Home Blog Kindergitaar kopen tips

Kindergitaar kopen tips

0
Kindergitaar kopen tips

Gitaren zijn een geweldig instrument voor kinderen. Ze zijn niet alleen relatief goedkoop, maar ook erg divers en kunnen gebruikt worden om bijna elke soort muziek mee te spelen. Een instrument leren bespelen kan kinderen helpen om de functie van de hersenen te verbeteren, stress te verlichten en leren om hun emoties via muziek te communiceren. Weten hoe je met een gitaar moet spelen is daarnaast erg leuk. Voordat je kind kan leren om te spelen moet je het juiste instrument kopen. Dit klinkt mogelijk simpel, maar er zijn een hoop dingen die je moet overwegen wanneer je een kindergitaar kopen gaat voor een kind.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kindergitaren volgens:

 

Kindergitaar kopen gids:

Is mijn kind klaar voor een echt instrument?

Er zijn een hoop gitaren beschikbaar in grote warenhuizen of speelgoedwinkels die gericht zijn op kinderen als een goede optie voor beginners. Deze kan je het beste vermijden als je een kindergitaar kopen wilt voor een kind die echte interesse in muziek heeft. Wanneer je kind begint met het leren om te spelen is het vooral belangrijk dat de kwaliteit van het instrument goed is en deze makkelijk te bespelen is. Als je een verschrikkelijke kindergitaar kopen gaat waar je kind niet goed mee kan spelen of die niet goed klinkt, dan zal je kind snel de interesse verliezen en gefrustreerd en ontmoedigd raken.

Je wilt iets kopen dat je kind wil gebruiken en comfortabel om mee te spelen is. Je betaald er misschien meer voor, maar het zal helpen bij het leerproces als ze direct aan het begin een kwalitatief instrument om mee te spelen hebben. Het is erg makkelijk om een echte gitaar te kopen voor niet veel meer dan een speelgoed gitaar.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kindergitaren volgens:

 

Wat is een goede leeftijd om de eerste gitaar voor je kind te kopen?

De beste leeftijd om te beginnen hangt af van je kind. Sommige kinderen beginnen al wanneer ze 6 zijn, maar een leeftijd van 12 is meer normaal. Er zijn zowel elektrische als akoestische gitaren beschikbaar voor erg jonge kinderen, dus de leeftijd zou niet een limiterende factor moeten zijn tijdens het leren. Je zou niet moeten focussen op leeftijd, maar proberen om te bepalen of je kind er klaar voor is en wil spelen. Hebben ze er om gevraagd? Kunnen ze het instrument vasthouden zonder deze te laten vallen? Zijn hun vingers sterk genoeg om op de snaren te drukken? Zullen ze oefenen? Kunnen ze zich concentreren? Als het antwoordt op al deze vragen ja is, dan zijn ze er klaar voor, ongeacht hun leeftijd. Als ze graag willen leren, dan moet je ze zeker die mogelijkheid geven.

Kindergitaar Kopen tips

 

Moet je een akoestische, elektrische of klassieke moeten kopen?

Gitaren kan je onderverdelen in drie primaire categorieën. Namelijk elektrisch, akoestisch en klassiek.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kindergitaren volgens:

 

Elektrisch

Een elektrisch gitaar heeft een ingebouwde pickup die de vibraties van de snaren die gespeeld worden omzet in elektrische signalen die versterkt worden. Elektrische gitaren hebben stalen snaren en als je voor dit type kiest, dan moet je ook een versterker en kabel kopen, zodat het geluid versterkt kan worden.

 

Akoestisch

Een akoestische gitaar is vaak groter en heeft stalen snaren. Ze worden soms ook wel flat-tops genoemd.

 

Klassiek

Een klassieke gitaar is een akoestische gitaar, maar hij is iets kleiner en heeft nylon snaren. Ze hebben ook een wijdere toets en kortere nekken. Er wordt soms ook wel naar ze gerefereerd als de Spaanse stijl.

