Home Basgitaar Yamaha TRBX505 review: comfortabele en soliede basgitaar

Yamaha TRBX505 review: comfortabele en soliede basgitaar

0
Yamaha TRBX505 review: comfortabele en soliede basgitaar

Yamaha heeft een reputatie als leverancier van kwaliteitsinstrumenten tegen redelijke prijzen en hun laag geprijsde 5-snaren basgitaar is daarvan een perfect voorbeeld. De TRBX505 is een soliede in elkaar gezette, in Indonesië gemaakte gitaar die uitstekend klank en gevoel biedt voor een handelsprijs van € 675 (online is hij goedkoper te vinden).

>> Klik hier voor de beste prijzen >>

 

Black Beauty

Ons doorschijnend zwarte test instrument laat een sterke aandacht voor detail zien. De gepolijste tinkleurige afwerking van de gegoten uitrusting past goed bij de no-nonsense afwerking.  Met de lichtgewicht, ergonomisch gevormde kast in combinatie met de tamelijk ruige 5-delige hals van esdoorn en mahoniehout die met bouten is bevestigd, voelt de 505 op mijn schoot een beetje zwaar aan de kant van de hals, maar hij is goed in evenwicht aan een riem. Hij lag echter altijd comfortabel in mijn rechterarm; al die rondingen voorkomen scherpe randen

De hals heeft een degelijk, medium-depth C-profiel en een zijdeglans afwerking met mooi contrasterende strepen.  De halspen in de hals moest na de zeereis opnieuw gesteld worden, maar met de bijgeleverde inbussleutel was het snel gebeurd – de hals reageerde snel en precies.

De actieve en passieve stand van de TRBX505 kunnen echt verschillende klankkleuren produceren, in  tegenstelling tot veel actieve basgitaren waarvan de passieve modus voelt als het werken met een lege batterij.

De elektronica is voor een basgitaar aan deze prijs indrukwekkend. De holte voor de regelaars is netjes en goed afgeschermd en de batterij heeft zijn eigen compartiment.  (Alle eer aan Yamaha voor het inbouwen van een Led om het niveau van de lading weer te geven) De Alnico-5 humbuckers zien er uit als prijzige luxe elementen en elke eenheid heeft vier poolschoenen die elke snaar apart opvangen om de respons op off-axis vibratie te maximaliseren.

basgitaar Yamaha TRBX505 snaren reviewDe voorversterker is ook slim. Op het eerste gezicht lijkt hij op de actieve 3-band EQ ontwerpen, die je op veel bassen ziet, maar hij heeft een verborgen eigenschap inhuis: als de twee-keuzeschakelaar in de passieve stand staat werkt de treble regelaar als een master toon regelaar, die de hoge tonen dempt. Op deze manier kunnen de actieve en passieve stand van de TRBX505 echt verschillende klankleuren produceren, in  tegenstelling tot veel actieve basgitaren waarvan de passieve modus voelt als het werken met een lege batterij.

 

Bottom-End Bargain

Ik werd onmiddellijk aangetrokken tot de gebruiksvriendelijke uitstraling van de Yamaha TRBX505 en zijn heldere consistente klanken. (Ik heb hem getest met een Warwick LWA 1000 gekoppeld aan een  Epifani UL D.I.S.T. 112 en een Crest Audio CA9 met een Epifani UL D.I.S.T. 410.) Net als andere bassen van Yamaha die ik ben tegengekomen is de klank helder en open.

Yamaha TRBX505 review gitaar

Een uitstekende snaar-tot-snaar klaarheid  doet zelfs de akkoorden in de hoge registers tinkelen met een duidelijke toononderscheid. Zijn sonische basis voetafdruk (met EQ vlak en de elementen gecombineerd is bepaald hedendaags, met strakke lage tonen, licht holle middentonen en schitterende hoge.

basgitaar Yamaha TRBX505 review staandHet brugelement in solo brengt het soort “boerende” toon voort die Jaco-heads graag hebben voor up tempo fingerpicking, hoewel ik vond dat de klank zijn voordeel deed met een dosis van de bass-filter van de EQ. De klank van het halselement solo is houtachtig met ouderwetse doffe slagen en agressieve hogere middentonen. De passieve modus met de toegevoegde  toonregelaar geeft een heel onderscheiden palet. Het terugdraaien van de toonregelaar geeft een diepere, donkerder sound dan het afknijpen van de treble met de voorversterker in actie, wat sterk lijkt op de oude-school Fenders. Het is mooi om een moderne basgitaar te zien die kan sissen als een koekenpan met bacon terwijl hij ondertussen zo’n grote range meer traditionele tonen heeft. De gain verandert nauwelijks als je naar passief schakelt, wat, als het echt ergens om gaat, geweldig is.

In de actieve modus is de klank van de slag agressief, met een subtiele holheid in de middentonen, die zich leent voor afgemeten, voortstuwende speelwijzen.  Hakken met het plectrum blijkt ook een mooi resultaat in het geluid op te leveren. De strakke gearticuleerde tonen zijn een uitstekende basis voor agressieve effecten.

De 5e snaar klinkt opmerkelijk diep en gezaghebbend met een sterke, scherpe definiëring. De snaar voelt minder slap en klinkt meer gefocust dan die ik ben tegengekomen op bassen die vijf keer zoveel kosten.

Waardering

Fabrikant: http://www.usa.yamaha.com/

Pro’s:

Voor de prijs uitstekende constructie. Slimme elektronica. Bonkende 5e snaar.

Contra’s:

Hals heeft de neiging te duiken als je er zittend op speelt.

>> Klik hier voor de beste prijzen >>

Conclusie Yamaha TRBX505 review 

De TRBX505 is een comfortabele en soliede gebouwde basgitaar vol met features & klank die zijn prijskaartje van 600 euro overstijgen. Ik ben in het bijzonder gecharmeerd van de 5e snaar. Een knappe passieve modus voegt een nieuwe serie klanken toe aan de al inspirerende actieve klanken van de 505. Als je op jacht bent naar een veelzijdig nieuw werkpaard dat je niet te veel geld gaat kosten dan is de TRBX505 zeker het proberen waard.

Prijzen:

Bax-Shop: bekijk aanbieding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in