Home Beste gitaar kopen TOP 10 & reviews

Beste gitaar kopen TOP 10 & reviews

De ultieme gitaar koopgids met tips

gitaar kopen tips

Het is een van de paradoxen van het leven dat we zelden ervaring hebben op het moment dat we die het hardst nodig hebben. Dat geldt in het bijzonder voor beginners die gitaar willen leren spelen en voor de uitdaging staan een gitaar te kopen.

Je weet niet wat voor gitaar je wilt, of je een nieuwe moet kopen of een tweedehands gitaar en je weet niet op welke gebreken en problemen je moet letten. Wat doe je dan?

Vraag jezelf allereerst dit: Wat voor muziek wil je graag spelen? Het antwoord op deze vraag bepaalt min of meer het type gitaar dat je nodig hebt.

  • Klassieke gitaar? Spaanse gitaar met nylon snaren.
  • Folk music? Akoestische gitaar met stalen snaren.
  • Blues, Rock, Metal? Elektrische gitaar met een solide body.
  • Jazz? Hollow body elektrische gitaar.

Nog steeds geen idee? Luister nog wat meer muziek, vraag gitaar spelende vrienden of je op hun instrument mag spelen. Vraag hun advies, maar voel je niet verplicht het advies op te volgen. Tenslotte moet jij kunnen leven met de keuze die je maakt.
Een van de manieren om een beslissing te nemen is om je favoriete gitaristen in gedachten te nemen, mensen die de muziek spelen die jij ook graag zou willen spelen. Wat voor gitaar hebben zij? Als ze allemaal hetzelfde type gitaar spelen, is dat waarschijnlijk een goede

»» elektrische gitaar TOP 10 + kooptips

»» akoestische gitaar kooptips

»» basgitaar kopen tips

 

De beste gitaar kopen die je kunt betalen

Ga je shoppen voor een gitaar? Voor de eerste keer? Zoek iemand met meer ervaring dan jij en vraag diegene om je te helpen je eerste gitaar te kopen. Of probeer op z’n minst zelf veel verschillende instrumenten en zorg dat de gitaar die je koopt

  • a) past bij je doel. Koop geen Spaanse gitaar met nylon snaren als je van plan bent metal te leren spelen.
  • b) van goede kwaliteit is. Koop altijd het beste instrument dat je kunt betalen. Stel een budget vast, houd je daaraan en kies voor een instrument in jouw prijsklasse dat solide in elkaar zit en in goede conditie verkeert. Niets is meer ontmoedigend dan leren spelen op een slecht instrument. Je krijgt waarvoor je betaalt en geld dat je besteed aan kwaliteit is zelden verspild geld. Goed gebouwde gitaren, gemaakt van hout in plaats van laminaat, behouden hun verkoopwaarde en brengen betere klanken voort, die bovendien naar verloop van tijd nog beter worden.

Er zijn vele bekende merken: Fender, Gibson, Ibanez, Gretsch, Yamaha, Rickenbacker, … – de lijst is lang. Het kopen van een gitaar van één van de grote merken heeft als voordeel dat vervangende onderdelen gemakkelijk verkrijgbaar zijn als dat nodig is.

Alleen jij kunt in je portemonnee kijken, dus stel een budget op dat bij die portemonnee past. Denk eraan, het is maar een gitaar. Dat wil zeggen, je koopt een stuk hout dat in de handen van een begaafd gitarist prettige muzikale geluiden voortbrengt. Is het nodig je daarvoor in de schulden te steken? Wees realistisch. Stel een budget op en houd je daaraan.

 

Een gitaar kopen – waar je op moet letten

Als je een akoestische gitaar bekijkt, probeer dan alle fretten aan de hals uit om er zeker van te zijn dat ze niet zoemen, maar helder klinken. Vergelijk de 12e fret met de fretnoten van iedere snaar. Ze zouden exact even hoog moeten klinken, anders moet de intonatie van de gitaar bijgesteld worden.

elektrische gitaar kopenGaat het om een elektrische gitaar, doen dan hetzelfde en stuur het geluid naar een versterker, bij voorkeur van het type dat je van plan bent later zelf te gebruiken. Check of alle pickups, schakelaars en potmeters het doen zonder gekraak of uitval als je aan de knoppen draait. Check of de gitaar mechanisch goed in elkaar zit, of de tuners en tremolo (als de gitaar die heeft) het doen. Blijft de gitaar op stem als je de tremolo gebruikt? Let erop dat de constructie van de gitaar in orde is.

Controleer ook of de hals stevig vast zit aan de body. Kijk vanaf de topkam naar beneden: is de hals recht? Er zou een heel lichte kromming moeten zijn tussen kam en body. Kun je de halspen verstellen (truss rod), kun je er makkelijk bij met een sleutel om de kromming van de hals aan te passen?