De meest populaire stijl voor kinderen is klassiek. Deze populariteit voor kinderen komt vanwege de prijs, de afmetingen en het type snaar. Een klassieke gitaar is over het algemeen goedkoper dan andere gitaren, terwijl de kleine afmetingen meer comfortabel zijn voor kinderen om mee te spelen. De nylon snaren zijn daarnaast makkelijker voor de vingers van kinderen vergeleken met de stalen snaren op akoestische en elektrische gitaren. Normale akoestische gitaren (met stalen snaren) zijn over het algemeen niet een goed idee voor kinderen die net beginnen. De dikke stalen snaren en grotere nekken maken ze lastig voor de kleinere handen van kinderen.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kindergitaren volgens:

Elektrische hebben lichtere snaren dan akoestische en ook slankere nekken en behuizingen. Dit is dus ook een goede keuze als je kind interesse heeft getoond. Elektrische gitaren zijn over het algemeen wel iets duurder, omdat je ook een versterker en kabel moet kopen. Ze kunnen echter leuk om mee te spelen zijn en ze zijn veel meer opwindend dan de nylon akoestische. Voor beginnende kinderen is klassiek (nylon akoestisch) of elektrisch dus de beste keuze.

Als het een cadeau is en je niet zeker weet of je voor nylon akoestisch of elektrisch moet kiezen, dan kan je het beste even polshoogte nemen bij het kind waar je het instrument voor koopt. Als een kind meer interesse heeft in de een dan de ander, dan zou je die moeten kopen. Het maakt niet uit wat men zegt over welke makkelijker te leren is. Er is niets meer teleurstellend dan een akoestische gitaar krijgen terwijl je een elektrische wilde en andersom. Als je het instrument voor een kind koopt die niet een specifieke voorkeur heeft, dan kan je het beste uitvogelen van welke muziek hij/zij houdt. Dit zou je een aardig goed idee moeten geven welke muziek ze graag willen leren spelen.

Kindergitaar Kopen gids

 

Is het makkelijker om op een akoestische of elektrische te leren?

Of het nu beter is om op een akoestische of elektrische te leren is discutabel. Er is geen duidelijke regel welke makkelijker is, alhoewel er wel een hoop verschillende meningen zijn waarom de een beter is dan de ander. Als iemand je vertelt dat je op een akoestische moet beginnen, terwijl je kind een elektrische wil, dan moet je niet naar ze luisteren. Luister naar wat je kind wil. Als ze enthousiast en gemotiveerd zijn om op een bepaald type gitaar te leren, dan is dat degene die je moet kopen.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kindergitaren volgens:

Nu we dat gezegd hebben raden muziekleraren vaak aan om met een klassieke gitaar te beginnen. Ze doen dit deels omdat het de goedkoopste optie en het minst intimiderend voor ouders is. Het idee dat je op een klassiek nylon instrument moet beginnen is daarnaast gebaseerd op de modellen die 20 jaar geleden beschikbaar waren. Toen was de beste optie een klassiek nylon instrument. Vandaag de dag produceren fabrikanten echter veel geweldige beginner gitaren met verschillende vormen en afmetingen. Deze hebben een fantastische kwaliteit en worden verkocht voor redelijke prijzen. Het idee om dus altijd op een klassieke te beginnen is dus een beetje achterhaald.

Wij zouden een kind laten beginnen op een elektrisch gitaar, want de lichtere spanning op de snaren en de slankere nekken maken het echt makkelijk voor de kleine handen van een kind om de snaren in te drukken en spelen. Elektrische zijn ook veel leuker om te bespelen dan een klassieke. Deze plezier factor alleen zou je kind al moeten helpen om gemotiveerd en geïnteresseerd te blijven. Dit is een erg belangrijke factor om door te blijven gaan en niet op te geven.

