Home Basgitaar kopen tips

Basgitaar kopen tips

De ultieme basgitaar koopgids met tips

Basgitaar kopen tipsBeginners en gevorderde spelers kunnen zich in beide uitleven in de donkere, rijke tonen en de funky riffs op een basgitaar. De eenvoud van een basgitaar betekent dat een beginner in korte tijd goed genoeg kan zijn om in een band te spelen. De basgitaar is een uitzonderlijk veelzijdig instrument, dat zich leent voor alle soorten muziek. Wanneer je een basgitaar kopen gaat, zorg dan dat je de terminologie rond en de verschillende onderdelen van de gitaar leert kennen. Kopers moeten altijd rekening houden met hun speelervaring, muziekvoorkeuren en hun budget om de juiste basgitaar uit te kiezen.

>> Winkel hier aan de scherpste prijzen >

Basics voor de basgitaar

Geen band is compleet zonder een geoefende bas speler die het ritme vasthoudt. De bas is een goede keus voor beginners omdat het een relatief eenvoudig instrument is, met maar vier snaren om te beheersen. De basgitaar produceert rijke, diepe klanken die bijna in elke soort muziek nodig zijn. Er zijn veel verschillende basgitaren, maar alle basgitaren delen dezelfde onderdelen. Mensen die voor de eerste keer een basgitaar kopen moeten zichzelf op de hoogte stellen van de basiscomponenten en onderdelen van de basgitaar. Een grondig overzicht van alle mogelijke opties zal het selectieproces een stuk gemakkelijker maken.

De body (kast) van de basgitaar

Er is geen industriële standaard voor de vorm van de body of van het ontwerp als het om basgitaren gaat. Het meest voorkomende type is echter de massieve body (solid body). Gitaren met een holle body of klankkast zijn minder algemeen, maar worden gebruikt voor akoestische of elektrisch-akoestische basgitaren.

  • Solid Body: Solid-body basgitaren zijn gemaakt van een massief stuk hout zoals esdoorn, mahonie, els of moeras essen. Goedkopere basgitaren van lagere kwaliteit worden ook gemaakt van geperst hout, multiplex of zelfs plastic. Een elektrische basgitaar heeft een solid body en produceert erg weinig geluid als hij niet aangesloten is op een versterker. Alle muzieksoorten kunnen op een solid body bas gespeeld worden.
  • Hollow Body (holle klankkast): Hollow – body gitaren zijn de akoestische versie van de basgitaar. Hollow body’s zijn lichter maar beperkt in het volume dat ze kunnen produceren. Elektrisch-akoestische basgitaren bestaan ook. Ze hebben een holle klankkast en elementen, waarmee de bas versterkt kan worden.

elektrische basgitaar kopen tips

Elementen voor de basgitaar

Een element is een magneet, dat onder de snaren van de bas geplaatst is. Deze magneten brengen geluid over naar de versterker. Basgitaar elementen zijn er in twee varianten: single-coil en humbucker.

  • Single-coil: Dit is het oorspronkelijke element en het heeft een heldere, zuivere klank, maar is gevoeliger voor interferentie.
  • Humbucker: Deze elementen klinken niet zo helder maar ze zijn beter bestand tegen interferentie.

De locatie van het element kan de productie van het geluid beïnvloeden. Elementen die dichter bij de brug liggen, geven meer hoge en middentonen vergeleken bij elementen die dichter bij het fretboard liggen, die meer lage tonen voortbrengen.

 

De hals van de basgitaar

Basgitaar halsHet fingerboard of de toets ligt op de hals van de basgitaar. Op het fingerboard zijn frets aangebracht. Frets geven de plek aan waar de vingers geplaatst moeten worden om verschillende noten te spelen. Door de snaren in verschillende combinaties in te drukken, kunnen akkoorden worden gespeeld. Op de basgitaar wordt zelden slag gespeeld zoals op de akoestische of elektrische gitaar. In plaats daarvan worden noten gespeeld door te plukken aan of te slaan op een snaar. De meeste halzen van basgitaren zijn voorzien van frets, maar niet allemaal. Er zijn verschillen tussen een fretloze bas en een met frets.

  • Bas met fretten: Alle beginners kunnen het beste een bas met fretten aanschaffen. Met frets weet de speler precies waar hij zijn vingers neer moet zetten om specifieke noten te spelen.
  • Fretloze bas: Een fretloze bas kan een glad, vloeiend geluid voortbrengen. Er zijn geen frets die de speler verhinderen van noot naar noot te glijden. Fretloze bassen zijn alleen geschikt voor ervaren bassisten omdat spelers moeten terugvallen op hun vaardigheid om de correcte noten met hun oren te herkennen.

