Home Elektrische gitaar Fender American Vintage ’72 Telecaster Thinline review

Fender American Vintage ’72 Telecaster Thinline review

3
Fender American Vintage ’72 Telecaster Thinline review

Fender’s American Vintage serie lijkt het meest op de echte vintage Fender gitaar  van vroeger of je moet je richten op de meer hoogwaardige Custom Shop

Deze nieuwe uitbreiding van de collectie was – evenals de Thinline van ’69  en de Custom van ’72 – al verkrijgbaar in de goedkopere regionen van Fender, maar niet van deze kwaliteit of met zoveel vintage details.

“Deze gitaar markeert met de three-bolt micro-tilt hals voor Fender een belangrijke verandering.”

De Telecaster Thinline van 1972 is een replica van de tweede generatie Thinlines, die werd geïntroduceerd in 1971. Die gitaar had een paar, op dat moment nieuwe, humbuckers (nog steeds in de uitvoering met de enkele volume- en toonregelknop) gecombineerd met de three-bolt micro-tilt verbinding en bullet truss rod stelschroef.

>> Klik hier voor de beste aanbiedingen >>

Constructie

review Fender American Vintage 72 Telecaster Thinline staandDe originele Thinline werd maar nauwelijks drie jaar lang geproduceerd, en zijn opvolger zien we hier. Het markeert inderdaad een belangrijke wijziging voor Fender met de three-bolt micro-tilt hals (ontworpen en gepatenteerd door Leo Fender nadat hij zijn fabriek verkocht had aan CBS, maar nog in dienst was als adviseur) en de bullet truss rod stelschroef die symbool staan voor de ‘slechte dagen’ van de CBS gitaren.

In werkelijkheid zijn deze eigenschappen, op de juiste manier gebruikt, gunstig voor de muzikant. De drie ‘bouten’ – feitelijk twee schroeven, zoals altijd gebruikt door Fender, en een echte bout, die valt in een ronde plaat, bevestigd aan de basis van de hals en die ook dient als een harde ondergrond voor de micro-tilt schroef –  houden de hals vast op hun plaats.

De micro-tilt mogelijkheid betekent dat er makkelijk kleine aanpassingen aan de stand van de hals gemaakt kunnen worden, zonder de hals te verwijderen en er een wigje aan vast te maken zoals bij de methode met vier schroeven nodig is.

In de tweede plaats wordt een kleine aanpassing aan de halspen (truss rod) verkregen zonder de hals uit zijn houder te schuiven om bij de vroeger gebruikte stelschroef te kunnen komen aan de onderkant van de hals. Afgezien van deze veranderingen voelt de hals bijna precies zo als zijn Thinline broertje van 1969.

De kast van blank essenhout voelt ook net zo – hoewel hier alleen de bas-kant hol is – en je kunt de constructie duidelijk zien. Zowel de achterkant als het bovenblad zijn driedelige bladen, maar de nerf van de achterkant sluit niet goed aan op het dikkere bovenblad. De verbindingen zijn uitstekend, maar voor deze prijs lijken ze een beetje slordig.

Fender American Vintage 72 Telecaster Thinline gitaar close

 

De belangrijkste verandering aan deze Thinline zijn de nieuwe humbuckers – natuurlijk ontworpen door de uitvinder van de humbucker van Gibson, Seth Lover – nog steeds innig verbonden met een enkele volume- en toonregelaar, maar hier zijn ze 250.000 ohm met een 0,022 microfarad condensator.

“De humbuckers van 1972 die geleverd worden bij de Classic Series “72 Telecaster Thinline en Custom (zie Rivals) zijn niet de originele” legt Fender uit. “We wilden dat deze vintage heruitgave klonk als de originele door Seth Lover ontworpen Wide Range modellen.”

“De originele spoelen konden niet meer gemaakt worden omdat het materiaal daarvoor [Cunifer] niet voor handen was, maar deze elementen werden op klank gebracht  in een studio omgeving en ze klinken, denken we fantastisch, precies als de originele.”