Als je een ouder van een kind bent die om een elektrische gitaar vraagt en je je zorgen maakt over het volume van de versterker en dat je je kind door het hele huis kan horen, dan kunnen we je gerust stellen. Een elektrische kan namelijk zelfs stiller zijn dan een akoestische of klassieke. Je kan namelijk het volume aanpassen en de meeste versterkers hebben aansluitingen voor een koptelefoon. Je kind kan zodoende horen wat hij/zij speelt, maar de rest van het huis hoeft hier niet de dupe van te worden. Dit is iets wat je niet bij een akoestische kan doen, aangezien er geen volume aanpassing is en het is lastig om het volume aan te sturen, vooral voor een beginner.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kindergitaren volgens:

 

Welke afmeting zou je moeten kopen?

Als je een gitaar voor een kind jonger dan 12 jaar oud koopt, dan is de afmeting erg belangrijk. Als je iets koopt dat te groot is, dan zal het veel moeilijker voor je kind zijn om te leren spelen. Er zijn vier standaard afmetingen (en een aantal variaties). Deze zijn ¼ afmeting, ½ afmeting, ¾ afmeting en 4/4 (volledige) afmeting

  • 3-6 jaar oud – 99 tot 114cm – ¼ afmeting
  • 5-8 jaar oud – 115 tot 135cm – ½ afmeting
  • 7-11 jaar oud – 136 tot 150cm – ¾ afmeting
  • 11+ jaar oud – 151cm+ – 4/4 volledige afmeting

Deze aanbevelingen zijn alleen maar een ruwe schatting. Wanneer je een afmeting selecteert is het belangrijk dat je naar een muziekwinkel gaat en een paar verschillende modellen uitprobeert. Aangezien er een hoop verschillende lengtes zijn binnen een bepaalde leeftijdsgroep, wil je er zeker van zijn dat je kind zijn/haar linkerhand rond de nek kan plaatsen en de rechterarm en schouder zouden zonder ongemak rond de behuizing moeten passen.

Beste Kindergitaar Kopen

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kindergitaren volgens:

 

Kindergitaar kopen? Hoe zit het met de ukelele?

Een ukelele is een geweldige optie om te overwegen voor jongere kinderen. Je kan een professioneel en kwalitatief instrument voor een relatieve lage prijs vinden. Een ukelele is kleiner en lichter dan de volledige gitaar. Dit maakt het makkelijk voor kleinere kinderen (meestal rond de leeftijd van 5-8) om hem vast te houden en te bespelen. De snaren zijn daarnaast van nylon, wat deze indrukken een stuk makkelijker maakt. Men vindt over het algemeen dat het makkelijker is om te leren spelen met een ukelele en je kinderen zouden niet al te veel problemen moeten hebben om binnen een paar dagen of weken een simpel liedje te leren. Er zijn een hoop geweldige video’s op YouTube te vinden die kinderen helpen om liedjes en akkoorden te leren.

LEES OOK: Ukelele kopen tips + TOP 10

Ukelele’s zijn verkrijgbaar in mooie heldere kleuren, die visueel aantrekkelijk zijn voor kinderen en ze zijn erg leuk om mee te spelen. Dus als je niet zeker weet of je kind klaar is voor een gitaar, maar je wel wilt dat ze beginnen met het spelen van een instrument, dan is een ukelele een geweldige alternatief. Als je niet helemaal overtuigd bent van een ukelele, dan is het goed om te weten dan sommige fabrikanten ook een kruising tussen een ukelele en gitaar aanbieden. Dit zijn mooie instrumenten en het zeker waard om een kijkje naar te nemen.

 

Wat als mijn kind linkshandig is?

Als je een kindergitaar kopen gaat voor een kind die linkshandig is, dan zou je op zoek moeten gaan voor een model die specifiek ontworpen is voor linkshandige spelers. Dit limiteert je keuze jammer genoeg wel een beetje (vooral op elektrisch gebied), maar er zijn nog steeds een aantal geweldige opties beschikbaar. Voor het overgrote deel zou je niet op zoek moeten gaan naar een beginner gitaar voor kinderen. In plaats daarvan zou je bij een kind tussen de 5 en 8 jaar oud op zoek moeten gaan naar ½ afmeting linkshandige gitaren, akoestisch of elektrisch. Voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar zou je voor ¾ afmeting linkshandige gitaren moeten zoeken. Voor kinderen ouder dan 12 jaar heb je veel meer keuze, aangezien je dan op zoek kan gaan naar normale linkshandige modellen. Dat geeft je dus flink wat meer opties.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kindergitaren volgens:

 

Tips om de beste kindergitaar uit te kiezen

Er zijn een hoop dingen waar je over na moeten denken wanneer je dat perfecte instrument voor je kleintje wilt kopen. Kosten, uitstraling, speelbaarheid, merk, afmetingen en wat voor accessoires er nodig zijn, zijn alle dingen die je in gedachten zou moeten houden wanneer je een perfecte kindergitaar kopen wilt.

 

Hoeveel kost een kindergitaar?

De kosten kunnen flink verschillen, wat afhangt van het merk, het model, soort hout en welke features het instrument heeft. Een hoop mensen raden aan om tussen de €100 en €150 aan een serieuze beginner gitaar te spenderen. Als dit echter meer is dan zou je willen of kan spenderen, dan hoef je je nog geen zorgen te maken. Er zijn onder de €100 namelijk ook wel een aantal goede opties.

Goedkoopste Kindergitaar Kopen

Een elektrische zal iets duurder zijn dan een akoestische, omdat je een versterker moet kopen. Als je een elektrisch startpakket koopt (gitaar, versterker, kabel, etc), dan kan je een kwalitatief model rond de €100 vinden en €50 voor een akoestisch gitaar. Maar zoals zoveel dingen krijg je waar je voor betaald. Dus als je op zoek gaat naar een serieuze beginner gitaar voor je kind met merknaam, dan moet je toch de eerder genoemde €100-€150 aanhouden.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kindergitaren volgens:

 

 

Zou ik een startpakket moeten kopen?

Een startpakket betekent gewoon dat sommige extra’s die je nodig hebt als gitaarspeler meegeleverd worden. Als je bijvoorbeeld een startpakket voor een akoestisch gitaar koopt, dan krijg je zeer waarschijnlijk: de gitaar, tas, riem en mogelijk een aantal plectra. Als je een startpakket voor een elektrische koopt, dan krijg je waarschijnlijk: de gitaar, een kabel, een versterker, snaren, plectra, riem, tas en misschien een instructie dvd.

Een startpakket is over het algemeen een goed idee voor je eerste gitaar. Je bespaart mogelijk wat geld en je krijgt alles wat je nodig hebt in een pakket. Sommige mensen vinden dat je bij startpakketten vaak gitaren en versterkers met een lage kwaliteit krijgt. Als je echter met een wijde boog om de merken in speelgoedwinkels gaat en alleen voor de grotere merken kiest, dan zal je daar geen last van moeten hebben.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kindergitaren volgens:

 

Welke merken zijn de beste?

Er zijn een hoop verschillende gitaarmerken beschikbaar, dus als je op zoek bent naar een beginner en op zoek bent naar een instrument met een goede kwaliteit, dan kan je het beste naar modellen kijken van de top merken.

Beste Kindergitaar Kopen tips

Fender en Gibson zijn de twee grootste elektrische gitaar fabrikanten en als je iets van deze bedrijven of hun budget merken Squier of Epiphone koopt, dan zal je over het algemeen een kwalitatief instrument vinden. Nog een uitstekend merk is Ibanez.

Als je niet zeker weet of je kind het vol zal houden, dan kan je naar gitaren van J.Reynolds of Excel kijken. Deze produceren goedkope beginner gitaren.

Als je op zoek bent naar een kwalitatieve akoestische, dan zou je moeten kijken naar merken zoals Martin of Taylor. Yamaha heeft daarnaast een goede selectie studenten gitaren die ook kwalitatief zijn. Als je meer een budget beginner akoestische of nylon gitaar wilt, dan zou je Hohner of Lauren moeten proberen.