Als je een tweedehands gitaar koopt, check dan of de hals niet beschadigd is. Zie je sporen van reparaties aan de hals, koop deze gitaar dan niet. Check ook de frets en het fretboard: zie je tekenen van slijtage? Die zou je dan zelf moeten verhelpen, wat je uiteindelijk meer geld kost. Tweedehands gitaren kunnen prachtige koopjes zijn of regelrechte nachtmerries. Wees er zeker van dat je niet iemands afdankertje koopt.

 

Gitaarbody typen

  • Elektrische gitaren zijn meestal gemaakt van harde houtsoorten zoals esdoorn, mahonie, alderhout of essenhout. Solid body gitaren kunnen worden gebouwd uit een massief stuk hout dat geslepen wordt, of uit verschillende stukken die aan elkaar gelijmd zijn en met fineer zijn afgewerkt. Vier van de populairste typen solid body elektrische gitaren zijn de Fender Stratocaster, de Fender Telecaster, de Gibson Les Paul en de Gibson SG. Deze klassieke bodyvormen herken je onmiddellijk en worden ook door andere producenten gebouwd.
    > Lees onze elektrische gitaar kopen gids
  • Akoestische gitaren worden gemaakt van dunne vellen klankhout met dwarsbalkjes aan de binnenkant voor extra stevigheid.  Gitaarbouwers gebruiken harde klankhoutsoorten zoals mahonie, rozenhout en esdoorn voor de achterkant en zijkanten, en zachte klankhoutsoorten zoals Sitka spruce voor de bovenkant. Over het algemeen is het het waard om meer geld uit te geven aan een akoestische gitaar dan aan een elektrische, aangezien de klank van het instrument geheel afhangt van de gebruikte materialen en constructie en niet van versterkers.
    > Lees onze akoestische gitaar kopen gids

 

Gitaarbrug en mensuur

De meeste gitaren hebben een stoptail of hard tail brug waarmee je stabiel kunt stemmen, hoewel sommige gitaren een tremolo brug hebben. Als de gitaar die je bevalt een tremolo arm, of “whammy bar”, zoals ze soms ook genoemd worden, check dan dat deze op stem blijft als je de tremolo gebruikt.
(Overigens zouden ze eigenlijk “vibrato arm” genoemd moeten worden. En een vibrato zou eigenlijk tremolo genoemd moeten worden… ach ja, laat ook maar. Veel te ingewikkeld).

gitaar kopen keuzeDe lengte van het fretboard, of de mensuur, kan van gitaar tot gitaar verschillen en beïnvloedt zowel de klank als de bespeelbaarheid van de gitaar. Een kortere mensuur is prettiger voor gitaristen met kleinere handen, een langere mensuur voor gitaristen met grotere handen en langere vingers.

Wat klank betreft benadrukt een langere mensuur, zoals de 64,8 cm van de Fender Telecaster, de helderheid en meer gescheiden harmonieën, terwijl de 62,9 cm van de Gibson Les Paul warme klanken en meer troebele overtonen benadrukt.

De meeste elektrische gitaren hebben 22 frets, maar als je per snaar twee volle gefrette octaven wilt spelen, heb je een gitaar nodig met een 24-fret hals. Bedenk dat op de meeste akoestische gitaren de frets slechts tot de 12e of 14e fret goed bereikbaar zijn, waar de hals overgaat in de body, tenzij de body een uitsnede heeft.

 

Gitaarhalzen

De verbinding tussen hals en body is er ook in verschillende smaken, elk met zijn eigen voordelen:

  • gitaar kopen halsSet-In: De hals is aan de body vastgelijmd met een zwaluwstaartverbinding, voor beter sustain. Gibson Les Paul gitaren hebben een set-in hals.
  • Bolt-On: De hals is met boutjes aan de body bevestigd. De Fender Stratocaster en vele andere solid body gitaren hebben bolt-on halzen. Als de hals breekt of verslijt, is het gemakkelijk een nieuwe hals aan de gitaar te schroeven.
  • Neck-Through-Body: De hals loopt over de lengte van de body, zoals bij veel solid body gitaren. Dit helpt waarschijnlijk met sustain, omdat er geen energie verloren gaat tussen hals en body als de snaren worden aangeslagen.

Het profiel van de hals kan worden beschreven door de vorm:

  • C: Ronde C-vorm.
  • Ovaal: Ronder dan een C, maar met een minder geprononceerde kromming.
  • U: Bijna rechthoekig en goed voor spelers met langer vingers.
  • V: Een V-vorm.

