gitaar accessoires

Zodra je je gitaar hebt gekocht is het tijd om te kijken naar gitaar accessoires die je helpen met gitaarspelen en met het onderhoud van je gitaar. Hier zijn zes basale, maar essentiële accessoires die, naar mijn mening, iedere gitarist zou moeten hebben.

Snaren

Snaren zijn de nummer 1 accessoire voor je gitaar. De snaren hebben een belangrijke rol in het geluid en de bespeelbaarheid van de gitaar, dus snaren moet je zorgvuldig uitkiezen.

Hieronder zijn drie dingen waar je op moet letten bij het uitkiezen van de snaren:

  • Gauge – Gauge is de diameter van de snaren. Snaren met een zwaardere gauge (met grotere diameter) vergen meer kracht en zijn lastiger tegen het fretboard te drukken. Persoonlijk gebruik ik een standaardset van 10 – 46, waarin de gauge als volgt is opgebouwd: 1e snaar: 10; 2e snaar: 13; 3e snaar: 17; 4e snaar 26; 5e snaar: 36; en 6e snaar: 46.
  • Wounding – De kern van de snaren kan op verschillende manieren omwikkeld zijn. Roundwound snaren kom je het meest tegen, maar er zijn ook flatwound snaren (met een vlakker snaaroppervlak) en halfwound snaren (een combinatie tussen roundwound en flatwound snaren).
  • Materiaal – Voor verschillende gitaren zijn er verschillende snaarmaterialen. Klassieke gitaren gebruiken nylon snaren. Akoestische gitaren met stalen snaren hebben meer opties, zoals een brons wikkeling (het meest voorkomende snaartype), fosforbrons wikkeling en snaren van staal en zijde, waarbij een combinatie van staal en nylon draad wordt gebruikt om een klassiek gitaargeluid te benaderen. De meest voorkomende snaren op elektrische gitaren zijn van staal met een laagje nikkel. Er zijn ook snaren van puur nikkel, puur staal  en van chroom. Veel gitaristen gebruiken ook snaren met een polymeer coating, waardoor een snaar langer mee gaat. Persoonlijk vind ik dat onprettig spelen, maar dat is slechts mijn mening.

Onthouden! Ga nooit naar een optreden zonder reservesnaren! Hier kan je er kopen.

Plectrum

Een plectrum is een kleine accessoire, maar de impact ervan op je spelen, het geluid en het gevoel is enorm. Plectra worden van vele materialen gemaakt en zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar.

Als je op zoek gaat naar een plectrum, let dan hierop:

  • Materiaal – Zoals ik al zei, plectra worden van vele materialen gemaakt. Kunststof, rubber, hout, metaal, steen, amber, ivoor, je kunt het zo gek niet bedenken. De populairste materialen voor plectra zijn verschillende soorten kunststof, bijvoorbeeld cellulose, nylon, delrin en tortex.
  • Vorm – Plectra zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. De meest voorkomende vorm is een afgeronde triangelvorm, maar je kunt ook spelen met een rond plectrum, een bijna vierkant plectrum of een plectrum in de vorm van een haaientand.
  • Dikte – Lichtere plectra van 0.60 mm tot 1 mm worden gebruikt voor akoestische gitaren en het spelen van ritmes, zwaardere plectra gebruikt men meestal voor solo’s, al kan het per gitarist verschillen. Sommige gitaristen geven de voorkeur aan een lichter plectrum voor solo’s en een zwaarder plectrum voor ritmes. Mijn favoriet is op het moment de Dunlop tortex wedge 1 mm, een plectrum dat zowel voor ritmes als voor solo’s geweldig is.

>>> klik hier voor alle verschillende plectrums >>>

Tuner

Een valse gitaar is een van de ergste dingen die je kan overkomen tijdens een live optreden, dus zorg dat je altijd een tuner bij je hebt, zodat je gitaar altijd gestemd is en klaar is voor actie.

Er zijn verschillende soorten gitaartuners – tuner pedals, clip-on tuners (die de laatste tijd erg populair zijn), ingebouwde tuners, smartphone tuner apps, online tuners.  Ik zou je een tuner pedal aanraden, omdat je daarmee het gemakkelijkst je gitaar snel en nauwkeurig kunt stemmen tijdens een live optreden. Als je nog niet live optreedt, kun je een smartphone app of een online tuner gebruiken om je gitaren te stemmen.