Een nog grotere slagplaat is nodig om beide elementen op te bevestigen en een niet-vibrerende Strat-stijl brug met zes zadels vervangt het klassieke Tele exemplaar.

 

Geluid

Eén reden waarom de Telecaster al die jaren heeft overleefd is het feit, dat hij elk genre, van country, jazz en blues tot de moderne mainstream van rock en metal, heeft gediend.

Dat is niet altijd makkelijk: de één zweert bij het element bij de brug, de ander voelt een eindeloze soul en funk in die gecombineerde, holklinkende mix. En sommige van ons houden zelfs echt van de single coil bij de hals om zijn gladde, jazz-achtige stem.

Sluit de ’72 Thinline aan en, hé, waar  zijn de hoge tonen gebleven? Het vormt een dramatisch verschil: de scherpe toon van de ’69 is vervangen door meer ronde hoge tonen, vetter klinkende middentonen en gladde, bijna te zacht klinkende bastonen – zeker bij het element bij de hals.

Fender American Vintage 72 Telecaster Thinline gitaar

>> Klik hier voor de beste prijzen >>

Maar, eenmaal eraan gewend, zal iedereen die in een bluesy-er/jazzy-er bereik wil spelen deze eigenschappen waarderen om zijn Kenny Burrell-achtige, soepele aanslag.

Toch, hoe meer we er op spelen, hoe meer we onder de indruk raken van die klassieke, ouderwetse tonaliteit. De ’72 Thinline is ontzettend veelzijdig – aangesloten op een originele Fender versterker, geeft hij zo’n prachtige jazz sound. Maar schakel over op een gained H&K Statesman met een beetje front-end gain versterking en het is ineens veel meer hedendaagse rock met een duidelijk, modieus retro timbre.

De gitaar werd oorspronkelijk geboren in een periode dat Fender de weg begon kwijt te raken. Maar in het veertigjarige leven van de gitaar ontwikkelde hij zich tot Fender’s topproduct dank zij ontelbare, vaak avant-garde gitaristen die een stukje ‘vintage’ Fender wilden, maar zich eenvoudigweg de dure klassiekers niet konden veroorloven.

Hoewel de gitaar al enige tijd verkrijgbaar is als kopie van Mexicaanse of Japanese makelij, is deze Amerikaanse vintage gitaar een verbetering ten opzichte van zowel deze klonen als van de originele met zijn lichtgewicht constructie en  zijn gelakte afwerking.

Eigenschappen als de three-bolt hals verbinding en de bullet truss rod stelschroef zitten er ook niet voor niets. De kleine frets en de kleine ronding van de toets zal niet iedereen bevallen, maar met verkoopprijzen van al rond de 1700 Euro blijft deze gemoderniseerde knaller uit het verleden een krachtige trekker.

 

Waardering GitaarZone

Pro’s

Goede constructie. Lichtgewicht. Vintage tonaliteit. Veelzijdig. Ziet er geweldig uit!

Contra’s

Smalle frets en toets kunnen de bespeelbaarheid verminderen. Weinig keuze in kleuren.

Oordeel

De beste versie tot nu toe van de nu klassieke Tele, met uitstekende vintage details en klank

>> Klik hier voor de beste aanbiedingen >>

 

 

review Fender American Vintage 72 Telecaster Thinline staandSpecificaties

 • Land van herkomst: VS
 • Verkrijgbare afwerking: Blank; Candy Apple red
 • Kast vorm: Single-cutaway, half hol elektrisch
 • Toets Materiaal: Esdoorn
 • Ronding van de Toets: 184mm
 • Materiaal van de gitaarkast: Essenhout
 • Materiaal van de hals: Esdoorn
 • Hals profiel: ‘C’ Profiel
 • Aantal snaren: 6
 • Aantal frets: 21
 • Mensuurlengte (mm): 648
 • Gewicht (kg): 3

 

Beleid ten aanzien van review.

Alle recencies bij GitaarZone worden geschreven door onafhankelijke specialisten die niet verbonden zijn aan een fabrikant of detailhandelsonderneming. Onze experts schrijven ook voor bekende tijdschriften.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in