Home Akoestische gitaar Seagull S6 review: hoge kwaliteit, redelijke prijs

Seagull S6 review: hoge kwaliteit, redelijke prijs

0
Seagull S6 review: hoge kwaliteit, redelijke prijs

De Seagull S6,  een gitaar voor beginners noemen is eigenlijk een grap.

Zoals ik graag wil laten zien in deze Seagull S6 review, is dat deze akoestische gitaar de standaard geworden is bij de instap-modellen van akoestische gitaren en hij heeft bovendien een reputatie verworven heeft als gitaar voor de meer gevorderden.

De gitaar is handgemaakt in Canada. Seagull Guitars werd in 1982 opgericht als een dochtermerk van Godin Guitars.

Als je online hebt gezocht naar een goede akoestische gitaar voor beginners is er een grote kans dat je op veel “top 5” lijstjes de Seagull S6 bent tegengekomen. Het is bepaald niet de goedkoopste gitaar voor beginners maar hij verdient absoluut een plaats op al die lijsten.

En zeg nou zelf, wie vindt het belangrijk dat een gitaar op een “top 5” lijst staat  als hij al ontelbare onderscheidingen heeft gekregen in de markt?

»» Klik hier voor de beste aanbiedingen »»

 

Seagull S6 review

Als je voor het eerst naar de Seagull S6 kijkt zie je eigenlijk niets wat heel erg bijzonder is. Hij heeft geen mooie inleg, geen uitsnijdingen en het ontwerp is behoorlijk traditioneel.

 

Wat maakt dan de Seagull S6 zo speciaal?

Seagull S6 gitaarIn één woord: kwaliteit. Je kunt de kwaliteit niet zo zeer zien, maar des te beter horen als je op de gitaar speelt.  De klank maakt duidelijk dat er veel moeite gedaan is om een prachtige gitaar in elkaar te zetten die aan een behoefte van de markt voldoet: een kwaliteitsgitaar binnen de financiële mogelijkheden van veel beginnende gitaristen.

Deels wordt die kwaliteit bereikt door het materiaal dat is gebruikt. In plaats van de typische gelamineerd sparrenhouten bovenbladen die je bij de meeste gitaren voor beginners ziet is bij de Seagull S6 een op druk getest massief cederhouten bovenblad toegepast. Algemeen wordt in de wereld van gitaar bouwers erkend dat het bovenblad van de gitaar een van de belangrijkste factoren is voor het creëren van de klank van de gitaar en daarom maakt dit massief houten bovenblad echt het verschil.

De achter- en zijkanten van de S6 zijn gemaakt van Canadees kersenhout, een houtsoort die je niet vaak ziet in wat voor prijsklasse dan ook en van zichzelf al heel mooi is. Alleen het fretbord is eigenlijk traditioneel, gemaakt van rozenhout, dat standaard is bij alle gitaren.

 

Ceder in plaats van sparren

Seagull S6 snaren gitaar reviewAls je naar een gitaar op zoek bent is het moeilijke van het vergelijken van een cederhouten bovenblad met het traditionele van sparrenhout dat je appels met peren vergelijkt. Ceder heeft heel andere tonale kwaliteiten dan sparrenhout en het kan zijn dat je er eerst een beetje van in de war raakt.
Er zijn mensen die zeggen dat ceder beter is voor fingerpicking terwijl anderen beweren dat de gitaar meer open klinkt bij slag. Hoe dan ook, er is een ding dat echt de gitaar opener doet klinken en dat is leeftijd. Dat gaat op voor elke gitaar.

Wat ik zeggen wil is dit: Verwacht niet dat deze gitaar net zo klinkt als elke andere gitaar voor beginners…maar dat is juist goed. Het kan even duren voor je oren gewend zijn aan het geluid maar zoals elke gebruiker toegeeft, op den duur ga je ervan houden.

 

Het belang van zadel en kam

De Seagull S6 is het perfecte voorbeeld van hoe kleine details – zoals de kam en de brug van een akoestische gitaar – veel verschil kunnen uitmaken.

De S6 gebruikt een Compensated Tusq van GraphTech, een zadel dat in wezen bij bepaalde snaren een beetje compenseert om de bespeelbaarheid en de klank te verbeteren. De meeste mensen zal het misschien in eerste instantie niet opvallen, maar als je de snaren verwisselt dan kun je zien dat de groeven in het zadel  voor verschillende snaren in een andere richting lopen. Deze eigenschap is bij dure gitaren normaal, maar je zult het maar zelden en misschien wel nooit zien bij een instap-model,

gitaar Seagull S6 review

Brede hals…smalle kop

gitaar seagull S6Het is de moeite waard op te merken dat de Seagull S6 een tamelijk brede hals heeft. Je hand buigt niet zover om de hals heen als bij andere gitaren, die je bespeelt. Het is een kwestie van voorkeur, maar ik raakte er snel aan gewend.

Ook is de kop, zoals je kunt zien op de afbeelding aan het begin van dit artikel, een beetje kleiner dan van de meeste hedendaagse akoestische gitaren. Dit is gedaan om een specifieke reden.

Seagull beweert dat door de stemknoppen meer in lijn te zetten met de kam, ze in staat geweest zijn om de stabiliteit van de stemming te verbeteren (Hoewel ik dat eigenlijk niet kan verifiëren). Toch zijn het dit type details die de Seagull S6 zo’n goede gitaar voor beginners maakt.

 

Aansluiten op elektronica

Tenslotte heeft de Seagull S6 de mogelijkheid om hem in combinatie met elektronische apparatuur te gebruiken, hoewel het goedkoper is de akoestische versie te nemen. Bij de akoestisch-elektrische variant van de S6 wordt wat ze noemen de Quantum I, een eigen ontwerp voor Seagull, geleverd.

De elektronica bestaat uit volume-, bas- en trebleregelaars voor een omvormer die in het zadel zit. Een extra optie die tegenwoordig ook steeds gewoner wordt is een ingebouwd stemapparaatje.

 

Totale indruk Seagull S6 review

Ik heb werkelijk weinig klachten over deze gitaar. Als je een hoogwaardige, handgemaakte gitaar verwacht kan het zijn dat je een beetje teleurgesteld bent, maar als je in de markt bent voor een nieuwe gitaar voor een beginner of voor een aanvulling op je verzameling dan zul je de Seagull S6 geweldig vinden.

De klank is uitstekend – en lijkt beter te worden met de tijd – en het gevoel is soepel. Zoals ik al eerder zei, de gitaar ziet er in geen enkel opzicht “bijzonder” uit, maar voor deze prijs kun je dat ook haast niet verwachten bij alle voordelen die je krijgt.

Pak een Seagull S6 en speel er tijdje op. ik wil wedden dat het een vaak gebruikt exemplaar wordt in je gitaarcollectie.

»» Klik hier voor de beste aanbiedingen »»

 

Lees ook:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in