Home Gitaar accessoires Gitaarstandaard kopen tips: de ultieme koopgids

Gitaarstandaard kopen tips: de ultieme koopgids

0
Gitaarstandaard kopen tips: de ultieme koopgids

Handleiding om de beste gitaarstandaard te kopen

De gitaar is een van de populairste instrumenten om te leren bespelen en met goede reden. Met zes snaren en een beetje oefenen kun je er makkelijk veel verschillende muziekstijlen op spelen. Natuurlijk, de enige manier om al je mogelijkheden als speler te ontdekken is de nodige tijd te besteden aan oefenen, en dat vergt discipline. Een mooie manier om je er aan te herinneren dat je moet oefenen, is de gitaar zo neer te zetten dat je hem altijd ziet en makkelijk even kunt pakken.

Om de gitaar tegelijk veilig op te bergen en toch voor het grijpen te houden is het slim om te investeren in een gitaarstandaard. Of het nu een simpele standaard is om de gitaar veilig op de vloer te zetten of een muurhaak dat hem buiten bereik houdt van huisdieren en kinderen , een gitaar standaard kan tegelijk dienen om de gitaar te laten zien en hem te beschermen. Gitaarstandaards zijn overal te koop in gespecialiseerde muziekwinkels , plaatselijke gitaarwinkels of online bij Bax-Shop.

Typen Gitaar standaards

Er zijn veel verschillende typen gitaar standaards. De beste keus voor de ene gitarist mag voor iemand anders niet de meest voor de hand liggende zijn en daarom is het belangrijk alle verschillende mogelijkheden die verkrijgbaar zijn, te bekijken.

Vrijstaande gitaarstandaards.

Een vrijstaande gitaarstandaard wordt  ook een vloerstandaard genoemd; hij staat eenvoudigweg op de vloer en houdt de gitaar in een verticale positie. Dit wordt beschouwd als de beste manier om een gitaar op te bergen en om hem in goede staat te houden voor het spelen. Vrijstaande gitaar standaards zijn er in verschillende modellen voor verschillende types gitaren. Er zijn er zelfs die zo gevormd zijn dat ze meerdere gitaren kunnen houden, voor de meer gefortuneerde spelers. Vrijstaande gitaar standaards zijn ook de meest effectieve keuze bij optredens. Je kunt er een tweede, net gestemde gitaar op klaar zetten voor een andere song, of voor het geval je primaire gitaar stuk gaat.

Gitaar standaards in de vorm van een rek.

gitaarstandaard in vorm van een rekGitaar standaards in de vorm van een rek zijn bedoeld om meer dan één gitaar op te zetten. Dit soort rekken hebben meestal twee buisvormige onderdelen of andere ondersteningsmaterialen die op de vloer staan om de onderkant van de gitaar van de grond te houden. De gitaar wordt er dan zijdelings in geplaatst en de hals wordt in het hals-ondersteuningsdeel van het rek gezet. Rekvormige gitaar standaards kunnen 3 tot wel 10 gitaren houden. Er zijn zelfs nog grotere rekken, speciaal voor oefenruimtes of andere gemeenschappelijke ruimten waarin de gitaren veilig opgeborgen kunnen worden. Sommige rekken zijn ontworpen om de gitaren te laten zien, andere om een gitaar in zijn stevige gitaarkoffer op te bergen voor meer bescherming en opslag.
> Shop hier voor de beste prijzen

A-Frame Gitaarstandaards.

a-frame gitaarstandaardA-frame gitaar standaards zijn gemaakt voor één gitaar, met de voorkant naar voren. De structuur van dit type standaard heeft, zoals de naam al zegt, een A-vorm met twee poten, gewoonlijk omkleed met rubber of een ander stroef materiaal om te voorkomen dat de standaard over de vloer kan glijden. Deze standaards zijn er zowel met – als zonder een houder voor de hals van de gitaar. In beide gevallen ondersteunt het ondergedeelte de kast van de gitaar. Met een houder voor de hals kan de gitaar minder makkelijk van de standaard glijden, maar niet iedereen vindt dat noodzakelijk. Als bijvoorbeeld een kamer alleen gebruikt wordt voor het spelen van gitaar kan een eenvoudige A-frame standaard voldoende zijn.
> Shop hier voor de beste prijzen

Driepoot gitaar standaards.

driepoot gitaarstandaardDriepoot gitaar standaards lijken op A-frame standaards in die zin dat ze op de grond staan en bedoeld zijn om één enkele gitaar te dragen, maar driepoot standaards hebben drie poten om de gitaar te ondersteunen en hebben altijd een hals houder. Dit maakt dit type gitaar standaard wat stabieler zonder dat het veel meer ruimte inneemt. Veel driepoot standaards zijn bovendien inklapbaar waardoor ze geschikt zijn om mee te nemen als reis-gitaar standaards; Ze kunnen een multifunctionele keus zijn voor optreden, oefenen en toeren.
> Shop hier voor de beste prijzen

Muur gitaarhouders

Voor degenen die hun gitaar op een prominente plaats willen hebben of die het helemaal niet veilig vinden hun gitaar op de grond te laten staan, kan een muurhouder voor de gitaar een heel goede oplossing zijn. Muurhouders voor gitaren zijn kleine haken van verschillende vorm en materiaal die direct op de muur bevestigd kunnen worden. De gitaar wordt tussen de vorken geplaatst en hangt veilig aan de muur, buiten het bereik van uitgelaten kinderen en rondhollende huisdieren. Het verdient wel aanbeveling een stuk zacht materiaal tussen de muur en de gitaar aan te brengen. Dat zal zowel de gitaar als de muur beschermen als er tegen de gitaar aangestoten wordt.

