Home Akoestische gitaar Een basgitaar voor beginners gids

Een basgitaar voor beginners gids

0
Een basgitaar voor beginners gids

De basgitaar is een bekend instrument dat populair is bij zowel bands als sommige solo-artiesten. Beginners kunnen een grote verscheidenheid aan basgitaren vinden, die geschikt zijn om het spelen op te leren en om hun spel op het instrument te verbeteren. Door oefening wordt de speler beloond met een prachtig geluid en de mogelijkheid om zijn muzikaliteit te ontplooien. Vanwege de grote variëteit aan afwerking, grootte en modellen kan elke beginner er zeker van zijn een passende basgitaar te vinden die vele jaren dienst zal doen. Verdiep je in de merken en bekijk daarna individuele gitaren om de juiste bas te vinden.

>> bekijk hier de nieuwste modellen >

Over basgitaren

basgitaar voor beginnersEen basgitaar is een instrument met een lange hals en snaren, dat erg veel lijkt op andere soorten gitaren. Het heeft een kenmerkend geluid, dat kan worden afgestemd op het spelen van veel verschillende muziekgenres. Basgitaren hebben een lagere toonhoogte dan de gewone gitaar en worden gebruikt om de beat of het ritme van een song te bepalen. De snaren worden bespeeld met een gitaar plectrum, of met de duim en vingers in een plukkende, hamerende of strijkende beweging.

De basgitaar wordt in veel muziekstijlen gebruikt, van reggae tot jazz en van pop tot rock. Zijn veelzijdigheid maakt het als instrument een goede keuze voor beginners. Een klein aantal linkshandige spelers wil graag een speciaal gemaakte linkshandige bas, maar dit is niet echt nodig. Hoewel er veel minder van dit soort linkshandige modellen op de markt zijn, kun je ze wel krijgen. Basgitaren werden voor het eerst gebouwd in de jaren dertig van de vorige eeuw en ze werden aangeprezen als alternatief voor de staande contrabas. Sindsdien is het instrument voortdurend aangepast en verder ontwikkeld om aan de veranderende eisen van spelers en muziekgenres te kunnen voldoen.

Het kiezen van een basgitaar

Het vinden van een ideale basgitaar zal in grote mate afhangen van persoonlijke voorkeuren, maar er zijn bepaalde elementen om in overweging te nemen als je met de zoektocht begint. Onder meer zijn dat de grootte, de kleur en de functionaliteit van de basgitaar, en daarnaast de kosten.

Soorten basgitaren

Wanneer je voor de eerste keer een basgitaar gaat uitzoeken, is het noodzakelijk te kiezen tussen drie hoofdsoorten. Om een keus te maken moet je bedenken, waar je met de gitaar wilt spelen en welke geluidsterkte nodig is. Hieronder vind je een opsomming van de drie belangrijkste basgitaarsoorten.

Akoestische basgitaar

Akoestische basgitaren hebben een holte in het midden, die dienst doet als versterker. In de body (de klankkast) zit een kleine opening, waardoor het versterkte geluid naar buiten kan. Het niveau van muzikaal vakmanschap voor het bespelen van een akoestische bas maakt het mogelijk een moeilijk instrument voor een beginner.

Elektrische basgitaar

Een elektronische basgitaar moet worden aangesloten op een versterker om gehoord te kunnen worden. Daarom heb je, als je deze soort gitaar koopt, ook een versterker nodig. Het is het meest gebruikte type basgitaar in populaire muziek en het is een ideale keuze voor beginnende spelers.

Akoestische elektrische basgitaar

De akoestische elektrische basgitaar kan zowel aangesloten op een versterker bespeeld worden, als unplugged voor kleinere locaties.

>> bekijk hier de nieuwste basgitaren >

Bij de bouw van een basgitaar gebruikte materialen

basgitaar voor beginners kopen gidsBasgitaren worden vooral gemaakt met gebruik van een aantal exotische massieve houtsoorten, meestal mahonie, esdoorn of els. Maar een grote verscheidenheid aan andere natuurlijke materialen, zoals ivoor, rozenhout of walnoot kunnen ook gebruikt worden voor het fretboard of de hals, om het ontwerp aantrekkelijke kenmerken te geven. Basgitaren krijgen vervolgens een glimmend uiterlijk met een coating van was of polish, wat een glanzende afwerking oplevert.

