Home Basgitaar Yamaha BB1025X review: veelzijdige elektrische basgitaar

Yamaha BB1025X review: veelzijdige elektrische basgitaar

0
Yamaha BB1025X review: veelzijdige elektrische basgitaar

Yamaha heeft in zijn rijke historie heel wat belangrijke instrumenten geproduceerd, maar geen enkele is zo geliefd als de Yamaha BB elektrische basgitaar. Bespeeld in school bands en op professionele podia in de hele wereld, heeft hij zeker zijn voetsporen achtergelaten in de historie van de basgitaar. Vanaf het eind van de tachtiger jaren heeft hij verscheidenen veranderingen ondergaan en de meest recente incarnatie van de BB serie – de 1025X 5-snarige bas ( het 4 snaren model BB 1024X is ook verkrijgbaar) – combineert het beste van zijn BB-voorgangers met een paar unieke verbeteringen in het ontwerp.

>> klik hier voor meer info, prijzen & gebruikerreviews >

De volgende generatie

elektrische basgitaar Yamaha BB1025X reviewGekeken naar het totaalbeeld van de Yamaha BB1025X, is het duidelijk dat Yamaha  spelers wilde lokken die de voorkeur geven aan een vintage uitstraling. De bekende body vorm van ons review-basgitaar was voorzien van een funky karamelkleurige lak en versierd met een zwarte slagplaat. die gladjes overloopt in de metalen plaat voor het regelaars compartiment. Yamaha heeft gekozen voor een zijdeglans lak op de vijfdelige nato en esdoornhouten hals ( met een rozenhouten fretbord en een nikkel-zilveren kam) en Yamaha’s altijd te herkennen kop is voorzien van klavervormige stemknoppen in een vier-één rangschikking. Voeg de aantrekkelijke ovaalvormige parelmoeren inlegstukjes daar aan toe en je hebt een basgitaar in een tijdloze stijl.

Behalve leuk voor vintage liefhebbersen laat een nadere beschouwing zien dat de 1025X ook goed geconstrueerd is. Niet tevreden met het simpel aan elkaar lijmen van de verschillende houten onderdelen van de kast, verbindt Yamaha de driedelige elzenhouten body met esdoornhouten latjes. Yamaha denkt dat dit de overbrenging van trillingen van de kast verbetert, en zo een eendelige body zo dicht mogelijk te benaderen. De overbrenging van de trillingen van de snaar wordt verder opgevoerd door de brug van de BB  helemaal op het centrale deel van de body te plaatsen, waardoor de kans op het nadelig effect van lijmstrepen op de body wordt geminimaliseerd.

Van de brug gesproken, de koper-en-stalen, opnieuw ontworpen, brug van de BB’s heeft een paar duidelijke verbeteringen: De zadels zijn op een manier geslepen die zowel een beter contactpunt als een betere trilling van de snaar realiseren. En  terwijl de meeste bruggen waar de snaren doorheen gaan de snaar buigen in een hoek van bijna 90 graden, is de hoek bij de Yamaha 45 graden om de spanning van de snaren te minimaliseren en de trillingen verder over te brengen door de basgitaar heen.

Yamaha BB1025X basgitaar reviewYamaha gaf ook de passieve elektronica van de BB’s een facelift, waarbij ze een combinatie van magneetjes gebruiken die de beste klankkwaliteit voortbrengen van elk element op de slagplaat. Het P element gebruikt alnico 5 magneten die bijdragen aan de diepe, grommende karakteristieken van de 1025X, terwijl het J element volgestopt is met keramische magneten om zijn pittige snauwen goed te laten horen.

 

Big Bad BB

Eenmaal uit zijn hoes – die van verrassend goede kwaliteit was – had onze test-basgitaar een behoorlijk gewicht van iets meer dan 5 kilo. Voor mij is dat niks nieuws omdat ik vaak op Fender basgitaren uit de zeventiger jaren speel, maar het kan bij niet ingewijden wel tot een pijnlijke schouder leiden. De lak van de 1025X was mooi, alle hardware was stevig gemonteerd en hij had een comfortabele positionering. Hoewel er niets valt aan te merken op de constructie van de BB was het een beetje teleurstellend om een paar ongelakte plekjes te vinden op de hals tussen de 8e en 13e fret. Je merkt het als je met je hand over het fretboard glijdt maar de ruwe plekken waren niet echt vervelend.

