Home Basgitaar Akoestische basgitaar kopen tips

Akoestische basgitaar kopen tips

0
Akoestische basgitaar kopen tips

De akoestische basgitaar (ABG) is een muziekinstrument dat een holle klankkast heeft, gemaakt van hout. De akoestische basgitaar wordt gewoonlijk om de hals gedragen met een draagband en word bespeeld door met de hand te plukken of de snaren aan te slaan.

>> Winkel hier voor de laatste nieuwe akoestische basgitaren >

Voordelen van een akoestische basgitaar

Het belangrijkste voordeel van een akoestische basgitaar boven een elektrische basgitaar is dat je hem kunt pakken en bespelen zonder dat er extra apparatuur voor nodig is. Een ABG geeft een heel zacht geluid, dat overstemd kan worden als er samen met andere instrumenten op gespeeld wordt. Akoestische gitaren met een grotere klankkast produceren gewoonlijk meer geluid dan die met een kleinere klankkast.

Het geluid van de akoestische basgitaar lijkt op dat van zijn voorganger, de contrabas. De ABG heeft een resonerende klank in de lagere registers, de bas registers. Het rijkere geluid van een akoestische bas gaat goed samen met andere akoestische instrumenten.

Constructie van een akoestische basgitaar

akoestische basgitaar tipsEen akoestische gitaar is gemaakt van een kop, die met het fretboard (of hals) aan de klankkast van de gitaar is vastgemaakt. De snaren zijn verankerd in de brug en zijn langs de hals gespannen.

Klankkast van de gitaar

Het hoofdonderdeel van de gitaar kan van gelamineerd of van massief hout zijn. Een ABG heeft een gat in het bovenblad waardoor het geluid naar buiten komt. Dit gat wordt soms een F gat genoemd, omdat het de vorm van een F kan hebben. Hoe groter de klankkast van de gitaar, hoe harder het geluid dat wordt geproduceerd. Een akoestische basgitaar van goede kwaliteit heeft meestal een grote klankkast met een diameter van ongeveer 45 cm en een diepte van ten minste 15 cm.

Houtsoorten, gebruikt bij de bouw van gitaren

Akoestische bas gitaren zijn meestal gemaakt van hout. Verschillende soorten hout worden gebruikt voor het visuele effect en om specifieke klankkleuren te krijgen. Vooral het hout dat gebruikt wordt voor het bovenblad van de gitaar wordt geacht belangrijk te zijn voor de kwaliteit van het voortgebrachte geluid van het instrument.

Houtsoort Houtnerf Andere eigenschappen
Sparrenhout Tamelijk licht met een dunne nerf Stijf en lichtgewicht, brengt een sterke toon voort
Esdoorn Licht gekleurd hout met fijne nerf Heeft een langzamere respons, zorgt voor demping
Ceder Rood gekleurd effect Mooi en warm geluid, vaak gebruikt voor het bovenblad van gitaren
Rozenhout Bruin, donker geaderd Zeer geschikt voor gitaren met groot bereik, zoals basgitaren met rijke tonen in het lage register
Mahonie Donker roodbruine kleur, duidelijke nerf Hout van goede kwaliteit, geeft een mooie, warme toon

Voor het bovenblad en de achterkant van de akoestische gitaar kunnen verschillende soorten hout gebruikt worden, wat een tweetonig effect geeft.

>> Winkel hier voor de laatste nieuwe akoestische basgitaren >

Mensuur van een akoestische basgitaar

De mensuur van een akoestische bas gitaar is de lengte van het gedeelte van de snaren dat vrij kan trillen. De snaren zijn gespannen van de brug van de gitaar tot de kam (kleine strook op het punt waar de hals overgaat in de kop). De lengte van de mensuur wordt gemeten tussen die twee punten.

Mensuur Lengte
Kort 76 cm
Medium 81 cm
Lang 86,5 cm is de standaard lengte
Extra lang 89 cm

De standaard lengte van de mensuur van een akoestische basgitaar is 86,5 cm (34 inch). Dit wordt de ‘lange mensuur’ genoemd.