Probeer een aantal verschillende halzen uit om te zien welke het beste in je hand ligt. De snaren moeten gemakkelijk onder je vingers vallen en de grootte van de hals moet je hand ruimte geven om de noten stevig te fretten. Dat zou je enige overweging moeten zijn wanneer je kijkt naar het profiel van de hals: kun je er comfortabel op spelen?

 

Pickups

De meeste elektrische gitaren hebben twee pickups, sommige hebben er drie of meer. Over het algemeen zijn ze zo geplaatst dat een pickup dicht bij de brug zit en de ander dichter bij de hals. Het gevolg is dat de halspickup een zachtere klank heeft en de brugpickup een hardere klank. (Tokkel eens op een niet-versterkte snaar op verschillende afstanden van de brug – hoor je het verschil?)

Pickups zijn er in twee basissoorten, de single coil en de humbucker. De single-coil pickup kan wat ruis laten horen. De humbucker neemt deze ruis grotendeels weg door een ontwerp van ingevlochten single coils. Er is een aantal verschillende pickup typen… wat het alleen maar verwarrender maakt voor iemand die voor het eerst een gitaar koopt. Je kunt gemakkelijk verdwaald raken in een moeras van meningen van deskundigen over de dikte van koperdraad, verschillende typen magneten, circuit design…Dit kan heel verwarrend worden. Als je deze weg inslaat, zie je waarschijnlijk al snel de bomen door het bos niet meer.

Het antwoord? Vertrouw op je oren om de onzin te filteren. Als je een elektrische gitaar vindt waarvan de pickups goed klinken, vertrouw dan op je instinct.

 

Koop de gitaar die bij je past

Haastige spoed is nooit goed als je een gitaar kopen gaat, het is tenslotte een grote aankoop. Als je, nadat je verschillende modellen geprobeerd hebt, nog niet zeker weet welk model je wilt hebben, slaap er dan een nachtje over. Neem de tijd. Verschillende factoren spelen mee bij de keuze – prijs, beschikbaarheid, past de gitaar bij je speeldoel – maar alleen jij kunt deze beslissing nemen.

Onthoud dat als je een elektrische gitaar koopt, je ook geld apart moet houden voor een versterker. Een andere overweging zijn pedals, maar als je net met gitaarspelen begint, kun je daarmee wachten tot je iets verder bent.

Gitaren zijn er, net als mensen, in verschillende soorten en maten. Kinderen of andere kleine mensen vinden een ¾ gitaar mogelijk beter passen dan een grote gitaar. Als je wat tengerder gebouwd bent, wil je misschien niet uren achter elkaar staand spelen op een solid body gitaar van zwaardere hout. Gewicht en grootte zijn zeker dingen waar je rekening mee moet houden als je een gitaar uitkiest.

Een tweedehands gitaar kan een goede keuze zijn, maar zoals met alles dat je tweedehands koopt, moet je goed opletten of er geen problemen zijn met schade of reparaties. Tenzij je de ambitie hebt gitaarbouwer te worden, is het meestal geen goed idee om een gitaar met problemen te kopen. Heb je wél de vaardigheden van een gitaarbouwer, dan kan het lonen om een niet heel geweldige gitaar te kopen, die te repareren en met winst te verkopen… als je weet wat je doet…

Als je besluit tweedehands te kopen, kijk dan naar advertenties in de krant of op Marktplaats voordat je naar een muziekwinkel gaat. Je beste kans is iemand die een goede gitaar gekocht heeft en besloten heeft te stoppen met spelen. Deze persoon zou wel eens bereid kunnen zijn de gitaar voor de helft van de prijs te verkopen, gewoon om er vanaf te zijn. Je koopt dan een goed instrument voor de prijs van een minder goed instrument. Koop je een tweedehands gitaar in een muziekwinkel, dan betaal je er veel meer voor, omdat men daar precies de waarde van wat ze in huis hebben kent.

 

Speel op de gitaar

Tot slot: speel op de gitaar die je wilt kopen. Voelt het goed? Dit is misschien wel het allerbelangrijkste om rekening mee te houden. Je gaat een hoop tijd doorbrengen met dit instrument. Het is een beetje als een huwelijk: als het niet vanaf het begin af aan goed voelt, dan wordt het waarschijnlijk niet veel beter. Soms ga je de winkel in met een instrument in gedachten om er vervolgens achter te komen dat het niet goed in je handen voelt. Er zijn veel variabelen: past de gitaar bij je lichaamsgrootte, de grootte van je handen? Ben je beter af met een ander halsprofiel? Bevalt het geluid van de gitaar je?
Neem de tijd. Vind een gitaar die je goed vindt, die je wilt bespelen. Anders ben je straks waarschijnlijk zelf degene die zijn gitaar over drie maanden in een advertentie op Marktplaats te koop aanbiedt…

In dit geval telt jouw mening zwaarder dan die van anderen, of je nu onder druk gezet wordt door handige verkopers, vrienden, of vreemden die denken het beter te weten. Het kan even duren voor je je mening gevormd hebt en er komen misschien vele verschillende gitaren aan te pas. Uiteindelijk is dat het waard. Neem je tijd en koop de gitaar die bij jou past.