De beste manier om uit te vinden wat je kind wil, is wederom je kind mee nemen naar de winkel en hem/haar verschillende modellen uit laten proberen.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kindergitaren volgens:

 

Vorm

Nog een redelijk belangrijk punt om te overwegen wanneer je uitkiest wat het beste zal werken, is de vorm. Verschillende modellen zijn beschikbaar in verschillende vormen en iedereen heeft een voorkeur. De makkelijkste manier om een vorm te vinden die het beste werkt voor je kind, is naar een muziekwinkel gaan. Laat je kind verschillende merken en modellen uitproberen om te zien welke ze mooi vinden en welke het beste past. Je zal mogelijk verrast zijn wat ze mooi vinden.

De meeste akoestische gitaren hebben een zogenaamde Dreadnought stijl. Andere stijlen zijn Klassiek, Concert, Grand Concert, Auditorium en Jumbo. Deze verschillende vormen hebben andere afmetingen en dieptes. Dit zal beïnvloeden hoe ze klinken en hoe comfortabel het voor een bepaalde speler is om hiermee te spelen.

Goedkope Kindergitaar Kopen

Er zijn een aantal verschillende elektrische gitaar vormen. We zullen alleen de meest populaire opnoemen om verwarring te vermijden. Waarschijnlijk de populairste vormen zijn de Stratocaster en Telecaster die gemaakt worden door Fender. Deze worden gevolgd door Les Paul en SG, welke gemaakt worden door Gibson. Voor een beginner kan je het beste voor een van deze vormen kiezen. Elektrische gitaar vormen zijn een beetje verwarrend, aangezien Fender eigenaar is van de namen Stratocaster en Telecaster, terwijl Gibson eigenaar is van de namen Les Paul en SG. Je kan echter klonen vinden van deze populaire vormen, die zo goed als hetzelfde zijn. De kop verschilt meestal alleen maar bij deze klonen.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kindergitaren volgens:

 

Kleur en design

Realistisch gezien zal het kinderen niet zoveel uitmaken hoe het klinkt en of ze comfortabel gebruik kunnen maken van de gitaar. Het belangrijkste voor hen is hoe het instrument eruit ziet. Wanneer je een gitaar uitkiest is het belangrijk dat je niet onderschat hoe belangrijk de kleur en het design voor kinderen is. Gelukkig zijn er een hoop heldere kleuren beschikbaar voor gitaren die kinderen mooi zullen vinden.

 

Accessoires

Zorg ervoor dat je een aantal extra snaren bij de hand hebt, zodat je snaren direct kan vervangen wanneer ze breken. Uiteraard moet je de juiste soort snaren kopen voor het instrument (nylon of staal).

Nog iets waar kinderen een hoop van moeten hebben, is plectra. Plectra verdwijnen vaak, dus het is handig om direct een goede voorraad op te slaan.

Als je een elektrisch gitaar voor je kind koopt, dan heb je ook een versterker en gitaar kabel nodig. Een goede versterker voor beginners is een simpele 10-watt versterker.

Een gitaar tas, riem en stemapparaat zijn ook goede accessoires om te kopen, alhoewel ze niet noodzakelijk zijn.

 

Is het veilig om online te kopen?

Er bestaat altijd een risico dat de gitaar beschadigd raakt tijdens transport. Als je er dus over nadenkt om een gitaar online te kopen, zorg er dan voor dat dit op een gerenommeerde website is. Zorg er ook voor dat de gitaar kan retourneren en al je geld terug kan krijgen als je gitaar beschadigd is tijdens transport.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte kindergitaren volgens:

 

Conclusie kindergitaar kopen gids?

En daarmee komen we aan het einde van dit artikel. We weten dat het een hoop informatie is, maar als je voor jezelf goed de wensen en behoeften van je kind vaststelt, dan zou je zoektocht een stuk makkelijker moeten worden. Gebruik dit artikel als een handleiding wanneer je je zoektocht begint. Zodoende kan je stap voor stap je lijst met mogelijke geschikte modellen afstrepen, waardoor je uiteindelijk maar een handvol verschillende resultaten overhoudt die je dan goed met elkaar kan vergelijken. Heb je nog vragen of heb je ervaring met kindergitaren, laat dan zeker hieronder een reactie achter. Veel succes met je zoektocht!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in