>> Bekijk hier de nieuwste modellen >

De brug van de basgitaar

De brug verankert de snaren op de body van de gitaar. Een goede brug maakt het spelers mogelijk de snaren van de basgitaar één voor één aan te brengen. Bruggen van hoge kwaliteit zijn meestal gemaakt van messing. Investeer in een goede brug om meer controle te hebben over zoem, toon en bespeelbaarheid van de snaren.

Snaren voor de basgitaar

De meeste basgitaren hebben vier snaren; het standaard model voor de bas. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw begonnen vijfsnarige bassen populair te worden. De vijfde snaar op een bas voegt de lage B toe aan de al bestaande E, A, D, en G noten. De toegevoegde vijfde snaar geeft een groter bereik en veel bassisten vinden dat mooi voor het spelen van solo’s. De zessnarige bas voegt een snaar toe aan de hoge kant en geeft daardoor een nog groter bereik.

Beginners kunnen het beste starten met een standaard viersnarige bas tenzij ze zeker weten dat ze een vijfde snaar willen om muziek te spelen die lagere noten vereist en een groter bereik. Meer snaren kunnen het leerproces gecompliceerder maken en maken sommige speelstijlen zoals het slaan op de snaren minder goed mogelijk.

Mensuurlengte

Basgitaar kopen reviewsMensuurlengte slaat op de lengte van de bas, gemeten van de kam tot de brug. De lengte van de snaren bepalen hoe de basgitaar speelt. Hoe langer de snaar, hoe lager de bas klinkt. De mensuur van een bas varieert van 76 tot 89 cm. De meest voorkomende bas mensuur is 86,5 cm. Een mensuur van 86,5 cm is ideaal voor de meeste basspelers. Langere mensuren zijn beter voor vijf- of zessnarige bassen. Kinderen willen mogelijk een kortere mensuur om het hanteren en bespelen van het instrument makkelijker te maken.

Kies de goede basgitaar

Basgitaren van hoge kwaliteit geven een rijkere toon en zijn beter bestand tegen beschadiging dan hun goedkopere tegenhangers. Basgitaren van hoge kwaliteit behouden hun waarde heel goed, wat betekent dat ze  tegen hogere prijzen door te verkopen zijn. Er zijn veel merken basgitaren en een paar van de bekendste zijn Gibson, Epiphone, Fender, Ibanez, Peavey, Warwick en Squire. Bij onafhankelijke bouwers van basgitaren kan de kwaliteit sterk variëren. Sommige kopen in bij grote bouwers en verpakken de instrumenten opnieuw, terwijl andere individuele vakmensen zijn met jaren ervaring en elke individuele gitaar zelf met de hand maken. Bekijk de website van de bouwer voor informatie over hoe de instrumenten worden gemaakt en denk eens over het raadplegen van een website met beoordelingen van basgitaren.

Prijzen

Basgitaar kopen tips gidsEen basgitaar kan elk bedrag kosten tussen de €50 en de €5.000. In de eerste plaats moeten kopers besluiten welk bedrag ze willen uitgeven voor de gitaar. Als je je budget bepaalt, hou er dan rekening mee dat sommige bijkomende zaken noodzakelijk zijn, zoals een versterker, riemen en kabels. Neem de prijs van dergelijke onderdelen mee in je budget.
> Winkel hier aan de scherpste prijzen >

Bas voor starters

Basgitaren voor beginners zijn een minder dure mogelijkheid voor iemand die pas begint met spelen op de bas. De kwaliteit van de onderdelen en de klank zal niet zo goed zijn als van de duurdere modellen, maar het is een ideale keuze voor mensen die nog niet zeker van zijn van hun interesse in de basgitaar. Als verder voordeel geldt, dat bassen voor beginners soms worden verkocht als pakket, met bijkomende zaken als een versterker, kabels en extra snaren. Een gemiddeld pakket voor een startende basgitaarspeler kost tussen de 130 en 220 euro.

Voor degenen die net beginnen maar van plan zijn deze nieuwe hobby serieus te gaan beoefenen is het investeren in een bas van goede kwaliteit een goed idee. Op een goede bas zal het makkelijker zijn te leren spelen, hij zal een betere klank hebben en nieuwe spelers zullen er niet aan ontgroeien.

