Home Elektrische gitaar Top 10 coole elektrische gitaarmerken

Top 10 coole elektrische gitaarmerken

8
Top 10 coole elektrische gitaarmerken

Elektrische gitaren zijn de gaafste muziekinstrumenten die er zijn, met een geschiedenis die teruggaat tot de geboorte van de moderne muziek.

Aanvankelijk werd de elektrische gitaar gebruikt in jazzmuziek, maar met de komst van rock ‘n’ roll in jaren ’50 werd het instrument steeds populairder. Sindsdien duiken elektrische gitaren bijna in alle rock en popgenres op.

Ik heb zelf mijn eerste elektrische gitaar gekocht toen ik nog maar 12 jaar oud was. Het was een goedkope Les Paul kopie. Het was niet de geweldigste gitaar, maar ik werd er verliefd op en beleefde er enorm veel speelplezier aan. Later breidde ik mijn gitarencollectie aanzienlijk uit, onder andere met mijn grote trots, een Gibson SG uit de jaren ’70, maar je eerste gitaar, die vergeet je nooit.

Veel plezier bij het lezen van mijn selectie van de 10 coolste elektrische gitaarmerken. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

1. Gibson Les Paul

OK, er kunnen niet veel elektrische gitaren zijn die cooler zijn dan de Gibson Les Paul.

Dit is een gitaar met een solide body. Met een solide, rijke en resonerende klank die inmiddels een monument geworden is, deels dankzij de vele rockgoden uit de jaren ’70 als Jimmy Page, Mick Ronson, Pete Townsend, Bob Marley, Ace Frehley, Duane Allman, en Neil Young.

Na de jaren ’70 werd de gitaar geadopteerd door Randy Rhodes en Slash van Guns n Roses.

De Gibson Les Paul moet toch in iedere top 10 van coole elektrische gitaren een plaats hebben.

2. Fender Stratocaster

De duurzame en flexibele Fender Stratocaster, ook wel ‘Strat’ genoemd, slaagt er decennia na zijn eerste verschijning nog steeds in om er gladjes en modern uit te zien.

Hij kan worden gebruikt om een prachtig heldere twang te laten klinken, of, zoals Jimi Hendrix ons liet zien, te klinken als een buitenaardse onweersbui.

Andere bekende Strat-spelers zijn: Jeff Beck, Ritchie Blackmore, The Edge, George Harrison, Mark Knopfler en Yngwie J. Malmsteen.

3. Gibson SG

De Gibson SG werd op de markt gebracht in 1961 en werd de favoriete gitaar van vele rockgoden in de jaren ’60 en ’70. Denk aan gitaristen als Carlos Santana, Tony Iommi en Angus Young.

De klassieke dubbele cutaway vorm en het krachtige geluid maakten dat de reputatie van deze gitaar bleef groeien.

Andere bekende SG spelers zijn: Jerry Garcia, Frank Zappa, Eric Clapton, Frank Marino, Derek Trucks en Thom Yorke.

4. Gretsch White Falcon

Gretsch heeft een aantal werkelijk schitterende gitaren gebouwd in de loop der jaren. De White Falcon is daar een bulderend voorbeeld van.

Met zijn karakteristieke witte afwerking en gouden trim ziet deze Gretsch er net zo gaaf uit als hij klinkt. Het is gewoon onmogelijk om niet verliefd te worden op een White Falcon.

Beroemde spelers van deze iconische gitaar zijn Billy Gibbons van ZZ Top, Mike Campbell van Tom Petty and the Heartbreakers, Robert Smith van the Cure, Chet Atkins en Neil Young.

5. PRS Custom

Veel gitaren in dit lijstje zijn vintage gitaren, De PRS Custom maakt zijn gebrek aan klassiek karakter dubbel en dwars goed met zijn speelbaarheid en kwaliteit.  Hij is flexibel in zijn geluidsbereik en betrouwbaar als het aankomt op stemvastheid. Deze gitaar hoort ook in iedere top 10 thuis, hij is te goed om over te slaan. Bekende spelers van deze gitaar zijn Carlos Santana, Zach Myers, Al Di Meola en Keith Urban.

6. Fender Telecaster

De ’tele’ veroorzaakte een ware revolutie in de wereld van de gitaarmuziek toen hij uitkwam in 1951. Het geluid van muziek veranderde voorgoed.

Gemaakt in barre tijden heeft de Fender Telecaster geen fancy toeters en bellen. Het is gewoon een uiterst speelbare en flexibele gitaar die net voor dat chunky geluid kon zorgen waar zo velen dol op waren.

Dit is een favoriet van Bruce Springsteen en Keith Richards. Andere beroemde spelers zijn David Gilmour, Steve Cropper, PJ Harvey, Joe Strummer en Muddy Waters.

Text 7. Gretsch Country Gentleman

De stijl van deze hollow body gitaar zal altijd onlosmakelijk verbonden zijn met de naam Chet Atkins, maar deze aantrekkelijke en invloedrijke Gretsch instrumenten zijn ook volop gebruikt door niet-country artiesten.

Beroemde spelers van deze gitaar zijn onder andere: New Yorker, Lou Reed en John squire van The Stone Roses. Beatle George Harrison was ook een groot fan van de Gretsch Country Gentleman.

8. Gibson Flying V

Dit is zonder twijfel een van de coolst uitziende gitaren die ooit gemaakt is. De Gibson Flying V had in zijn tijd dan ook vele fans, zoals blues legende Albert King, Billy Gibbons en Michael Schenker.

Hoewel het waar is dat velen graag met deze gitaar willen poseren, zullen de meeste spelers deze gitaar niet als hun favoriete gitaar om te bespelen noemen.

Andere beroemde gitaristen die op een Flying V speelden zijn: Dave Davies van the Kinks, Lenny Kravitz, Lonnie Mack, K.K. Downing van Judas Priest en Tim Wheeler van Ash.

9. B.C. Rich Warlock

Dit is een van de meest begeerde gitaren voor degenen die graag veel zwart dragen en hun versterkers vol open draaien. Deze gitaar heeft B.C. Rich geholpen om een grote speler te worden in de heavy metal scene.

Met een agressieve body style, easy action fingerboard en spannende klank is dit een geweldige gitaar om helemaal mee los te gaan.

Beroemde B.C. Rich spelers zijn: Blackie Lawless van W.A.S.P., black metal axeman, Chuck Shuldiner van Death, Craig Goldy van Dio en Dave Mustaine van Megadeath/Metallica.

10. Jackson Warrior

Ook dit is zo’n ready-to-rock gitaar, een die door vele metalhelden bespeeld is. Jackson heeft veel te danken aan de input van de inmiddels overleden Randy Rhoads.

Het elegante design van de Jackson en het compound-radius fingerboard (gewelfd bij de kam, voor het spelen van akkoorden en platter bij de hals) maakt het een plezier op deze gitaar te spelen.

 

Wat is voor jullie één van de coolste elektrische gitaarmerken?

 

8 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in