Home Gitaar accessoires Gitaar capo: De ultieme gids voor het gebruik

Gitaar capo: De ultieme gids voor het gebruik

2
Gitaar capo: De ultieme gids voor het gebruik

Misschien ben je een beginnend gitarist en heb je nog nooit van een gitaar capodastro of kortweg capo gehoord, maar het kan ook zijn dat je al een tijdje speelt en je helemaal vertrouwd bent met dit stukje gereedschap.

Het bij de hand hebben van een capo is voor menig gitarist bijna net zo belangrijk als een stemapparaatje of een extra setje snaren. Ik ga nooit de deur uit zonder mijn capo.
Nog sterker: ik heb altijd wel twee of drie capo’s bij me.

Waarom? dat zal ik je vertellen.

>> Bekijk hier de nieuwste capo’s op de markt >>

 

Wat is een Gitaar Capo

gitaar capoHeb je ooit je favoriete gitarist of je vriend zien spelen met een raar ding om de kop van de gitaar of ergens op het fretbord geklemd?  Dat is nu een capo.

Een gitaar capo is een stuk gereedschap dat zowel door spelers op de akoestische als op een elektrische gitaar gebruikt wordt om de lengte van het fretbord in te korten en op die manier de toonsoort te verhogen met een halve toon per fret.
Met andere woorden, als je een capo plaatst op de tweede fret en je speelt een G-akkoord dan is dat akkoord nu twee halve tonen hoger en wordt een A-akkoord. Het is alsof je een barréakkoord speelt, maar de capo doet het werk, dus hoef je je wijsvinger niet te gebruiken.

De meeste capo’s bestrijken alle zes de snaren maar er zijn er die sommige snaren ongemoeid laten. Sommige capo’s werken met een veer, andere met een vergrendeling; beide doen het even goed.

Dit mag allemaal een beetje verwarrend zijn, maar er zijn goede redenen om als beginnend gitarist een capo te kopen.

 

Waarom een capo kopen?

wat is een gitaar capoGitaar capo’s zijn niet bedoeld om de boel te bedriegen maar ook niet alleen maar voor de lol.

Capo’s geven je de mogelijkheid te benutten wat je al op de gitaar kunt spelen en dat verder uit te breiden. Waarom zou je proberen een liedje in de toonsoort F te spelen als je met de capo op de derde fret het veel gemakkelijker in D kunt spelen?

Om een ander voorbeeld te geven: Laten we zeggen dat je een liedje speelt dat je al een tijdje geoefend hebt, maar je merkt dat de toonsoort te laag is om te zingen. Je hoeft alleen maar de capo te gebruiken om de toonsoort te verhogen en toch precies dezelfde akkoorden te spelen als daarvoor. Hoe hoger je de capo op het fretbord zet, hoe hoger de toonsoort.

Het is me ook al verschillende malen overkomen dat ik een song hoorde van een muzikant die ik goed vind en merkte dat, als ik het probeer na te spelen, hij het speelt met de capo op de 7e fret. Het gebeurt vaker dan je denkt.

Een capo zal je zelfvertrouwen als beginnend gitarist versterken en een hele nieuwe wereld van songs om te spelen doen opengaan.

 

Welke gitaar capo moet je kopen?

Je zult tevreden zijn met bijna elke capo, maar ze zijn er van verschillende kwaliteit. De gitaar capo’s die ik hieronder aanraad zijn de beste capo’s die je kunt vinden (en zo duur zijn ze nou ook weer niet!).

 • Kyser Capo: Kyser is het beste merk als het om capo’s gaat. Ik heb er zelf drie en ze hebben intensief gebruik in de afgelopen 10 jaar overleefd.
 • Kyser produceert meerdere capo’s, ‘maar de meest populaire – en waarschijnlijk degene die je wilt hebben – is de simpele 6-snaren capo. Leuk is dat ze hem leveren in veel verschillende kleuren, van het eenvoudige zwart, zilver en wit tot gekke kleuren als roze of emerald groen. Ha!
 • Een andere goede keuze wordt geleverd door Dunlop in een model dat bekend staat onder de naam “trigger” capo. Ik heb een Jim Dunlop gitaar capo en gebruik hem bijna net zo vaak als de Kyser.

ik zou het verschil tussen de Kyser en de Dunlop als volgt willen beschrijven: Door de manier waarop de grepen bij beide gitaar capo’s zijn gepositioneerd heb ik het gevoel dat de Kyser gemakkelijker met de rechterhand bediend kan worden en de Dunlop gemakkelijker met de linker. Maar het is maar mijn persoonlijke mening.

 

Tips voor het gebruik van een capo

hoe gebruik je een gitaar capoLaat me, na jaren van gebruik van een capo, je een paar tips geven waar ik in de loop van de tijd achter ben gekomen. Sommige heb ik zelf ontdekt, andere heb ik van collega-gitaristen.

 • Plaats de gitaar capo dicht bij de voorste fret: Dit helpt om de mogelijkheid van gezoem te voorkomen. De “voorste fret” is de fret het dichts bij de klankkast.

 • Stem je gitaar opnieuw
  : Als je een capo gebruikt op een gitaar voor beginners dan kan het nodig zijn de gitaar opnieuw te stemmen, zeker wanneer je de capo hoger op de hals zet. Doe het in ieder geval als je met anderen samenspeelt of op het podium staat. Als je meer van stemmen wilt weten dan zijn hier een paar goede aanbevelingen voor het stemmen van je gitaar.

 • Laat de capo niet op je gitaar zitten
  : Het is geen goed idee om je de capo op je gitaar de nacht over te laten zitten. Het verkort het leven van je frets en laat mogelijk de snaren knikken.

 • Draai hem ondersteboven
  : Als je een Kyser gitaar capo gebruikt, probeer hem dan eens ondersteboven te draaien zodat de smallere voet alleen de A, D en G snaren bedekt. het is een leuke nieuwe stemming die het heel goed doet wanneer je in de toonsoort D speelt. Het is ook een alternatief voor het kopen van de Kyser Short-Cut Capo.

 

Laatste opmerkingen over capo’s

Hopelijk helpt dit artikel je bij je onderzoek naar capo’s. Er is natuurlijk nog veel meer theorie en er zijn meer leuke ideeën die te maken hebben met gitaar capo’s, dus als je geïnteresseerd bent om verder te graven kijk dan naar de mogelijk nuttige bronnen over gitaar capo’s die hieronder genoemd worden.

>> Bekijk hier de nieuwste capo’s op de markt >>

2 REACTIES

 1. Leuke info, Song worden voor mij vaak te hoog gezongen en ik kan daar niet bij. Hoe dan te handelen zodat ik er wel bij kan met mijn stem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in