Home Elektrische gitaar Fender Road Worn ’50s Telecaster review

Fender Road Worn ’50s Telecaster review

0
Fender Road Worn ’50s Telecaster review

De schrijver van dit stukje heeft nog nooit een recensie van maar twee woorden lang geschreven, maar in dit geval komt het er dichtbij. Welke twee woorden? Koop deze! Zo eenvoudig is het. Vintage Fender Strats, Tele’s, Precision of Jazz basgitaren horen bij de meest begeerde instrumenten van alle gitaarspelers.

»» hier vind je de beste prijs voor deze gitaar

Maar escalerende prijzen, om het maar niet te hebben over de authenticiteitsvraag, heeft velen van ons doen afhaken. Fenders zogenoemde Time Machine Series hebben veel mensen de illusie van een Vintage Fender gegeven: een gitaar van hoge kwaliteit, die de oorspronkelijke zo dicht benadert als je maar wilt, zonder dat je je druk hoeft te maken over de echtheid of de verzekering.

Je kunt je echte in een bankkluis stoppen en op de NOS, Closet Classic of Relic spelen en jij bent de enige die dat weet. Het probleem is echter dat voor velen van ons € 2500 plus nog steeds heel veel geld is.

“Zelfs voordat we hem aansluiten is het duidelijk dat deze gitaren meer zijn dan alleen maar de uiterlijke verschijning – het akoestische geluid is fantastisch”

We kregen een eerste vermoeden dat Fender bezig was iets te doen aan dit dilemma toen ze de Joe Strummer Telecaster lanceerden – de eerste betaalbare gitaar van Mexicaanse makelij, die oud en doorleefd was.

We hoorden meer geruchten dat de Mexicaanse fabriek bezig was allerlei instrumenten toe te voegen aan hun gewoonlijk mooi afgewerkte gitaren. En aan het eind van 2008 werden we eindelijk ingewijd in het geheim: Fender werkte aan een kleine serie ‘Road Worn’ gitaren, Mexicaanse Relics voor iedere liefhebber. Het wachten is voorbij.

Fender Road Worn '50s Telecaster review

’50s Road Worn Telecaster

Met zijn enkellaags witte slagplaat en blootliggende stalen zadels is deze Tele met een essenhouten body meer gemaakt naar een model uit het midden van de jaren vijftig dan naar de Nocaster uit de vroege jaren vijftig die voor Fenders Time Machine serie jaren lang de steunpilaar is geweest.

Fender Road Worn '50s Telecaster bodyHij is ook uitgerust met de bedrading van na 1967 die het mogelijk maakt elk element apart te gebruiken, of, in de middenpositie van de drie-keuze schakelaar, beide gecombineerd in parallelle schakeling: de meesten van ons zullen dat als “normaal” ervaren.

Het is niet de lichtste Tele die we ooit zijn tegengekomen, maar je breekt je rug er ook zeker niet mee; de hals heeft een behoorlijke omvang maar is niet overdreven groot en de spiegelende grotere Dunlop 6105 frets zorgen ervoor dat je soepel en precies kunt spelen ook al is de toets radius de ouderwetse 7.25 inch.

Maar het is het doorleefde karakter dat ten opzichte van de eerste retro gitaar uit Mexico, de Joe Strummer Tele, echt lijkt doorontwikkeld. De dunne blanke lak is dof en zinkt in de brede nerf van het essenhout.

Een crèmekleurige onderlaag is zichtbaar en de talloze deuken en krassen die er op zitten zijn wel zorgvuldig geplaatst. Er is geen slijtage als van een broekriem, maar met de nitrocellulose lak zullen er na een paar speelsessies snel een paar deuken bijkomen en als je hem er nog ouder uit wilt laten zien is er altijd nog de doe-het-zelf methode!

Fender Road Worn '50s Telecaster review gitaarMaar serieus, minder is beter. Het lijkt, zeker van een afstand inderdaad heel echt, misschien met uitzondering van de meer regelmatige fretboard “slijtage”. Het logo in de stijl van de vroege jaren vijftig, de doorleefde hardware en de lichte verkleuring van de slagplaatbescherming zien er echt oud uit. Alleen het “Made in Mexico” en het serienummer, gegraveerd in de achterkant van de kop, vertellen het echte verhaal.