Capo

Een capo is een tool waarmee je de toonhoogte van de gitaar kunt aanpassen zonder hem opnieuw te stemmen. Het enige dat je hoeft te doen is de capo op een fret naar keuze te plaatsen.

Ik zal je uitleggen hoe het werkt. Stel, je hebt een lied met drie akkoorden, C, F en G, maar zo laag kun je niet zingen. De akkoorden Eb, Ab en Bb zijn perfect voor je stembereik, maar deze akkoorden zijn moeilijker te spelen dan C, F en G. Als je nu de capo op de 3e fret zet, kun je Eb spelen als een C-akkoord, Ab als een F-akkoord en Bb als een G-akkoord. De capo wordt als het ware de topkam en de 4e fret wordt nu de 1e. Je kunt open akkoordposities gebruiken voor akkoorden die anders moeilijk te spelen zijn.

Er zijn verschillende typen capo’s – strap-on capo’s oefenen met een rubberen bandje druk uit op het fretboard, trigger style capo’s doen dat door middel van een veer en er zijn ook capo’s die druk uitoefenen op het fretboard door middel van een schroef. Trigger style capo’s zijn van deze drie opties het populairst, omdat je die het makkelijkst en snelst op je fretboard zet.

De populairste merken voor capo’s zijn Kyser, Schubb, Planet Waves en Dunlop.

>>> klik hier voor alle modellen, prijzen & ratings >>>

Gitaarbanden

Een gitaarband is een belangrijke gitaar accessoire voor de gitarist die staand speelt. Kies een gitaarband zorgvuldig uit, want je comfort op het podium en tijdens repetities hangt hier voor een groot deel vanaf.

Als je op zoek gaat naar een gitaarband, let dan op deze dingen:

  • Lengte– Sommige gitaristen vinden het prettig spelen als hun gitaar heel laag hangt, op heuphoogte of zelfs nog lager. Anderen geven de voorkeur aan een wat kortere gitaarband. Het hangt echt van je persoonlijke voorkeur af en waar de gitaar voor jou het prettigst aanvoelt. De meeste gitaarbanden zijn in lengte verstelbaar, je hoeft dus alleen de voor jou perfecte lengte te vinden.
  • Breedte – Net als voor de lengte geldt ook voor de breedte dat sommige gitaristen een hele brede band fijn vinden en anderen een hele smalle band. Het gaat allemaal om gevoel en comfort.
  • Materiaal – De meeste populaire gitaarbanden zijn gemaakt van leer, nylon en polyester. Leren gitaarbanden lijken wat duurder en het duurt ook even voordat je eraan gewend bent, maar ze zijn duurzamer dan nylon of polyester gitaarbanden. Nylon en polyester gitaarbanden zijn goedkoper en voelen aanvankelijk ook goed aan, maar ze gaan minder lang mee.

P.S. Als je een gitaarband koopt, overweeg dan ook de aanschaf van bevestigingsclips.

Kabels

Kabels zijn verantwoordelijk voor het transport van het geluid van je gitaar naar de versterker. Er valt niet heel veel over kabels te zeggen, ze zijn doorgaans mono en hebben connectors van 6,35 mm.

Let bij het kiezen van kabels voor je gitaar op de volgende dingen:

  • Lengte – De standaardlengte is 6 m. Als je live optredens doet, houd dan rekening met de grootte van het podium en bedenk of je kabels lang genoeg zijn om over het podium te bewegen.
  • Connectors – Wil je rechte of hoekige connectors? Ik kies meestal voor hybride kabels met een rechte en een hoekige connector. De hoekige connector gaat in de gitaar, de rechte in de versterker of pedal.

Onthouden! Neem altijd een of twee reservekabels mee naar een optreden, voor het geval je hoofdkabel breekt.

>>> klik hier voor alle kabels, prijzen & ratings >>>

Hoeveel van deze gitaar accessoires in dit artikel gebruik je zelf al?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in