Home Akoestische gitaar Beste accessoires voor de akoestische gitaar

Beste accessoires voor de akoestische gitaar

gitaar accessoires

Of je nu een beginnende gitarist bent of een veteraan, je beseft waarschijnlijk wel dat je instrument met een lijstje accessoires komt. Sommige accessoires zijn must-have items waar je niet zonder kunt. Snaren, bijvoorbeeld. Andere zijn tools en extra’s die je leven als gitarist makkelijker maken.

In dit artikel bespreken we 10 van de beste accessoires voor de akoestische gitaar. Sommige spelers gebruiken alles dat op deze lijst staat, anderen kiezen wat voor hen het beste werkt. Ik kan je zeggen dat ik in 30 jaar gitaarspelen elk van deze accessoires buitengewoon handig vond. Laat je echter vooral leiden door je eigen behoeften en stijl in het bepalen van de accessoires die je wilt hebben.

Je hoeft je ook niet druk te maken als je niet alles in een keer aan kunt schaffen. De meeste gitaristen bouwen hun verzameling gadgets met de jaren uit. Dit artikel geeft je dus hopelijk niet alleen een referentiekader voor de juiste accessoires en tools voor nu, maar ook een handleiding voor dingen waar je naar uit kunt kijken als je verder komt in je muzikale reis.

Een coole tuner als de Snark SN-1 hoort op je lijstje van must-have accessoires voor je gitaar thuis

Nu over naar de gitaar accessoires!

 

Gitaar Tuner

Als je een akoestische gitaar bespeelt, is het hopelijk je bedoeling dat hij goed gestemd blijft. Dit moet je uiteindelijk op gehoor kunnen doen, met behulp van een externe referentietoon.

Sommige gitaristen gebruiken een piano om de lage E-snaar gestemd te krijgen en stemmen de rest van hun gitaar met behulp van die toon als referentie. Een piano neem je echter niet zo makkelijk mee in een reistas. Je kunt beter op zoek gaan naar een betrouwbare tuner. Deze kleine gadgets helpen je de snaren van je gitaar concertklaar te stemmen. Je moet nog steeds leren zo veel mogelijk stemmen op gehoor te doen, maar een elektronische tuner kan nooit kwaad om in de buurt te hebben.

De Snark SN-1 is een van de populairste tuners die er zijn. Je klikt hem op de kop van je gitaar en hij heeft zelfs een metroonoom

 

Gitaarbevochtiger

Je weet waarschijnlijk wel dat zaken als temperatuur en vochtigheid een grote impact op het hout van je gitaar kunnen hebben. Dit geldt in het bijzonder voor akoestische gitaren, aangezien hun fragielere hout onder slechte omstandigheden kan barsten. De meeste muziekhandelaren hebben om deze reden een aparte ruimte voor akoestische instrumenten, waar ze het klimaat nauwkeurig in de gaten houden. Maar wat gebeurt er als je je gitaar mee naar huis neemt? Hoe zorg je dan dat het hout gezond blijft? Een van de manieren om je gitaar in topconditie te houden nadat je hem gekocht hebt is een zogenoemde gitaarbevochtiger. Dit zijn kleine, goedkope apparaatjes die in je gitaarhoes passen en hun werk doen als je niet op de gitaar speelt. Gitaarbevochtigers zijn met name belangrijk in een klimaat waar het in bepaalde seizoenen extreem droog kan worden.

Een simpele in-case bevochtiger kan helpen om het hout van je gitaar gezond te houden.

 

Capo

Als beginnend gitarist, of zelfs als gevorderd gitarist, heb je wellicht een hekel aan barre akkoorden. Hier fungeren je wijsvingers als de kam van het fretboard en fretten de andere 3 vingers de rest van de noten van het akkoord. Barre akkoorden kunnen frustrerend zijn, moeilijk en pijnlijk. Een manier om ze te omzeilen is een capo. Een capo houdt alle snaren op je gitaar vast op een bepaalde fret, en verplaatst de kam in feite naar de plek die je wilt, zodat je je hand vrij hebt om elk akkoord dat je wilt te spelen. Net als een barre akkoord is dit een manier om akkoorden over het fretboard te verplaatsen. Een capo moet nooit een excuus worden om nooit goed te leren barre akkoorden te spelen, maar het kan een handige tool zijn, zelfs voor gevorderde gitaristen, en het is de moeite waard om er een in je gitaarhoes te bewaren.

