Top gitaar effectpedalen
Veteraangitaristen weten hoe belangrijk effectpedalen zijn voor hun zogenoemde signature sound. De meeste gitaristen beginnen met een paar stomp box versterkers. Tegen de tijd dat ze rondtouren met een band zijn ze meestal overgestapt op een rack setup, geavanceerd switching system een enorm pedal board. Hoe complex hun setup voor effecten ook wordt, de meeste gitaristen houden vast aan die paar speciale pedalen die voor hen door de jaren heen het beste bleken.
We hebben allemaal wel foto’s gezien van de pedalboards van beroemde gitaristen. Voor ons lijkt het een enorme wirwar van stomp boxes en patch cords, bij elkaar gehouden door duct tape en de sterke wil van de hardwerkende gitaar/geluidstechnicus.
Maar ergens in die warboel zit precies verstopt wat de gitarist nodig heeft. Hij heeft zijn verzameling effecten door de jaren heen verzameld, misschien zelfs wel over tientallen jaren. Als je genoeg pedal boards bestudeert, zul je zien dat je dezelfde effectpedalen steeds weer ziet. En niet zonder reden.
In dit artikel bekijken we 5 effectpedalen voor gitaren die de test der tijd doorstaan hebben en verschenen op de pedal boards van enkele van de grootste gitaristen uit de geschiedenis.
Van Eddie Van Halen tot Kirk Hammett tot Zakk Wylde en Stevie Ray Vaughan hebben deze pedalen het geluid van de rock, metal en blues gevormd.
Er zijn vele opties om uit te kiezen als het om effecten gaat, maar deze 5 zijn de beste.
Dunlop Original Cry Baby
De Dunlop Cry Baby is al jarenlang op de markt. Het wordt ook wel dé wah of wah wah pedaal genoemd en is gebruikt in zo ongeveer elk denkbaar muziekgenre, voor vele verschillende effecten.
De Cry Baby is in feite een wide-sweeping tone control. De unit werkt door op het expressiepedaal te stappen en een knop aan de onderkant te activeren.
Dan kan je als gitarist de lage of de hoge frequenties filteren. Met een klik op de knop sluit de het effect weer af. Dit geeft je enkele geniale sound-shaping mogelijkheden voor een solo, of gewoon voor coole ritme-effecten.
Er zijn vele verschillende wah wah pedalen, waaronder vele varianten die Dunlop zelf gemaakt heeft. Hieronder zijn vele artiestenmodellen en een “Classic” model, dat kennelijk klassieker is dan het origineel.
De originele Original Cry Baby is het pedaal waar gitaristen al decennia lang naar teruggrijpen. Gebruik het vroeg in je signal chain, of na je overdrive pedals om je solo’s meer pit te geven en je ritmes speelser te maken.
>>> klik hier voor meer info, prijzen & ratings >>>
Ibanez Tube Screamer
De Ibanez Tube Screamer is van die stomp boxes die een bijna legendarische status onder pedaalnerds bereikt heeft.
In de jaren ’70 en‘80 bouwde deze kleine groene box een reputatie op voor een soepele overdrive die werkelijk soepel klonk. Maar net zoals de Ford Mustang en de klassieke Coca Cola…. verandert alles.
De basic Tube Screamer is vandaag de dag nog steeds een geweldig pedaal, maar veel gitaristen denken met weemoed terug aan hoe het vroeger was. Sommige gitaristen pimpen hun pedalen. Als je daar geen zin in hebt, kun je je toevlucht nemen tot de opnieuw uitgebrachte Ibanez TS9 en kun je een glimp opvangen van het tubey geluid van het origineel.
Als je graag blues, country of rock speelt, is de Ibanez Tube Screamer wellicht alles wat je nodig hebt voor jouw geluid.
Als je agressievere muziek speelt kun je de Tube Screamer voor je versterker gebruiken om de klank te vormen, het volume te boosten voor een solo of om gewoon het geluid te kunnen vervormen wanneer dat nodig is.
Voeg dit multifunctionele pedaal toe aan het begin van je signal chain, welk genre je ook speelt en vergroot zo je klankbereik.
>>> klik hier voor meer info, prijzen & ratings >>>
Boss Super Chorus
Chorus is een van de effecten die elke gitarist af en toe gebruikt. Het is ook een van de meest subjectieve geluiden. Veel spelers gebruiken het om heldere tonen te benadrukken, hoewel ook veel metalspelers het effect opgenomen hebben als onderdeel van hun overdriven sound.
