Squier affinity telecaster review elektrische gitaar

Leuk voor beginners?

Populair gemaakt door Fender en betaalbaar door Squier is de Affinity Telecaster een uitstekende keuze voor elke beginnende gitarist die op zoek is naar een nieuwe elektrische gitaar. In deze Affinity Telecaster review duik ik in de redenen die deze gitaar zo goed maken en wat je voor zo’n goede prijs opgeeft.

Zoals ik in mijn eerdere recensie over de Affinity Stratocaster review al schreef, werd de Squier familie van elektrische gitaren in 1965 door Fender gekocht.  Door Affinity serie in Azië te produceren, met veel efficiëntere materialen, is Squier erin geslaagd de Fender Telecaster – een van Fenders populairste modellen – betaalbaar te maken voor iedereen die geïnteresseerd is in het aanschaffen van een gitaar voor beginners.

>> klik hier voor de beste aanbiedingen >

Squier Affinity Telecaster review

Squier Affinity Telecaster gitaar snarenDe Affinity Telecaster is, net zoals de Strat, gemaakt met een Alder behuizing en een esdoornen hals. Een van de weinige verschillen in materialen tussen de twee modellen is het gebruik van esdoorn voor het fretboard op de Telecaster in plaats van rozenhout.

De Affinity Telecaster is uitgerust met twee vintage-style single coil pickups die geplaatst zijn aan de hals, vlak bij de brug, en een drievoudige elementschakelaar. Dit alles wordt bediend door twee knoppen voor volume en toonsoort. Al met al is het een simpele, degelijke setup voor een elektrische gitaar, die bewezen heeft effectief en duurzaam te zijn voor vele gitaristen.

 

Beoordeling van het geluid

gitaar Squier Affinity TelecasterNaar mijn mening is de Telecaster gitaar voor elegant spel. Deze gitaar is niet bedoeld om heavy metal of hardrock op te spelen. Daarom verbaast het me ook niets wanneer ik mensen hoor klagen over een gezoem op het instrument als ze als een beest tekeer gaan op deze gitaar.

Het is ook niet helemaal eerlijk het geluid van de Squier Affinity Telecaster te beoordelen als je de goedkope versterker gebruikt die in het startpakket zit. Als je met een kwaliteitsgeluidssysteem speelt, reageert de Telecaster daarop met het kraakheldere geluid waar hij om bekend staat. Dat gezegd hebbende, ben ik niet heel erg onder de indruk van de setup van de Affinity Telecaster. Het geluid is onvoorspelbaar, wat een van de redenen kan zijn dat mensen een zoemend geluid horen. De natuurlijke gitaarklank is niet geweldig, maar de meeste mensen zullen het geluid door zo veel pedalen en versterkers jagen, dat ze het verschil niet zullen horen.

 

Beoordeling van de hardware

Ik zal wat kritischer zijn over de hardware, die in mijn ogen de zwakste schakel in de Squier Affinity Telecaster is. Hier heeft Fender wat mij betreft echt een paar centen teveel willen besparen. De knoppen en schakelaar die bij de gitaar geleverd worden zijn tamelijk goedkoop en ik heb anderen horen klagen dat ze allemaal vrij los zaten. Dat is teleurstellend, maar niet heel verbazingwekkend, gelet op de prijs van de gitaar.
De pickups zijn ook van wat lagere kwaliteit, maar voor wat een beginnende gitarist nodig heeft, is het voldoende.

Een van de beste dingen aan de Affinity Telecaster is echter dat je dit alles kunt corrigeren, door middel van een zogenoemde guitar mod.

 

De Affinity Telecaster naar eigen smaak aanpassen

Wat veel mensen, waaronder ikzelf, gaaf vinden aan de Squier Affinity Telecaster, is dat het een geweldige gitaar is om zelf aan te passen. Google maar eens op “Affinity Telecaster Mod” en je zult talloze artikelen en fora vinden waar mensen bespreken hoe ze hun gitaar een upgrade gegeven hebben. Wat je dan precies kunt doen met deze gitaar? De meeste aanpassingen hebben te maken met de hardware en elektronica. Ik heb bijvoorbeeld de single-coil pickups, de knoppen en de schakelaar vervangen. De topkam was ook voor verbetering vatbaar, dus die heb ik ook vervangen.

Squier Affinity Telecaster review gitaar

 

Het beste aan dit verhaal is dat je de meeste aanpassingen voor weinig geld zelf kunt doen, zeker in vergelijking met de aanschaf van een betere gitaar. Hierom kiezen veel mensen ervoor om de Affinity Telecaster te kopen, puur om hem vervolgens zelf te upgraden.

 

Conclussie Squier affinity telecaster review

Ik hoop dat ik je met deze Squier Affinity Telecaster review een beter beeld heb gegeven van wat je van deze gitaar kunt verwachten. In principe zijn de body en hals stevig en goed gebouwd.

De hardware en elektronica zullen voor bijna alle beginnende gitaristen wel voldoende zijn, maar je wilt met deze gitaar zonder aanpassingen waarschijnlijk niet het podium op klimmen. Gelukkig zullen nieuwe hardware en pickups echter geen rib uit je lijf zijn.

Oh, nog een laatste opmerking – Ik denk dat de verschillende kleuren waarin de Telecaster verkrijgbaar is je goed zullen bevallen.  Fender heeft alles gebouwd tussen “zeegroen”, “zonsopgang” en  “boterkoek blond”…en ze zijn allemaal even mooi.

Al met al geef ik deze elektrische gitaar 4 van de 5 sterren voor een gitaar voor beginners. Uiteindelijk zal je een betere gitaar willen of deze gitaar willen aanpassen, dus wees daarop voorbereid!

>> klik hier voor de beste aanbiedingen >

Lees ook:

Onze beste gitaar TOP 10. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in