>> klik hier voor meer info, prijzen & gebruikerreviews >

Verder is het een beetje irritant dat als je zittend op de BB speelt, de kop behoorlijk naar beneden wil vallen en bij het spelen alleen in balans bleef als ik mijn rechter onderarm op de kast legde of de hals ondersteunde met mijn fret- hand. In tegenstelling daarmee lag de BB1025X mooi in speelpositie als je met een draagband speelde. Hij bleef goed op zijn plaats met een lichte hoek omhoog, ongeacht bewegingen van het lichaam. Misschien is hij niet helemaal ergonomisch correct voor bijvoorbeeld spelers met een voorkeur voor een sterk omhoog stekende hals en die fan zijn van Patitucci of Gary Willis, maar voor de meeste spelers zal het evenwicht goed genoeg zijn.

Yamaha BB1025X review

Of je nu tokkelt, met je duim werkt of plukt, de 1025X is echt een heel veelzijdige basgitaar. Ik heb de BB met een Analysis Plus Yellow Oval kabel aangesloten op een Phil Jones D-600 versterker met een paar Glockenklang Space Deluxe 1×12 cabs en ik kwam tot de conclusie dat de Yamaha het soort warme tonen voortbrengt die je mag verwachten van de elzenhout en rozenhout combinatie, maar hij neigde wel een beetje naar de donkere kant. Het P element snoeft grommende middentonen en een stevige basis van lage tonen. Het J element produceert op zijn eentje het typische single-coil gebrom maar aan de andere, goede, kant reageert hij met  klassieke klanken – lage middentonen gebons en een flink geblaf. Het combineren van de twee elementen heeft een warmer, minder agressief geluid met een mooi aanwezig hoge tonen bereik.basgitaar Yamaha BB1025X review

Het ondiepe C profiel van de hals wordt vlakker na de 12e fret. Dat maakt dat je makkelijk langs de hals glijdt. De Jazz-bas-achtige tussenruimten maakt makkelijk navigeren op het fretboard mogelijk. Bijna alle noten zijn makkelijk te pakken; alleen de drie hoogste noten van de 5e snaar vragen een kleine aanpassing van de techniek van de fret-hand. En wat betreft de 5e snaar heeft die van de 1025X voor zijn klasse een indrukwekkend precieze zuiverheid in de noten. Het lagere register liet zuivere, chromatische aanslagen horen en de daaropvolgende noten hadden niet die doffe, dreunende klank die 5-snarige bassen zo vaak kwelt.

 

Met mijn Yamaha BB1025X op stap

Historisch gezien staan BB basgitaren er om bekend dat ze geschikt zijn voor elk genre en die traditie blijft hier in stand. Met een jazz kwartet kreeg ik qua stijl heel bevredigende klanken door de toonregelaar naar beneden te draaien, beide elementen te gebruiken en slim met de duim de demping te gebruiken. De basgitaar klonk ook uitstekend bij een moderne country-show, waarbij de ballades ondersteund werden met het P element en de up-tempo melodieën werden begeleid met de pittiger tonen van het J element. Ik had ook veel plezier in het gooien met 5e-snaar-bommen in een klassieke rocksessie. De 1025X klonk absoluut beestachtig door een Ampeg SVT, waarbij hij alles er uit gooide van overdriven, knarsende pluk tonen tot diepe, Phil Lesh-achtige warmte. Bij al deze gelegenheden hadden de hoge noten van de 1e snaar de neiging een beetje te onder te gaan in het geheel maar een beetje compressie gaf ze wat kracht terug.

 

Het oordeel Yamaha BB1025X review

De Yamaha BB1025X houdt een paar klassieke trekken van de BB serie, maar zijn ontwerpers zijn niet op hun lauweren gaan rusten. Het heeft praktische eigenschappen, een mooi uiterlijk en een degelijke bespeelbaarheid. Zijn veelzijdigheid maakt hem een ideale keuze voor spelers die graag één basgitaar gebruiken voor de hele voorstelling of voor bassisten die snel van stijl moeten wisselen. Alles bij elkaar is de BB 1015 een aardige aanvulling op de BB familie en weer een mooi Yamaha exemplaar, dat het waard is uit te proberen.

>> klik hier voor meer info, prijzen & gebruikerreviews >

Pro’s:
Indrukwekkend ontwerp. Grote verscheidenheid van kwaliteitsklanken. Solide prestaties van de 5e snaar.

Contra’s:
Topzwaar. Ondergeschikte lak probleempjes. Wat gebrom van het single-coil J element.

Lees ook:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in