Home Akoestische gitaar Semi-Akoestische Gitaar kopen tips

Semi-Akoestische Gitaar kopen tips

0
Semi-Akoestische Gitaar kopen tips

Handleiding voor het kopen van een Semi-Akoestische Gitaar

Een semi-akoestische gitaar of hollow-body elektrische gitaar is een veelzijdig instrument, geschikt voor het spelen met of zonder versterker.  Je kunt een grote verscheidenheid aan semi-akoestische gitaren vinden op sites als Bax-Shop. Voor je tot het kopen overgaat is het goed te weten waar je aan moet denken en welk element en welke houtsoort je het beste kunt kiezen.

>> bekijk hier de nieuwste modellen >

Zaken waar je aan moet denken als je een semi-akoestische gitaar kopen gaat

Een semi-akoestische gitaar heeft een volle klank, ideaal voor jazz, blues, en country muziek en is lichter dan een solidbody gitaar. Comfort en klank zijn de twee meest belangrijke eigenschappen die je in overweging moet nemen als je een semi-akoestische gitaar koopt. Om te bepalen welke gitaarmerken en modellen voor jou comfortabel zijn, kun je het best een muziekwinkel bezoeken en een paar van de modellen die ze aanbieden, proberen.

De ideale gitaar moet licht genoeg zijn om er voor te zorgen dat je niet moe wordt en comfortabel als je er zittend op speelt. De mensuur, of de afstand tussen de brug en de kam, moet zo zijn dat je zonder moeite alle noten kunt kiezen als je de toon zoekt die je wilt. Speel op de gitaren en luister goed naar de verschillen in tonale kwaliteit om de klank te vinden die volmaakt bij je past. Stel je op de hoogte van de eigenschappen en specificaties van de gitaren die je goed vindt, door het lezen van recensies van klanten en experts en door websites te bekijken.

 

Het kiezen van het juiste element voor een semi-akoestische gitaar

Elementen voor elektrische gitaren zijn er in twee varianten: magnetische en piezo-elektrische elementen.

Piezo elementen zijn geschikt voor alle soorten snaren, maar magnetische elementen werken alleen met stalen snaren.

Magnetische elementen vallen uiteen in single coil of humbucker types. Single coil elementen geven een heldere, pittige klank met rijke hogere harmonieën. Muzikanten gebruiken deze elementen vooral voor country, blues en vintage rock.

Humbucker gitaar elementen geven gladdere, rondere tonen en produceren meestal meer sustain (langere duur van de toon) met een minder goed onderscheid tussen de noten. Er zijn ook gitaren met een combinatie van single coil en humbucker elementen.

Piezo-elektrische gitaarelementen geven signalen af, die naar voorversterkers gaan, gewoonlijk  ingebouwd in de gitaar. Muzikanten gebruiken deze elementen om de klank van een akoestische gitaar te imiteren. Meer elementen op de gitaar zorgen voor een grotere veelzijdigheid omdat je dan verschillende gitaartonen kunt kiezen.

Houtsoorten voor de semi-akoestische gitaar

Hoewel de houtsoort bij elektrische gitaren niet hetzelfde effect hebben als bij akoestische, beïnvloedt het de klank van een semi-akoestische gitaar omdat dit instrument sommige karakteristieken deelt met de akoestische gitaar.

Het geluid dat de gitaar voortbrengt met behulp van een magnetisch element wordt gevormd door de manier waarop het element interacteert met de snaren. Maar de houtsoort beïnvloedt de sustain en de manier waarop de snaren bewegen.  Dit bepaalt de klankkleur van de gitaar.

  • Esdoorn is een van de meest gebruikte houtsoorten bij elektrische gitaren. Het geeft klare, levendige noten en benadrukt de hoge tonen.
  • Mahonie brengt middentonen en bas tonen voort voor een voller geluid en langere sustain.
  • Braziliaans rozenhout produceert sterke midden- en hoge tonen en daardoor een rijkere klank.

Verdiep je in de verschillende houtsoorten waarvan semi-akoestische gitaren worden gemaakt, voordat je er één koopt, en om er zeker van te zijn dat je het beste instrument koopt dat je je met je budget kan veroorloven.

>> bekijk hier de nieuwste modellen >

 

Enkele van de beste semi-akoestische gitaren

“Guitarist gear of the year” ( het beste gereedschap van het jaar voor gitaristen):  De beste semi’s van de afgelopen periode.

>> bekijk hier de nieuwste modellen >

Semi-Akoestische Gitaar kopen tips

 

Gretsch G5622T-CB Electromatic Center-Block

Het heeft even geduurd (wat heet even!) voordat Gretsch een centre-block aan zijn iconische hollow-body modellen toevoegde en oorspronkelijk verschenen ze alleen maar in de top Professional Collection van Japanse makelij.

Gelukkig kregen we uiteindelijk de beter betaalbare Electromatic versies, zoals deze , met drie elementen met Bigsby G5622T-CB. Onderdrukte feedback, een verankerde brug en die klassieke Gretsch outfit. Spelen maar!

