Home Akoestische gitaar Ibanez elektrisch akoestische gitaar kopen gids

Ibanez elektrisch akoestische gitaar kopen gids

0
Ibanez elektrisch akoestische gitaar kopen gids

Handleiding voor het kopen van een Ibanez elektrisch-akoestische gitaar

Gitaren worden in het algemeen verdeeld in een aantal categorieën, elk met hun eigen kenmerken. Dit zijn akoestische, elektro-akoestische en elektrische gitaren. Het soort muziek dat een muzikant of een groep wil spelen geeft aan welke gitaar het meest geschikt is. Rock muziek bijvoorbeeld kan het allerbeste gespeeld worden op een elektrische gitaar, aangesloten op een versterker om vervormde effecten te kunnen produceren, terwijl folk en country muziek gewoonlijk meer in verband gebracht worden met akoestische gitaren. Elektro-akoestische instrumenten hebben vaak de voorkeur van optredende artiesten die solo zachtere songs spelen, omdat de klank te vergelijken blijft met die van een akoestische gitaar, maar grotere aantallen toehoorders kan bereiken vanwege het grotere volume als hij wordt aangesloten op een versterker.

» Bekijk de nieuwste ibanez modellen (beste aanbiedingen)

Overzicht van Elektro-Akoestische gitaren

Een akoestische gitaar gebruikt een akoestisch klankbord uitsluitend om de trillingsenergie van de gitaarsnaren door te geven aan de omringende lucht en op die manier geluid te produceren. Een elektrische gitaar daarentegen gebruikt een aantal onderdelen die energie omzetten in elektrische signalen die door een versterker geleid kunnen worden om een langere, meer vervormde klank voort te brengen. Daarom is de elektro-akoestische of semi-akoestische gitaar een combinatie van de twee; een akoestische gitaar, voorzien van soortgelijke geluidmodificerende onderdelen als een elektrische gitaar.

 

Extra kenmerken vergeleken met een gewone akoestische gitaar

Elektro-akoestische gitaren zijn gewoonlijk uitgerust met elementen, microfoons of omzetters (transducers). Dergelijke apparatuur dient om de mechanische trillingen van de snaren van een gitaar op te vangen en om te zetten in een elektrisch signaal dat versterkt kan worden.ibanez gitaar hollow-body

Elektrische of elektro-akoestische gitaren zijn normaal aangesloten op een versterker, een grote, meestal zwarte eenheid die het geluid versterkt en uitzendt. Dit heeft vanzelfsprekende voordelen in situaties als een live muziekconcert waarbij er veel mensen zijn en het geluid een behoorlijke afstand moet afleggen.

Normaal gebruik

Elektro-akoestische gitaren worden gewoonlijk gebruikt door muzikanten in het folk genre, of door klassieke muzikanten. Dat is te danken aan het feit, dat de gitaar een klank voortbrengt die vergelijkbaar is met die van een akoestische gitaar; maar met de mogelijkheid het te versterken en in volume te vergroten, zonder het te vervormen of te veranderen.

Een Ibanez Elektrisch Akoestische gitaar kopen

Ibanez elektro-akoestische gitaren kunnen gekocht worden bij een grote hoeveelheid handelaren, zowel online als fysiek, met inbegrip van het kopen direct van de fabrikant. Er zijn voordelen aan elke manier van aanschaffen, net zoals er voordelen zitten aan het kopen van een nieuwe of gebruikte.

» Winkel hier voor ibanez gitaren (beste aanbiedingen)

Populaire Ibanez Modellen

Ibanez produceert verschillende reeksen elektro-akoestische gitaren en wel de AEG reeks, AEL Jumbo reeks, Artwood reeks, AW Series, EW Series, MASA reeks, Montage reeks, SAGE reeks, Talman reeks en de V Series. Ze maken ook een aantal elektro-akoestische basgitaren. Hieronder staan een aantal voorbeelden van deze gitaren, maar de lijst is niet uitputtend.

ibanez gitaren kopen

SAGE De Ibanez SAGE serie gitaren zijn er in twee duidelijk onderscheiden klankkast modellen, genaamd dreadnought en jumbo. Deze gitaren zijn ontworpen als instap model voor muzikanten die in het veld beginnen en als zodanig zijn ze heel betaalbaar geprijsd.
AW Series De AW Serie is wat duurder dan de SAGE modellen maar nog steeds betaalbaar voor zich ontwikkelende muzikanten. Deze gitaren zijn voorzien van betere onderdelen en van Fishman Sonicore elementen met de Ibanez’ SST Shape Shifter voorversterker.
EW Series Deze gitaren zijn weer wat duurder dan de AW Serie maar nog steeds betaalbaar voor beginners, zeker vergeleken met de topmodellen die wel duizenden euro’s kunnen kosten. Deze reeks maakt in de constructie gebruik van exotisch klinkende houtsoorten met verbluffende ontwerpen. De reeks voert ook een linkshandig model.

 

Online kopen

Er zijn voor- en nadelen aan beide manieren, online en fysiek, van kopen. Online kopen heeft vaak een minder duur prijskaartje, in het bijzonder op veiling-achtige websites. Verder is het op internet veel gemakkelijker een heel groot aanbod van gebruikte exemplaren te vinden, wat tot een grote besparing van kosten kan leiden. In het fysieke winkelcentrum kun je tweedehands gitaren ook vinden, maar in minder winkels, zoals meeneemwinkels en kringloopwinkels. Tenslotte zijn tweedehands gitaren meestal in een betere conditie als je ze online koopt, deels omdat ze niet zijn opgeborgen of uitgestald in de winkel, maar ook omdat de verkoop meestal uitgaat van gelijkgestemde muzikanten die zorg hebben voor de conditie van hun instrument.

