. Bijvoorbeeld: gelijkstroom wordt geleverd door een spanningsbron. Dit model is lichter van gewicht maar het nadeel is de vervorming bij een gemiddeld volume, wanneer de versterker gebruikt wordt om te wisselen tussen de verschillende spanningsbronnen.

»» Winkel voor de beste gitaarversterkers »

 

Waar een gitaarversterker kopen?

Gitaarversterkers kun je vooral vinden in fysieke muziekwinkels en grotere internetwinkels die handelen in geluidsapparatuur, of in fabrieks-specifieke winkels. Alle soorten versterkers zijn online te vinden bij grote, algemene retail websites, sites die zich specialiseren in muziekapparatuur of bij websites van de bouwers van versterkers. Uit mijn persoonijke ervaring is Bax-shop de beste shop in Nederland, vooral hun service & prijs is ongezien.

 

Conclusie beste gitaarversterker

Professionele muzikanten nemen hun geluidsapparatuur serieus. Ze kunnen heel verschillende gitaarversterkers hebben om heel verschillende redenen, zoals eentje om er thuis mee te oefenen en één die een rijker, meer krachtig geluid geeft voor kleine of grote optreedlocaties.

Er zijn verschillende soorten versterkers en ook verscheidene classificaties binnen de verschillende typen versterkers. Muzikanten moeten een aantal beslissingen nemen over zaken  van draagbaarheid tot stroomsterkte en onderhoudseisen.

De basisgedachte is echter dat een gitaarversterker een mooi geluid moet produceren en dat de regelaars, ongeacht hoe complex ze zijn, gemakkelijk genoeg te bedienen moeten zijn, ook bij het geconcentreerd spelen. Het eindresultaat van een goede combinatie tussen gitaar en versterker doet niet alleen de muzikant maar ook de fans genieten.

»» Winkel voor de beste gitaarversterker »

 

Lees ook:

3 REACTIES

 1. Moet m’n voor een akoestische gitaar nu echt een akoestische versterker hebben ? Is een gewone gitaarversterker dan niet geschikt voor een akoestische instrument ?
  Dank.
  SA

 2. Een heeeeeeeeel late reactie. Maar er bestaat niet zoiets als een ‘akoestische versterker’. Zolang een versterker een beetje clean geluid voortbrengt kun jij die voor je akoestische gitaar gebruiken.

  Dus een gitaarversterker voor een elektrische gitaar is daar prima geschikt voor.

  Uiteraard moet je nog wel iets hebben om het geluid van je gitaar naar die versterker te krijgen (element of microfoon), maar dat spreekt voor zich.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in