Semi-Hollow Body gitaar reviews

Semi-Hollow elektrische gitaar, onze toppers

Als je op zoek bent naar de beste semi-hollow body elektrische gitaar voor je budget van € 500, dan heb je meer opties dan je je waarschijnlijk realiseert. Er zijn een paar geweldige semi-hollow body gitaren op de markt. De Gibson ES-335 staat aan de top, met een waanzinnig design. In 1958 bracht de ES-335 jazz, blues, country en rock gitaristen een nieuw geluid.  Solid-body elektrische gitaren waren toen echter nog een fris idee en veel gitaristen vielen als een blok voor het nieuwste van het nieuwste, een zogenaamde Stratocaster. Veel gitaristen waren echter groot geworden met de boomy, full-body akoestische en akoestisch-elektrische jazz gitaren uit de jaren ’30 en ’40.  De ES-335 was een tussenvorm.

»» bekijk hier de beste aanbiedingen voor gitaren

Semi-akoestische elektrische gitaren als de ES-335 zijn gebouwd met een solid solid center block met een holle “wing” aan elke zijde. Ze missen de volledige akoestische projectie van een echte hollow-body gitaar. Ze behouden echter wat van de akoestische klank en klinken clean bijzonder goed, of met een soepele overdrive. Ze zijn doorgaans ook smaller dan hollow-body gitaren en daarmee makkelijker te bespelen.

Gibson’s concept voor de ES-335 kreeg vele nakomelingen bij zowel Gibson als andere fabrikanten. Het is een legendarisch instrument geworden, en met reden. Maar, zoals je waarschijnlijk al weet is de  Gibson ES-335 ver boven je budget geprijsd als je je wilt houden aan je budget van € 500. Dat is niet erg, er zijn nog steeds veel opties, sommige zelfs erg goed!

Dit artikel bespreekt drie van de beste semi-hollow body gitaren onder € 500. Als je al eerder artikelen van mij gelezen hebt, dan weet je dat het mijn doel is je te helpen de beste gitaar en accessoires te vinden zonder hiervoor al te veel geld neer te moeten leggen. Met deze gitaren lukt dat.

OK, laten we die gitaren dan maar bekijken!

 

Epiphone Dot

Epiphone Dot semi-hollow body gitaarEpiphone is de beste kandidaat als een vervanger voor de ES-335 voor minder dan € 500. De Dot is a mid-level gitaar, maar ook vele veteraangitaristen hebben positieve commentaren op deze gitaar. De Dot zelf heeft een enigszins mythische status gekregen onder gitaarfans. Niet verrassend, als je je bedenkt dat Epiphone ooit Gibsons grootste concurrent was in de top van de gitaarmarkt, voordat Gibson het bedrijf overnam. Als het aankomt op hollow en semi-hollow body gitaren,  is Epiphone nog steeds verdomd goed.

De Dot heeft een gelamineerd essenhouten body en top, met een mahoniehouten hals en een rozenhouten fingerboard. De pickups zijn Epiphones Alnico Classic humbuckers, die bediend worden door 2 volume 2 tone controls en een 3-way switch. Een tune-o-matic brugmet  stopbar staartstuk en Grover tuners maakt de hardware compleet.

Hoewel de Dot zeker niet de epische kwaliteit en geluidsstandaard heeft als de ES-335, is het nog steeds een geweldige gitaar voor duizenden euro’s minder dan het origineel. De Dot scoort stelselmatig hoge punten voor z’n geluid, looks en speelbaarheid.

Bekijk ook eens: Als de Dot je bevalt en je hebt wat extra euro’s te besteden, dan wil je misschien de Epiphone Sheraton II overwegen. Het is een gitaar die lijkt op de Dot, maar hij is op bepaalde punten een upgrade en ziet er ook nog fraaier uit. Als je een beginner bent en je de Dot eigenlijk niet kunt betalen, dan kun je denken aan de Dot Studio, een betaalbaardere versie van de Epiphone Dot.