Ook hier zijn weer vele mogelijkheden en enkele boetiekpedalen zullen je echt versteld doen staan. Een basisoptie die het al jarenlang goed doet is de Boss Stereo Super Chorus.
Boss pedalen zijn gebouwd als kleine tanks en je zult er waarschijnlijk echt je best voor moeten doen om er een kapot te maken.
De Super Chorus heeft stereo outputs, die je al dan niet nodig hebt (maar het is goed te weten dat de mogelijkheid er is). Met 4 simpele knoppen heb je controle over je geluid: Level, EQ, Rate en Depth.
De Chorus Ensemble is weer een geweldig chorus pedaal van Boss, en kent meer in-depth sound shaping opties en toch een vergelijkbaar prijskaartje.
>>> klik hier voor meer info, prijzen & ratings >>>
MXR Phase 90
De phaser kan een van de spaciest effecten die bestaan zijn, maar sommige gitaristen geven er de voorkeur aan dit effectpedaal laag en langzaam in te zetten om een speciale textuur aan hun geluid toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vroege Van Halen. In die tijd, net als nu, vertrouwden vele gitaristen op de klassieke MXR Phase 90 om precies dat geluid te krijgen dat ze wilden hebben.
Net als het wah pedaal filtert de phaser verschillende frequenties van de klank van je gitaar. Maar in plaats van het te bedienen met een pedaal, stel je bij de phaser de snelheid vooraf in.
Geluid varieert van swooosh en ronkend als een vliegtuigmotor tot subtiel en genuanceerd, afhankelijk van hoe je hem instelt en waar je het effect in je signal chain gebruikt.
Hoe kan zo’n klein kistje met maar 1 knopje zó goed klinken? Dat blijft een raadsel, maar feit is dat dit juweeltje al decennia lang een hit is.
Experimenteer met verschillende plaatsingen op je pedalboard om uit te vinden waar de phaser je het beste bevalt.
DigiTech Whammy effectpedaal
Het originele DigiTech Whammy pedaal verscheen bijna 25 jaar geleden op toneel. Sindsdien zijn er vele versies gekomen en weer verdwenen. Het huidige model is de Whammyv-01.
De Whammy is in feite een pitch shifter. Het simuleer in sommige opzichten het effect van een whammy bar op een gitaar. Maar met een digitaal design en een expressiepedaal zijn er veel meer opties beschikbaar voor de gitarist dan met een simpele tremolobrug.
De Whammyv-01 heeft nog steeds het geluid van de originele Whammy, dat wil zeggen, meerdere harmony effecten, whammy effecten en detuning. Hij voegt bovendien chordal pitch shifting en true bypass toe.
De DigiTech Whammy speelt nog steeds een sleutelrol in de effectenketen van vele gitaristen. Net als elk ander pedaal in deze recensie heb je ook hier andere opties, waaronder enkele prijzige boetiekpedalen. De Whammy is echter het origineel en heeft de test der tijd doorstaan. Plaats hem aan het einde van je keten om extra diversiteit aan je sound toe te voegen.
Waar moet je beginnen?
Als je een beginner bent met de gitaar, of ten minste met stomp boxes, dan zijn deze 5 onmisbare effectpedalen voor de gitaar een goed startpunt voor je pedalboard.
De Ibanez Tube Screamer: een onmisbaar must-have effectpedaal voor je gitaar
Maar als je nog niet helemaal klaar bent voor de sprong in het diepe, begin dan klein, met een vervorming, chorus of wah pedaal en experimenteer met je eigen sound. Voor sommige gitaristen geldt: less is more, terwijl andere juist nooit genoeg gadgets in hun bezit hebben.
Het uitproberen van nieuwe pedalen is een leuke bezigheid en voordat je het weet heb je je eigen collectie van stomp boxes bij elkaar verzameld.
Als het op gitaareffecten aankomt heb je waanzinnig veel mogelijkheden. Sommige puristen zweren bij analoge stomp boxes. Andere geven de voorkeur aan een one floor effects processor waarmee ze alles kunnen bedienen. Weer anderen gebruiken ingewikkelde complicated rack setups en switching systems.
Het is niet moeilijk overweldigd te worden door alle mogelijkheden, dus probeer het allemaal niet té serieus te nemen.
Met geen van de effect pedalen in deze review kun je de plank misslaan. Veel succes!