Stemming van akoestische basgitaren

De snaren van een akoestische basgitaar kunnen in verschillende toonhoogte gestemd worden, naar de wensen van de muzikant, maar meestal worden ze in standaard toonhoogtes gestemd en alleen gevorderde muzikanten zullen er mee variëren. De snaren zijn vaak gemaakt van fosfor-brons, nylon, staal of catgut.

Viersnarige akoestische basgitaren

De standaard akoestische basgitaar heeft gewoonlijk vier snaren, gestemd in de noten E, A, D, en G. Het is mogelijk de snaren lager te stemmen als de instrumentalist lagere toonhoogtes wil, in het bijzonder voor heavy-metal-achtige muziek. Voor de meesten die voor het eerst een akoestische basgitaar kopen zal een standaard viersnarig instrument voldoen.

Veelsnarige akoestische basgitaren

Soms hebben akoestische basgitaren vijf, zes, acht of zelfs twaalf snaren. Meer snaren biedt een groter bereik, maar maken de gitaar moeilijker bespeelbaar. In het bijzonder zullen de extra snaren het geluid van de naastliggende snaren beïnvloeden. Dit kan worden tegengegaan met een langere mensuur (zie hieronder). De extra breedte van het fretboard kan ook een probleem zijn voor onervaren spelers. Vooral meer ervaren spelers, die hun muziek meer serieus nemen en een grotere verscheidenheid aan songs willen spelen, zullen gitaren met meer snaren aanschaffen.

Vijfsnarige akoestische basgitaren

Vijfsnarige akoestische basgitaren zijn gewoonlijk gestemd in B, E, A, D en G. De vijfde snaar wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de lage B, waarmee het bereik uitgebreid wordt. Het is ook mogelijk de gitaar te stemmen in E, A, D, G en C om een hoger bereik toe te voegen.

Zessnarige akoestische basgitaren

Zessnarige akoestische basgitaren kunnen zowel hoge als lage toonhoogten bieden, waarbij de snaren meestal worden gestemd in B, E, A, D, G en C.

akoestische basgitaar kopen

Soorten akoestische basgitaren

Er zijn verscheidene specifieke soorten akoestische basgitaren:

Soort Snaren Details Gebruik
Standaard 4 Meest algemeen beschikbare soort Veelzijdig
Semi-akoestisch Varieert Slechts gedeeltelijk hol, met de vorm van een viool In het verleden gebruikt door de Beatles, tegenwoordig door Paul McCartney
Bajo sexto 12 Heeft zes paren van twee snaren, in lage toonhoogten Gebruikt in Noord-Mexico en Texas
Guittaron 6 Grote, fretloze akoestische basgitaar Vaak gespeeld in Mariachi bands
Piccalo 4 (soms meer) Lijkt op de standaard basgitaar, maar de toonhoogte is precies een octaaf hoger. De snaren zijn meestal dunner om een hogere toonhoogte te krijgen Voor muziek in hogere toonhoogtes
Leon 4 Gespeeld met een plectrum, laag gestemd. Vaak gemaakt uit één stuk hout Gebruikt in Mexicaanse muziek

Semi-akoestische basgitaren

Akoestische instrumenten worden meestal beschouwd als instrumenten die muziek voortbrengen zonder elektrische versterking. Maar de huidige akoestische basgitaren hebben vaak de mogelijkheid om ze elektronisch aan te sluiten op een versterker, als toevoeging op het akoestische spel. Ze worden akoestisch-elektrische of semi-akoestische instrumenten genoemd. Het breidt de gebruiksmogelijkheden van de ABG uit, in die zin dat er mee in een band gespeeld kan worden, zonder dat ze volledig overstemd worden.

>> Bekijk hier de laatste nieuwe akoestische basgitaren >

Conclusie

Een akoestische basgitaar kopen is toch wel een belangrijke aankoop. Onderzoek op internet loont. Akoestische basgitaren kunnen gekocht worden in gespecialiseerde muziekwinkels of bij grote online verkopers als Bax-Shop. Voor het kopen van een tweedehands akoestische basgitaar is marktplaats een goede gelegenheid om te winkelen, omdat ze een grote groep van veel verschillende verkopers hebben, in het bijzonder kleine verkopers, die misschien wel hun gekoesterde instrument online willen verkopen.

 

Lees ook:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in