Matt Marshak en de Epiphone Sheraton II:

 

Ibanez Artcore AS73

Ibanez Artcore AS73 semi-hollow elektrische gitaarIbanez lijkt misschien een verrassende keuze als we het hebben over semi-hollow body gitaren. Uiteindelijk staat dit gitaarmerk toch bekend om shred machines als de RG en S series, en niet te vergeten de originele 7-string designs. Maar Ibanez maakte in de jaren ’70 naam voor zichzelf met enkele zeer stijlvolle gitaren en die traditie zet het bedrijf voort met de Artcore lineup. Ibanez Artcore gitaren zijn er als klassieke solid-body gitaren tot hollow body gitaren. En semi-hollow body gitaren als de AS73.

 »» Bekijk hier de beste Artcore AS73 aanbiedingen

De Ibanez AS73 heeft een essenhouten top, rug en zijkanten met een set mahoniehouten hals en een rozenhouten fingerboard. De dubbele Ibanez ACH pickups en 3- way switch, plus de setup van de brug, maken dat het design van deze gitaar erg lijkt op dat van de Dot. Dit laat nog maar eens zien hoe groot de impact van ES-335 geweest is op het design van gitaren. De Ibanez heeft echter een iets andere look & vibe, voor die mensen die graag off the beaten path gaan.

Hoewel Epiphone de markt lijkt te domineren voor betaalbare semi-hollow body gitaren onder de € 450, is het goed te weten dat er ook andere goede opties zijn. En de Ibanez is een van die opties.

seems to have the market cornered when it comes to affordable semi-hollow body guitars under $500, know there are other options, and Ibanez is a good one.

Bekijk ook eens: De Ibanez Artcore Expressionist AS93 gaat nog een stapje verder dan de AS73 en heeft upgraded features als een gevlamde essenhouten top,  block inlays en Custom 58 pickups. Je gaat met deze gitaar over je budget heen, maar het is nog steeds een geweldige gitaar voor een redelijke prijs. Voor beginners kan de super betaalbare AS53 de beste optie zijn.

 »» Bekijk hier de beste Artcore AS73 aanbiedingen

 

Meer over de Ibanez AS73:

 

Fender Modern Player Telecaster Thinline Deluxe

Het design van de Gibson ES-335 is absoluut een klassieker, maar Fender Modern Player Telecaster Thinline semi-hollow body gitaarmisschien heb je wel iets heel anders in gedachten. De Fender Telecaster Thinline is een interessant alternatief voor het typische semi-hollow body design. In plaats van een center block met holle vleugels hebben we hier te maken met een gitaarbody met uitgesneden holten. Hij ziet eruit als een  Tele, speelt als een Tele, maar klinkt net iets anders dan de Tele’s waar je waarschijnlijk aan gewend bent.

» Bekijk de beste aanbieding voor deze gitaar

Fender Modern Player Telecaster Thinline Deluxe: een unieke semi-hollow body gitaar

Fender heeft ook de does Modern Players series, een betaalbaardere lineup van gitaren die gericht is op opkomende muzikanten. Hier vinden we de Telecaster Thinline Deluxe.

De Fender Modern Player Telecaster Thinline Deluxe heeft een semi-hollow mahoniehouten body met een one-piece essenhouten hals en fingerboard. Wat de elektronica betreft: de standaard Telecaster pickups zijn vervangen door een paar Modern Player MP-90 single coils. Met 2 volume en 2 tone controls een 3-way switch bedien je het geluid.

In de Modern Player Thinline Tele zien we een gitaar die genoeg lijkt op de klassieke Tlecaster om vertrouwd aan te voelen, maar met een unieke vibe die maakt dat deze gitaar uitsteekt boven de rest op het podium of in de studie. Als je op zoek bent naar een echt unieke semi-hollow body guitar, beschouw deze gitaar dan als een serieuze optie.