Net als in de andere van de serie gebruikt Fender zijn alom gewaardeerde Tex-Mex elementen, hoewel deze op de juiste manier oud en gebruikt lijken. Maar zelfs voordat we hem aansluiten is het duidelijk dat deze gitaren meer zijn dan alleen maar de uiterlijke verschijning – het akoestische geluid is fantastisch. In onze wereld is dat altijd een goede start.

»» hier vind je alvast de beste prijs voor deze gitaar

Geluid

Waar het uiterlijk en het gevoel van deze gitaren oud en versleten is, heeft hij een minder uitgesproken klank. Dat kan gemopper geven op vintage gitaar forums maar voor de meeste spelers is de keuze van de elementen en het globale geluid uitstekend bruikbaar.

Fender Road Worn '50s Telecaster gitaar closeDe Tele klinkt gespierd en combineert het dunne, metaalachtige brug element waar ze het patent op hebben met een vetklinkend zeer bruikbaar hals element  en de tijdloze stem van de twee elementen samen die zo’n geweldige rhythm klank heeft.

Het mag dan niet 100 procent historisch correct zijn, maar het is absoluut de meest bruikbare schakelconfiguratie. Gecombineerd met een heel goede volumeregelaar die moeiteloze rondingen mogelijk maakt, en een toonregeling die, als je dat nodig vindt, de hoge tonen weg filtert voordat het te wollig gaat klinken, is hij doodeenvoudig en zo heerlijk direct te gebruiken.

“De tijdloze stem van de twee elementen samen heeft zo’n geweldige rhythm klank”

Hij heeft een veelheid van bijtonen, geen ruisonderdrukking en een erg droge en houtige resonantie die allemaal samen de illusie van ouderdom meer dan oppervlakkig maken.

Fender Road Worn '50s Telecaster achterkant gitaarOm eerlijk te zijn, we kunnen haast niet kiezen. Het zijn zulke goede gitaren, die echt zo’n vintage gevoel en klank weten te treffen, dat je belangrijkste dilemma is welk Road Worn instrument je gaat besluiten te kopen!

Dat ‘welke-moet-ik-kopen’ dilemma wordt natuurlijk mee veroorzaakt door de prijs: je kunt de Strats van de 50-er en 60-er jaren en de jaren vijftig Telecaster van deze serie krijgen voor de prijs van één Custom Shop Relic. En ook al zijn de laatste misschien meer correct vintage met een subtielere veroudering, om eerlijk te zijn zou Fender zich hiermee wel eens in de eigen voet kunnen schieten.

Niet ieder van ons kan zich de noodzakelijke € 2500 plus veroorloven voor een Relic, hoe graag we er ook een willen, maar behalve voor de echte professionals denken we dat deze Road Worns het antwoord gaan worden voor al ons stervelingen, die zich moeizaam door de kredietcrisis heen worstelen.
En vergeet niet dat Tele’s en Strats de makkelijkste gitaren in de wereld zijn om op te pimpen: je kunt er eenvoudig andere hardware of elementen op zetten als je meer precies vintage wilt zijn of als je denkt dat zulke dure, chique elementen het waard zijn.

Ons advies zou zijn tevreden te zijn met wat je hebt, tenminste voor een tijdje. Het is waar, we hebben op Tele’s gespeeld die zwaarder of lichter zijn, dikkere of dunnere halzen hebben, donkerder of helderder klinken enzovoort, maar Fender heeft een heel uitgebalanceerde klankkleur bereikt waar maar weinig spelers bezwaar tegen kunnen maken. Om kort te gaan: het zijn echt heel, heel goede gitaren.

»» klik hier voor de beste prijs

Beoordeling Fender Road Worn ’50s Telecaster review

Pro’s
Goede oude uitstraling, gevoel en vibe. Beetje bijtend brug element en vettere hals stem. Verbeterde bespeelbaarheid.

Contra’s
Hij is zwaar en het aantal kleuren is beperkt.

Oordeel
Treft de essentie van een oude gitaar in uiterlijk en gevoel met moderne, maar toch klassieke klank variëteit.

Koop hem als…
een gestripte Tele met een geweldige klank en een geweldig gevoel jouw ding is.
Laat hem liggen als…
je gaat voor glossy-als-nieuwe Tele’s en de voorkeur geeft aan kleinere frets.

4.5 / 5 sterren

»» hier vind je alvast de beste prijs voor deze gitaar

Lees ook:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in