Een goede capo is een must-have voor akoestische gitaristen en kan het spelen van lastige akkoorden een stuk makkelijker maken. Bekijk Jim Dunlop 83CB Gitaar Capo

 

Gitaartools

Wanneer je begint met leren werken op je eigen gitaar heb je slechts een paar seconden prutsen nodig om te beseffen dat je een speciale toolset nodig hebt, speciaal gemaakt voor de gitaar. In zo’n toolset hoort minimaal thuis:

  • Snarentang: Om snaren mee te knippen. Sommige gitaristen laten het extra stuk snaar gewoon uit de kop van de gitaar steken, maar dit ziet er rommelig uit, is potentieel gevaarlijk en ziet er eerlijk gezegd ook gewoon stom uit. Knip deze stukjes dus gewoon af.
  • Schroevendraaiers: Je hebt een goede middelgrote en een kleine kruiskopschroevendraaier nodig, en een paar platte kunnen ook geen kwaad. Deze zijn handig voor bijvoorbeeld tuners en de knopen van de band op sommige akoestische gitaren.
  • Inbussleutel: Voor veel truss rods heb je een 1/8th –inch inbussleutel nodig om hem aan te passen. Je hebt een inbussleutel nodig die precies op je truss rod past, maar het kan geen kwaad om een setje te hebben, zeker als je ook op elektrische gitaren werkt.
  • Buigtang: Om brugpinnen los te trekken en vergelijkbare taakjes. Je wilt waarschijnlijk een fijn model en een extra model dat wat steviger is.
  • Snarenspanner: Dit zou wel eens de beste uitvinding in de geschiedenis van de gitaar kunnen zijn, of in elk geval denk je dat waarschijnlijk als je je snaren aan het spannen bent.

Al deze items verdienen een plekje op je lijstje met gitaaraccessoires. Er bestaan speciale gitaartoolsets met de meeste dingen die je nodig hebt erin, of je kunt de tools onderdeel voor onderdeel kopen en je eigen set creëren. Een gereedschapskist voor al je gitaartools is ook geen overbodige luxe.

Begin je gitaartoolkit met een paar simpele maar nuttige gereedschappen.

 

Lak en cleaners

Gitaarlak zorgt dat je instrument er mooi uit blijft zien, maar het doet nog veel meer dan dat. Een goede lak helpt het hout (met name van fretboards) in goede conditie te houden. Als je de lak met mate gebruikt, kun je je gitaar decennialang in topvorm houden. Let echter wel op: gebruik nooit teveel lak op je gitaar en gebruik nooit een lak die niet speciaal gemaakt of aanbevolen wordt voor akoestische gitaren. Met andere woorden: je kunt op de grote merken vertrouwen om je van een goede lak voor je gitaar te voorzien, maar ga niet op zoek naar lak in de supermarkt!

Cleaners en lak zijn belangrijke accessoires die je instrument decennialang in goede conditie kunnen houden.

 

Plectra

Zelfs als je niet voortdurend een plectrum gebruikt heb je er waarschijnlijk wel een paar in je gitaartas. Maar heb je ooit nagedacht waaróm je een bepaald plectrum gebruikt? Platte plectra zijn gemaakt om te tokkelen en individuele noten aan te slaan. Dit is het basisplectrum waar je als beginner waarschijnlijk als eerste kennis mee maakt. Als het op platte plectra aankomt, is het waarschijnlijk lastig iets te vinden dat de Fender 351 overtreft. Als je meer een fingerstyle speler bent, is het de moeite waard om te zoeken naar plectra die je vingers passen en je geluid enorm vooruit kunnen helpen. Er zijn vele opties, dus neem de tijd plectra te vinden die bij je speelstijl passen!

 

Gitaarband

Als je wel eens geprobeerd hebt je nieuwe akoestische gitaar met een band om te doen, heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat er iets ontbreekt. De meeste akoestische gitaren hebben slechts 1 strap button om de gitaarband mee vast te maken (sterker nog, het is waarschijnlijk eerder een eindpin) aan de plectrumhandkant van de gitaar. Waarom? Joost mag het weten. Het gaat vermoedelijk ver terug. Vroeger bonden gitaristen de gitaarband vast aan de eindpin onderaan de gitaar en de kop (wat je nog steeds zou kunnen doen). Je kunt, in theorie, ook een boormachine grijpen en een gat boren in je mooie nieuwe gitaar om een strap button te kunnen bevestigen (ieks!). Het zou fijn zijn als gitaarbouwers over de hele wereld zouden beginnen met het bouwen van akoestische gitaren met twee bevestigingsplekken. Sommige doen dat al, maar totdat elke gitaarbouwer zo bouwt, zijn dit je opties. Je zou ook uitsluitend zittend kunnen spelen, maar ja, wat is daar nou leuk aan?