Bekijk ook eens: De Fender Classic Series Thinline Tele is aan de prijzige kant, maar je bespaart nog steeds geld als je hem vergelijkt met de Deluxe versie. Als je serieus denkt over de Thinline Tele, denk dan aan de Classic Series. Aan de andere kant, als je er niet helemaal zeker over bent en ook niet teveel geld wilt uitgeven, kijk dan naar de Squier Classic Vibe Thinline Tele. De Squier Classic Vibe serie scoort ook in beoordelingen van veteraangitaristen hoge punten voor zijn prestaties.

» Bekijk de beste aanbieding voor deze gitaar

 

Beluister de Fender Modern Player Telecaster Thinline Deluxe:

 

Welke semi-hollow body gitaar moet je kiezen?

Als je je budget zou willen oprekken, zou je een grote hoeveelheid topkeuzes van enkele grote merken kunnen vinden. Als je op zoek bent naar de beste semi-hollow body gitaar onder de € 500, dan is het echt een uitdaging de Epiphone, Ibanez en Fender te verslaan.

 • De Dot is een klassieker en is waarschijnlijk de gitaar waarmee ik zou starten. Mensen hebben verschillende meningen over Epiphone, maar ik heb altijd gedacht dat als je een goede vindt, ze tot de beste gitaren die er zijn behoren. Ze hebben ook een stevige reputatie als het aankomt op archtop gitaren. Hoewel de Dot zeker gebaseerd is op de designs van Gibson, heeft Epi zijn sporen hier zeker verdiend.
   » bekijk aanbiedingen
 • Ibanez is ook een geweldig merk en ik heb wat kwaliteit betreft persoonlijk zeer goede ervaringen met het merk.De Artcore serie is een beetje een zwart paard als je deze vergelijkt met gitaren in de Epiphone lineup, maar als je van Ibanez houdt, of gewoon iets anders wilt dan Epiphone, kun je hiermee de plank niet misslaan.
   » bekijk aanbiedingen
 • De Thinline Telecaster is een slag apart. Ofwel je vindt het geweldig, ofwel je vindt het niks. Er is waarschijnlijk weinig dat ik kan zeggen om je van gedachten te veranderen. Als je de Thinline cool vindt, dan zou ik je aanraden de Squier Classic Vibe version te overwegen. Hij zou je nog wel eens kunnen verrassen!
   » bekijk aanbiedingen

Succes met het kiezen als je jouw nieuwe semi-hollow body gitaar kopen gaat!

 

Nog meer gitaren

 • De beste gitaren voor Jazz

Check hier enkele gave hollow-body gitaren van topmerken als Epiphone, Washburn en Gretsch. De juiste jazzgitaar gaat je helpen precies die klank te vangen waar je naar op zoek was en je jarenlang plezier geven. Het kan ook geen kwaad dat deze gitaren er prachtig uitzien!

 • De beste gitaren voor Country Music

Als countrymuzikant kan een semi-hollow body gitaar wel eens precies zijn waar je naar op zoek was. Zo niet, dan zijn hier nog wat extra opties. Van de thwang van de Telecaster tot de soepele klanken van de Les Paul – dit artikel helpt je uit te vinden welke gitaar het beste bij je past.

 • De beste elektrische gitaren onder € 500

Ben je er nog steeds niet uit? Hier zijn een paar van de beste elektrische gitaren die minder dan € 500 kosten. Ze komen van de beste merken uit de gitaarwereld, en klinken geweldig, zonder je portemonnee te legen. Deze instrumenten bewijzen dat je niet de hoofdprijs hoeft te betalen voor de perfecte gitaar.

 

Lees ook:

1 REACTIE

 1. Beste Redaktie,
  De afbeelding bij de inleiding laat een fabelhaft prachtige gitaar zien. Googel mijzelf suf om erachter te komen welk merk en type dit is. Dus…toch even vragen aan jullie.
  Hoop op een antwoord en dat ze betaalbaar blijkt.
  Dank…en goede wensen !!
  Ron Kessels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in