Doe-het-zelf – Je eigen gitaar bouwen?

 

Must-have gitaaraccessoires

De meeste gitaaraccessoires heb je niet echt nodig, maar deze accessoires zijn een must:

  • Gitaarkoffer: Koop een stevige hard shell hoes. Die kunnen duur zijn, maar dat is nog steeds goedkoper dan je gitaar beschadigd zien raken omdat je hem nergens veilig op kon bergen.
  • Snaren: Koop een paar reservesets, want snaren kunnen breken en verslijten. Koop ook een paar –
  • Katoenen stofdoekjes: Om je snaren en gitaar mee af te poetsen wanneer je speelt.
  • Plectra: Houd een paar plectra bij de hand. Probeer verschillende maten en diktes om een plectrum te vinden dat je goed bevalt.
  • Tuner: Je zult je gitaar moeten stemmen. Een elektronische tuner maakt dit heel gemakkelijk.
  • Gitaarband: Koop een gitaarband zodat je staand kunt spelen. Kies voor een brede band, zodat de band niet in je schouder snijdt.
  • Kabels: Elektrische gitaar gekocht? Koop een paar goede kabels om de gitaar op je versterker aan te sluiten. Je hebt meer korte kabels nodig wanneer je ook pedals gebruikt.
  • Gitaarstandaard: Hiermee hoef je de gitaar niet in een hoekje van de kamer neer te zetten.

En… het allerbelangrijkste:
Gitaarles: Leer vele malen sneller spelen door jezelf lessen cadeau te doen in plaats van zelf het wiel uit te vinden, of je nu betaalt voor lessen, boeken of dvd’s. Check ook de vele video’s op YouTube – je vindt daar letterlijk uren gratis gitaarlessen.

 

Dit is mijn gitaar. Hou op met zeuren en neem mijn geld aan.

Je hebt een gitaar gevonden die je geweldig vindt. Deze gitaar is perfect voor je. Je wilt ermee trouwen en er een gezin mee stichten. Nu pak je dus je portemonnee, smijt hem naar de verkoper en roept: “Houd op met zeuren en neem mijn geld aan, OK?” Toch?

Nee. Je mompelt wat en schraapt je keel. Ja, mogelijk vind je deze gitaar wat beter dan de vele andere gitaren die je in verschillende gitaarwinkels hebt uitgeprobeerd op deze mooie dag. Dan laat je terloops de vraag vallen wat een hypothetische klant misschien aan extra’s of korting kon verwachten als hij zou besluiten deze gitaar te kopen. Een gitaarkoffer misschien? Misschien ook een gitaarband, reserveset snaren, een schoonmaaksetje?

De verkoper wil je deze gitaar verkopen.
 Hij heeft een marge – het verschil tussen de handelsprijs die hij betaald heeft en de prijs die hij jou rekent – wat jou de ruimte geeft om een korting of wat extra’s te bedingen. Je kunt zelf het beste beoordelen hoe ver je moet gaan met afdingen. Let op de lichaamstaal van de verkoper. Humt hij, schraapt hij zijn keel? Probeer hem nog een beetje uit. Het blijft uitproberen en het kan van winkel tot winkel en van dag tot dag verschillen, maar als je een welwillende verkoper op een rustige dag treft, zou je zomaar eens een goede deal kunnen afsluiten.

 

Hoe een gitaar kopen – Checklist

Samengevat:

  1. Bepaal wat voor gitaar je wilt hebben.
  2. Stel een budget op en houd je daaraan.
  3. Wees bereid bij meerdere winkels te kijken.
  4. Geen idee? Neem een vriend met verstand van zaken mee.
  5. Handig? Overweeg zelf een gitaar te bouwen.
  6. Probeer veel gitaren uit in de winkel.
  7. Beperk je keuzes tot een klein lijstje.
  8. Gitaar gevonden? Check of de gitaar minpunten heeft.
  9. Slaap er een nachtje over.
  10. Probeer een goede prijs te regelen.

En daarmee zou je de gitaar van je dromen moeten kunnen kopen. Vergeet niet: jij, en niemand anders, bent degene die blij moet zijn met je keuze. Je gitaar zal je misschien wel voor jaren en jaren bespelen – het loont daarom een gitaar te kopen die je echt wilt. Neem de tijd, bekijk heel veel gitaren, slaap er een nachtje over en ga de gitaar kopen die bij je past.

Direct naar:

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in