Een bevestigingsklip als deze voorkomt dat je moet boren in je mooie nieuwe gitaar om er een gitaarband aan vast te maken. Er zijn voors en tegens voor beide benaderingen.

 

Gitaarstandaard

Je gaat je gitaar natuurlijk niet zomaar in elke hoek neerzetten. Hier zijn enkele vuistregels voor het opbergen van je gitaar die je veel hartzeer kunnen besparen. Je gitaar zou altijd op een van deze drie plekken moeten zijn:

  1. In zijn gitaarhoes
  2. In je handen
  3. Op de gitaarstandaard

NB tegen een bank leunen in de woonkamer of onder een stapel kleren in de slaapkamer staan hier niet bij! Serieuze gitaristen zorgen voor hun instrumenten en investeren in een goede gitaarstandaard is meer dan de moeite waard. Sommige standaarden hebben een grip die de hals van de gitaar op z’n plek houdt, andere zijn meer basic, maar doen nog steeds wat ze moeten doen.

Door te investeren in een goede standaard kun je je geliefde gitaar behoeden voor een tragedie

 

Snaren

Er bestaat een urban legend die zegt dat alle gitaarsnaren bij dezelfde fabrikant vandaan komen en simpelweg apart verpakt en verkocht worden onder verschillende merknamen. En eerlijk gezegd is dat idee helemaal nog niet zo gek als het aanvankelijk klinkt. Maar, als je een tijdje speelt, zal niemand je er nog van kunnen overtuigen dat sommige merken niet beter zijn dan andere. Je hebt altijd een extra snarenset nodig, zeker als je in een band speelt. Je kunt met verschillende merken en dikten experimenteren, maar wees je ervan bewust dat het aanpassen van de snaardikte enkele aanpassingen aan je gitaar vereist als je echt een groot verschil in dikte wilt. Als je niet zeker bent welke dikte je op dit moment op je gitaar hebt zitten, check dan de specificaties van de fabrikant voor jouw gitaar.

Vind het merk dat je het beste vindt en leg een voorraad aan! Snaren heb je altijd nodig.

 

Gitaartas voor optredens

Veel muzikanten nemen hun gitaar het liefst mee in een hardshell gitaarkoffer voor extra bescherming. Het is een goed idee, zeker voor akoestische gitaren, maar zelfs als je je gitaar opbergt in een gitaarkoffer is het wellicht een goed idee om een gitaartas voor optredens aan te schaffen. Gitaartassen hebben een hoop vakjes waarin je accessoires kunt opbergen, en je gooit ze gemakkelijk over je schouder om overal mee naar toe te nemen. Als je op weg bent naar het huis van een vriend om even een middagje te jammen, neem je misschien liever even snel je gitaartas met alles wat je nodig hebt mee dan dat je met een gitaarkoffer gaat slepen. Als je je gitaar achterin de auto meeneemt, is een gitaartas natuurlijk geen enkel  probleem. Als je gitaar extra bescherming nodig heeft onderweg, dan neem je natuurlijk altijd een gitaarkoffer mee.

Een goede gitaartas voor optredens is een slimme investering voor de akoestische gitarist

 

Hoe belangrijk zijn deze accessoires?

Heb je alle accessoires in dit artikel echt nodig? Nou ja, nodig hebben is een groot woord, maar elk item dat we hier besproken hebben kan je wel degelijk extra gitaarplezier brengen. Zolang je begrijpt waarom  je een bepaalde accessoire uit dit artikel gebruikt, zal de accessoire je helpen een betere gitarist te worden en je gitaar helpen in topvorm te blijven. De meeste accessoires zijn niet zo duur en het is de moeite waard om een kleine collectie aan accessoires op te bouwen en die te bewaren in je gitaartas of in de ruimte waar je oefent.

Natuurlijk is spelen en oefenen veel belangrijker dan welk onderdeel van de uitrusting dan ook. Als het erop aan komt, ben jij degene die maakt dat je gitaarspel boven anderen uitsteekt, en niet een accessoire. Maar een beetje hulp is natuurlijk nooit weg, noch is het een overbodige luxe op onvoorziene situaties voorbereid te zijn.

Veel plezier met gitaarspelen en het samenstellen van je eigen lijstje met gitaaraccessoires!

Welke heb jij reeds? Laat het ons weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in