Basgitaren met frets en fretloze bassen

Frets zijn de verticale verdelingen die in de lengte op de hals van de gasgitaar liggen. Ze liggen onder de snaren van een instrument en scheiden de specifieke plekjes waar elke noot gespeeld wordt, van elkaar. Met een fretloze basgitaar kan de muzikant een groter bereik aan klanken creëren en meer vloeiend spelen. Maar het houdt wel in dat je meer je intuïtie en je ervaring moet gebruiken om de juiste noten te treffen en het kan daarom nogal een uitdaging zijn voor beginners. Terwijl sommige spelers van niveau de voorkeur geven aan de artistieke vrijheid van een fretloze basgitaar, zullen veel beginners kiezen voor een model met fretten, voor de ondersteuning die het biedt. Vaak beginnen nieuwe spelers met de studie op een bas met fretten om dan over te gaan op een fretloos model wanneer ze meer vertrouwen hebben in hun muzikale vaardigheden.

De snaren van een basgitaar

De snaren van een basgitaar bepalen het muzikale bereik van het instrument. Ze zijn gemaakt van metaal, maar kunnen bekleed zijn met verschillende stoffen. Hoe meer snaren er zijn, des te groter is het beschikbare bereik tussen de hoogste en de laagste noot.

Vier snaren De meeste basgitaren hebben vier snaren. Deze zijn een octaaf lager gestemd dan de laagste vier van een gewone gitaar.
Vijf snaren Een basgitaar met vijf snaren vergroot het bereik in de lage noten. Veel rockgroepen gebruiken dit type instrument om een dieper geluid uit hun apparaten te krijgen.
Zes snaren Een basgitaar met zes snaren is een erg flexibel instrument en geschikt voor een groot bereik aan noten. Het vergt grote vaardigheid om goed te kunnen spelen op een zessnarige basgitaar. Ze worden veel gebruikt, als één instrument veel verschillende klanken moet kunnen leveren, bijvoorbeeld in een opnamestudio. Het model is populair bij Latijns-Amerikaanse spelers en jazzartiesten.

 

Het kopen van een tweedehands basgitaar

Zoals veel andere muziekinstrumenten worden ook basgitaren vaak tweedehands te koop aangeboden. Vaak is het zo dat de eigenaar bedacht heeft dat het toch geen goede hobby voor hem was en verkoopt hij een perfect instrument, alleen maar omdat hij in de weg staat.
Een tweedehands basgitaar wordt soms aangeduid met “blem” (van Engels “blemished”, besmet). Maar tweedehands basgitaren zijn dikwijls in een goede conditie en bieden waarde voor hun geld, als goed alternatief voor het kopen van een nieuwe. Zoals met veel andere producten het geval is, gaat de waarde van een basgitaar na een paar jaar gebruik behoorlijk naar beneden. Bovendien behouden bekende merken heel lang hun kwaliteit, dus is het mogelijk een uitstekend tweedehands instrument te kopen voor mooie prijs.

De mensuur (lengte van de snaren) van een basgitaar

Basgitaren zijn er in het algemeen in vier hoofdmaten, namelijk kort, medium, lang en extra lang. Het gemeten stuk bestrijkt de lengte van de snaren. Onderstaande tabel beschrijft de vier verschillende mensuren en hun functionaliteit.

kort Korte basgitaren hebben een snaarlengte van 76 cm of minder. Deze verkorte versie is licht in gewicht en wordt vaak aanbevolen aan jongere, beginnende spelers en aan spelers die een hogere toonhoogte willen.
medium Een basgitaar met een medium mensuur heeft een snaarlengte tussen de 76 en 84 cm. Deze grootte speelt lagere en diepere klanken, maar blijft toch relatief licht van gewicht.
lang Een lange basgitaar heeft een mensuur van ruim 86 cm en deze versie is het meest populair onder muzikanten. De klank zit in het middengebied en de afmetingen zijn geschikt voor de meeste volwassenen.
extra lang Een basgitaar van 89 cm of meer staat bekend onder de naam extra lang. De lage noten zijn op een dergelijk groot instrument veel dieper. Spelers met grote handen zullen merken dat ze comfortabel de hele lengte kunnen bestrijken.

 

Conclusie

Een basgitaar zorgt voor een van de basale ritmische elementen in veel muzikale composities en brengt een laag en diep muzikaal bereik met kracht naar voren. Met veel oefening kan een beginnende speler zijn spelniveau aanzienlijk verbeteren en alles uit het instrument halen wat er in zit. Het kopen van een basgitaar en erop leren spelen zal voor elke zich ontwikkelende muzikant een verschillende ervaring zijn. Steek tijd in het onderzoek van verschillende merken en beschikbare modellen als je een basgitaar aan wilt schaffen die stijl, duurzaamheid en makkelijke bespeelbaarheid combineert. Met het grote aantal verkopers en individuele onderdelen is het noodzakelijk om grondig onderzoek te doen, om er zeker van te zijn dat je het beste product krijgt tegen de meest redelijke prijs.

>> bekijk hier de nieuwste basgitaren >

 

Lees ook:

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in