4,5 Sterren

> Klik hier voor meer info & prijzen

 

PRS SE Zach Myers

Er bestaat geen twijfel dat de semi-akoestische gitaar de grootste groeier is van het afgelopen jaar. Van Gibsons vijftigste-verjaardag-sensaties tot goed te betalen SE bijdragen van PRS, hier zijn 8 voorbeelden die ons hebben geïnspireerd….

De meeste mensen zullen vragen: ‘Zack wie?’ Maar Shinedowns slimme gitarist lacht het laatst met zijn tweede SE handtekening.

Het is een geweldige solid-ontmoet-semi-helemaal-van-hout-singlecut met een zijdeglans gelakte hals, los aan te brengen Stoptail en dubbele SE 245 humbuckers. Van jazz tot rock in één goed geprijsd pakket, zelfs al zal het Trampas groen niet iedereen bekoren.

5 Sterren

Fret King Elise ‘JE’

De ‘JE’ komt van John Etheridge, en  gecombineerd met Trev Wilkinsons uitstekende tegenhanger in de vorm van de afgeslankte solidbody ES-335-achtige Elise is er weer een door een groot speler geïnspireerde semi die zeer veelzijdig is.

Die veelzijdigheid is niet in het minst te danken aan zijn dubbele Wilkinson WVC humbuckers en Vari-Coil besturing. Stilistische bijdrage bovenop het standaard model isn onder meer het massief ebbenhouten tailpiece. Een eerste klas, rokende jazz’n’blues machine.

4,5 Sterren

Music Man Axis Super Sport Semi Hollowbody

Als jij een grote, op de ES-335- lijkende semi aantrekkelijk vindt is er een eindeloze keuze aan gitaren met de grootte van een solidbody.   

Deze Music Man is een serieuze pro-spec gitaar met een van de mooiste halzen die je kan kopen. Hij wordt ondersteund door custom DiMarzios en zit aan de meer rock-achtige kant van het klankspectrum, maar het is geen eendimensionaal ding.

Taylor T5Z Custom

Technisch gezien een hollow-body, en met zowel elektrisch als akoestisch geluid. De T5z, een sobere versie van de T5 met een verbeterde, op elektrisch lijkende bespeelbaarheid klink meer ‘semi’ dan veel gitaren waarop we gespeeld hebben.

Akoestisch, ouderwetse archtop, oorspronkelijke elektriek…het is er allemaal. En als je de prijs van de Custom afschrikwekkend vindt, de Classic versie trapt af – met dezelfde klanken – tegen een veel minder pittige 2000 euro.

4,5 Sterren

Fano Alt De Facto RB6 Thinline

Als Meesters van de ‘alternatieve realiteit’ van de gitaarwereld, smelten Dennis Fano’s creaties klassieke elementen om tot iets nieuws.

Deze bejaarde Rickenbacker-meets-Tele-meets-Gretch is een van de fijnste instrumenten. Met Gibson-achtige mensuur en speelbaarheid èn met Lollar and TV Jones elementen, kregen we een glimp van de tonale hemel.

Guild Starfire V with Bigsby

Gedurende de lange jaren als een merk van Fender zag je Guild elektronica maar zelden. Dat veranderde allemaal in 2013 toen de Newark St Collection een mainstream terugkeer neerzette met natuurgetrouw gekopieerde originele details en betaalbaarheid, met behulp van Koreaans fabricaat.

Eerder dit jaar verkocht Fender het merk, maar nu, met de nieuwe eigenaren, lijken al die inspanningen niet voor niets…

De vroege jaren 60 Starfire V is duidelijk gemodelleerd naar de semi, de Gibson ES-335, maar hij houdt zijn eigen karakter, de zwevende brug met houten voet en de master volume regelaar, om nog maar niet te spreken van de gestreepte, mahoniehouten gelamineerde constructie van de body.

Dan zijn er nog de low-output Guild ‘Anti-Hum’ elementen die voor de jaren 60  even expressief  helder en fris klinken als wat voor chique elementen dan ook die we hebben gehoord. Een echte kwaliteits ‘vintage’  semi waarvan de bank niet zal springen.

Gibson 50th Anniversary ’63 ES-335

Vaak gekopieerd, maar zelden verbeterd? Het is een moeilijke discussie. De tegenwoordige semi-trend begon in 1958 met de ES-335 en voor veel spelers  houdt de trend daar ook mee op.

Dit voorbeeld vloerde ons volkomen met zijn ‘Cream-tijdperk’ vroege jaren 60 specificaties en vintage-achtige VOS lak. Maar wanner je hem inplugt , nou, dan is het een audio equivalent van een tijdmachine en een getuigenis van een werkelijk baanbrekend ontwerp: Is er een muziekstijl die je niet op de ES-335 kunt spelen?

Onze vergelijking van dit exemplaar met drie andere Gibson Memphis semi’s in uitgave 387 onderstreept nog eens hoe makkelijk bespeelbaar hij geworden is.

Als je de echte vintage dingen niet kunt betalen – en wie kan dat wel? – dan zijn deze historisch correcte gitaren de meest dichte benadering die we konden vinden. Deze ES-335 is een serieuze investering, maar als je serieus bent over je vakmanschap….

Lees ook:

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in