Tweedehands basgitaren

Voordat je een tweedehands basgitaar kopen gaat is het goed meer informatie te verzamelen. Stel een paar vragen, zoals hoe hij gebruikt is, waar hij werd opgeborgen en hoe oud hij is. Deze vragen kunnen helpen om te bepalen in welke staat het instrument is, of er veel reparaties nodig zijn en hoe lang hij in de toekomst nog bruikbaar is.

Als je een basgitaar koopt, verzeker je er dan van dat de hals niet krom is. Zoek uit of er scheuren zijn en of hij ooit gerepareerd is. Gespleten, kromme of verdraaide halzen kunnen allemaal de kwaliteit van het geluid beïnvloeden. De kop van de basgitaar moet stevig vastgemaakt zijn. De stemsleutels moeten soepel draaien en goed zijn bevestigd. De kam die de snaren in positie houdt moet sterk en goed onderhouden zijn. Maak je niet te veel zorgen over de kwaliteit van de snaren. Snaren kunnen makkelijk vervangen worden, dus als ze niet in goede conditie zijn is dat geen groot probleem. Als je online koopt, aarzel dan niet specifieke informatie te vragen aan de verkoper. Basgitaren zijn erg kwetsbare instrumenten en kleine gebreken kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van het geluid.

>> Winkel hier aan de scherpste prijzen >

Het uitkiezen van essentiële bijkomende zaken voor de basgitaar.

Een basgitaar kopen is nog maar het begin. Zoals bij de meeste hobby’s zijn er een aantal essentiële bijkomende dingen nodig. Sommige zijn meteen nodig, andere kunnen aangeschaft worden als de speler wat meer ervaring heeft opgedaan. De tabel hieronder laat in detail verscheidene bijkomstige zaken zien, waarover kopers zouden moeten denken.

Onderdeel Beschrijving
Versterker Zonder een versterker produceert een basgitaar geen geluid, dus is het noodzakelijk een versterker te kopen om het instrument te kunnen bespelen. Er zijn verscheidenen soorten versterkers om uit te kiezen, zoals een buizenversterker of een transistorversterker.
Kabels Kabels zijn nodig om de gitaar aan te sluiten op de versterker.
Koffer Een gitaarkoffer beschermt een gitaar en maakt hem gemakkelijk te dragen. Vele hebben vakken voor het opbergen van plectrums of extra snaren. Er zijn koffers van hard materiaal en van zacht materiaal. Harde koffers bieden meer bescherming maar zijn groot en zwaar. Hoezen van zacht materiaal zijn licht en heel mobiel, maar bieden maar een middelmatige bescherming.
Snaren Gitaarsnaren knappen gemakkelijk. Bassisten moeten altijd reservesnaren bij zich hebben. Als de gitaar zonder snaren wordt gekocht of de snaren zijn in slechte conditie moeten er nieuwe gekocht worden om op de gitaar te kunnen spelen.
Riem Tenzij de bassist van plan is alleen zittend te spelen is een gitaardraagriem noodzakelijk. Een draagriem verdeelt het gewicht van de gitaar over de schouders, waarbij de armen vrij zijn om staand te spelen.
Standaard Een goede gitaarstandaard beschermt de basgitaar tegen onbedoelde schade als ze op de grond gelegd of tegen de muur gezet worden. Ze kunnen het instrument ook als decoratie tentoonstellen in de huiskamer.
Stemapparaat Elektrische stemapparaatjes maken het gemakkelijk om de basgitaar gestemd te houden.
Instructies Het gebruik van instructieboeken of –video’s is één manier om te leren spelen. Zelfs voor degenen die lessen volgen kunnen boeken en video’s een bijkomende leer hulp zijn.

 

>> Winkel hier aan de scherpste prijzen >

Conclusie

Of een koper een eerste bas wil of een aanvulling op zijn gitaarcollectie, het vinden van de juiste bas vraagt tijd en onderzoek. Er is geen speciale basgitaar die voor iedereen geschikt is. De wensen en voorkeuren van kopers zullen verschillen. Kopers moeten erover nadenken welke factoren het belangrijkst zijn, of het de prijs is, de klank die de gitaar voortbrengt, de fysieke verschijning, merk of maat. Er zijn ontelbare gebruikte en nieuwe basgitaren te koop en dat betekent dat met genoeg onderzoek en geduld iedereen precies de gitaar kan vinden die hij nodig heeft.

Lees ook:

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in