» Winkel hier voor ibanez gitaren (beste aanbiedingen)

Offline kopen

ibanez elektrisch akoestische gitaar kopenEen groot voordeel van een aanschaf in een gewone winkel is de mogelijkheid het instrument van alle kanten te bekijken en vast te houden; een prettig gevoel bij het vasthouden en gebruiken van de gitaar is erg belangrijk. Verder kan de klant wanneer hij in de grote winkelstraat bij een muziekzaak koopt, het instrument uit voorraad meteen meenemen. Online levering kan soms duur zijn en vaak is de enige goede mogelijkheid het instrument zelf op te halen bij de verkoper.

Een nieuw of gebruikt exemplaar kopen.

Nieuwe modellen garanderen kwaliteit en een instrument dat in ongerepte staat is, maar het betekent ook een duurder prijskaartje. Gebruikte modellen zijn goedkoper en men kan een prachtige deal sluiten, in het bijzonder vanwege het feit dat de verkopers zelf hun prijs kunnen bepalen.
Ondanks de mogelijke besparing is het belangrijk zich er van te verzekeren dat het instrument het goed doet voordat men overgaat tot de aanschaf. Afbeeldingen zijn niet altijd de beste indicatie van de kwaliteit van de gitaar. Gebruikte gitaren moeten in het algemeen ook gestemd worden na aankoop, want gitaren raken ontstemd na langdurig spelen. Hiervoor is een elektrisch stemapparaatje nodig of een muzikant die in staat is de snaren op zijn gehoor te stemmen en op de juiste toonhoogte te brengen.

» Winkel hier voor ibanez gitaren (beste aanbiedingen)

Accessoires om te kopen in combinatie met een Ibanez gitaar

Plectrum Plectrums zijn kleine stukje plastic, aan de en kant rond en de andere uitlopend in een punt. Ze worden vastgehouden tussen wijsvinger en duim en worden gebruikt om langs de snaren van een elektrische, bas- of akoestische gitaar te strijken, maar ze worden het meest gebruikt bij de eerste twee omdat akoestische gitaren een beter geluid geven als ze met de vingers bespeeld worden. Plectrums zijn niet duur en ze zijn er in een grote verscheidenheid aan dessins en kleuren.
» bekijk de beste plectrums
Gitaar
band
Gitaarbanden worden van verschillende materialen gemaakt. Het is verstandig er een te kiezen die gemaakt is van duurzaam, stevig materiaal en die degelijk aanvoelt, zodat hij lange tijd meegaat. Als een goede draagband knapt tijdens het spelen, raakt de gitaar hoogstwaarschijnlijk beschadigd door de val. Een materiaal als leer is een van de beste en duurzaamste voor gitaarbanden.
Gitaar
stemmer
Hoewel de gitaar bij de aanschaf goed gestemd kan zijn, moeten gitaarsnaren regelmatig opnieuw worden gestemd na een speelsessie. Dit kan gedaan worden met een stemvork, maar dat is meestal een vaardigheid die alleen meer gevorderde gitaristen hebben en beginners kunnen beter een elektrisch gitaarstemapparaatje proberen te kopen, dat het lastige klusje onnodig maakt en de speler precies vertelt wanneer elke snaar op de juiste toonhoogte is gestemd.
» bekijk de beste stemapparaten
Gitaar snaren Uiteindelijk moeten snaren altijd een keer vervangen worden, maar meestal pas nadat er veel op de gitaar gespeeld is. Snaren kunnen ook springen als de gitaar wordt gebruikt, opgeborgen of getransporteerd zonder de juiste zorg. Daarom is het altijd nuttig een extra setje snaren bij zich te hebben.
» winkel hier voor gitaarsnaren
Gitaar draag-koffer Een stevige gitaarkoffer is essentieel voor iedereen die van plan is zijn gitaar mee te nemen naar andere locaties zoals degenen die regelmatig op andere plaatsen spelen dan thuis. Maar ze zijn ook heel nuttig om de gitaar in op te bergen want dat voorkomt het risico op krassen en houdt het instrument ook thuis vuil- en stofvrij.
» vind hier de beste gitaarkoffers

 

Conclusie Ibanez gitaar kopen

Bij het kopen van een gitaar is het nuttig eerst de voorgenomen speelstijl te bepalen om het juiste model te kiezen voor de aanschaf. Dit betekent dat men moet nadenken over de te spelen muziek en de gelegenheden waarin gespeeld wordt. Verschillende modellen hebben verschillende klanken en kenmerken. Sommige accessoires zijn ook handig, afhankelijk van het soort spel. Bandleden op het podium zullen een gitaarriem een noodzakelijke aankoop vinden, terwijl iemand die alleen maar thuis wil spelen er geen hoeft te gebruiken als hij nooit ergens anders, of nooit staand, speelt.

Ibanez is een heel bekende fabrikant van gitaren van hoge kwaliteit en maakt een aantal modellen van het elektro-akoestische type. Hun gitaren zijn kwalitatief goed gebouwd, maar ze kosten niet zulke enorme bedragen, in tegenstelling tot gitaren van sommige andere fabrieken.

» Winkel hier voor ibanez gitaren (beste aanbiedingen)

 

 Lees ook:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in