> Shop hier voor de beste prijzen

 

Speelstandaard voor de akoestische gitaar

akoestische gitaar speelstandaardDe standers die hierboven zijn behandeld, zijn geschikt voor zowel elektrische gitaren als akoestische gitaren. Er is echter één type gitaar standaard die er alleen voor de akoestische gitaar is en dat is de speelstandaard voor een akoestische gitaar. Dit model is ontworpen om de gitaar in te zetten, juist wanneer die wordt bespeeld. De gitaar ligt meer horizontaal, in een speelstand en ligt ongeveer op borsthoogte, maar de hoogte kan ook worden aangepast om zittend te kunnen spelen. Dit type gitaarstanders kan een goede keuze zijn voor muzikanten die heen en weer schakelen tussen verschillende soorten gitaren tijdens het spelen van een song of zelfs voor iemand die meerdere verschillende instrumenten bespeelt en mobiel moet zijn.
> Shop hier voor speelstandaarden

 

Materialen voor gitaar standaards.

Het materiaal waarvan een gitaarstandaard is gemaakt kan zowel een verschil maken voor de uitstraling als voor hoe goed de gitaar beschermd is.

Materiaal Veilig voor alle lak types Prijs
Hout Ja €€€
Plastic Nee
Metaal Nee €€

De belangrijkste bijzonderheid is een gitaar die afgewerkt is met nitrocellulose gitaar lak. Dit type lak kan beschadigen als het in aanraking komt met metaal of plastic. Dat betekent niet dat je dit soort standers niet kan gebruiken, maar de gitaar moet niet direct in aanraking komen met de stander. Het is beter dan een buffer van bijvoorbeeld een lap stof te gebruiken om de gitaar te beschermen. Er zijn ook standaards die speciaal voor dit type gitaren gemaakt zijn; deze hebben de aanduiding “nitro safe”.

Merken gitaarstandaards.

Een goede manier om zeker te zijn van kwaliteit is een gitaar standaard te kopen van een gerenommeerd merk. Er zijn een aantal merken die bekend staan voor het leveren van duurzame gitaar standaards, die een gitaar vele jaren lang goed kunnen beschermen en tonen. Stagg gitaar standaards worden geroemd omdat ze heel modern en aantrekkelijk zijn, wat ze als een nuttig meubelstuk een mooie aanvulling op je interieur laat zijn. Konig & Meyer gitaar standaards zijn ook heel populair en ze zijn er in een grote verscheidenheid aan modellen. Het bedrijf specialiseert zich in gitaar standaards, wat sommige een veilig gevoel kan geven. Tenslotte werden Gracie gitaar standaard ooit beschouwd als de norm, speciaal voor hun speelstandaarden. De fabriek maakt ze niet meer, maar je kunt ze tweedehands nog wel krijgen op bijvoorbeeld marktplaats.

Hoe je een gitaarstandaard kopen gaat online

Een gitaarstandaard kopen online, bvb bax-shop, is een tamelijk simpele onderneming. Het is waarschijnlijk een goede keus, omdat je er vaak niet meer gemaakte modellen of merken kunt vinden en omdat je er ook de prijzen en producten van kunt vergelijken.

Om je zoektocht te beginnen type je “guitaarstandaard”  in het zoekvak bovenaan een willekeurige pagina.  Als je een goed idee hebt van het type gitaar standaard dat je wil hebben, kun je gerust meer beschrijvingen toevoegen aan je zoekterm. Bijvoorbeeld “gitaarmuurhouder”(guitar wall mount) of “A-frame gitaar standaard (A-frame guitar stand) om de voor jou meest relevante  resultaten te krijgen. Je kunt als je wilt zoeken naar een paar verschillende soorten om het beste idee te krijgen van welk type voor jou het meest geschikt is. Test het hier zelf.

 

Conclusie

Gitaarspelen kan een heel inspirerende hobby zijn. Of het nu inhoudt dat je liedjes instudeert en je op je eentje ontspant na een moeilijke dag, of je rock-star-dromen uitleeft in optredens op kleine podia in de buurt, gitaristen zijn een speciaal soort mensen. De enige manier om de toppen van je kunnen te bereiken is hard te studeren.  Een of twee gitaren in het zicht houden, zodat er voor het oefenen niet veel meer nodig is dan te gaan zitten en hem uit de stander te pakken, kan dan een mooie eerste stap zijn.

Zelfs spelers, die het stadium van lesboeken voorbij zijn zullen behoefte hebben aan gitaar standaards als ze wisselen gedurende de set. Er zijn veel verschillende soorten standers, wat een beetje overweldigend kan zijn voor beginners. Gelukkig kan een klein beetje onderzoek snel duidelijk maken, welk model de juiste is voor wat voor situatie dan ook. Als je eenmaal de juiste gitaar standaard hebt gekozen is het simpel een kwestie van hem neer te zetten en tot diep in de nacht te gaan spelen.

>> Shop hier voor de beste prijzen>

 

> Meer artikelen over gitaar accessoires vind je hier.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in